Bog

Love me tender

Af (
2023
)

Anmeldelse

Love med Tender

11 aug.23

Smertefuld og stærkt bevægende roman om den ensomme vej til frihed er benhård og blid og skrevet i et smukt og klart sprog.

Har kvinder den samme mulighed som mænd for at leve det liv, de ønsker? Constance bliver beskyldt for det værste, da hun springer ud som lesbisk, men hun nægter at være offer, selv da hun udsættes for rendyrket homofobi og i perioder nægtes samkvem med sønnen Paul. 

'I Love me tender' springer den 40-årige hovedperson ud som lesbisk, forlader sin mand gennem 20 år, siger sit job som forsvarsadvokat op og flytter. I begyndelsen går det meget godt, hun ser stadig sin 8- årige søn Paul på ugentlig basis, og skilsmissen fungerer fint, lige indtil det går op for ex-manden, at hun er lesbisk og ikke længere ønsker at være sammen med ham. Så bryder helvede løs, og hun udsættes de næste år for chikane af værste skuffe og betaler den værst tænkelige pris for at følge sit hjerte.

Ex-mandens ondsindede hævn består først og fremmest i at vende sønnen mod hende og fortsætter med utallige og årelange møder i familieretslige instanser, hvor hun bl.a. bliver hængt ud som incestuøs og promiskuøs børnemishandler. Constance indgår derefter i en uendelig række af forhandlinger med myndighederne om, hvorvidt hun er kapabel som mor. Ventetiden er ubærlig.

At Constance i perioder lever med mange forskellige sexpartnere, at hun barberer håret af og får lavet tatoveringer gør ikke sagen bedre; hun fremstår ikke længere som den mor, samfundet ønsker. Der er helt klart et før og et efter, når der tales om hendes evne til at være mor og udfylde en konventionel moderrolle. Nu er hun ifølge ex-mand og myndigheder en radikaliseret lesbisk, der lever et liv, der ikke går i spænd med samfundets idéer og forventninger til moderrollen. Hun er ved at give op, og kærligheden til sønnen er ved at briste, da den årelange kamp ikke ser ud til at føre til noget.

Det kan være svært at forstå andre menneskers følelser, men følelsen af sorg, endeløs bekymring over at være fanget i en Catch 22 situation er meget relaterbar, ligesom det absurde i at myndighederne kun tilgodeser ex-mandens ondskabsfulde indfald, og at hun i perioder kun har overværet samkvem, ganske som voldsforbrydere og narkomaner.

Som læser kommer man igennem hele spektret af følelser, jeg blev meget rørt over hendes kamp for at være sammen med sit barn og alle de tanker, der opstår, når det ikke lykkes. Mødet med kvinder som seksualpartnere forløser forfatteren og gør, at hun pludselig kan skrive, og det er forunderligt og næsten magisk at læse om. Denne følelse af, at livet er så kort, så vi er nødt til at følge vores instinkter er meget smukt beskrevet.

Hvis du kan lide romaner om at være queer, om moderroller og om at være kvinde i alle livets afskygninger og forsøge at finde styrken i sig selv og friheden til at være den, man er og ikke mindst til at blive forfatter og få lov til at skrive, så er 'Love me tender' lige noget for dig.

For de fleste danskere er Constance Debré et ukendt navn, i Frankrig bliver hun derimod omtalt som en del af den franske ”Kennedyfamilie”, altså tilhørende den celebre del af den magtfulde elite. Hendes forældre, bedsteforældre og nu også hende selv er kendt af alle franskmænd. Selv har hun modtaget flere præstigefyldte litteraturpriser for sine autofiktive og kompromisløse romaner (dette er hendes femte).

'Love me tender' er Constance Debrés første oversættelse til dansk. Hun besøger Louisiana Literature 2023, hvor vi for første gang får lov til at møde mennesket og forfatteren, som har gennemgået en rejse fra bourgeoisiets bonede gulve til en etværelses, fra anerkendt advokat til kontroversiel forfatter, fra et 20-årigt ægteskab med mand til et liv som queer. Det bliver spændende at møde ”The lonesome cowboy”, som hovedpersonen kalder sig selv.

Bogdetaljer

Forlag
Vinter
Oversætter
Sofie Vestergaard Jørgensen
Faustnummer
136756079
ISBN
9788794024471
Antal sider
155

Tema

Tema

Fransk litteratur

Ny fransk litteratur byder på et potpourri af globale og intime fiktioner, fragmenter af virkeligheden, samfundskritik og eksperimenterende former.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
AfBrian Johansen
søn, 24/12/2023 - 08:16

Om en kvinde der søger at leve sit liv, med et maskulint udtryk. Jeg tror, mange læsere  vil fokuser på relationen til sønnen Poul, og måske føle med hende i hvad der kan karakteriseres som en uretfærdighed fra ægtemanden og retssystemets side, men det er vigtigt at bemærke, at alle hendes relationer er overfladiske og distancerende. Problemerne med retssystemet er en bekvem distance fra sønnen. Relationen til ham bliver livlinen som trækker hende tilbage til virkeligheden, så hun ikke ender i et totalt narcissistisk drama udtrykt som selvrealisering. Det er stor litteratur som fanger tidens selvoptagethed.