Bog

I skønhedens tjeneste

Af (
2005
)

Anmeldelse

I skønhedens tjeneste af Alan Hollinghurst

19 sep.05

Småsatirisk portræt af arrogant og aristokratisk konservativ livsstil i England i 1980’erne, set gennem unge Nicks bøsse- og middelklassebaggrund.

Det er en bemærkelsesværdig bog, Alan Hollinghurst har skrevet: den er politisk, satirisk uden at være debatterende, den er bred, realistisk og vanvittigt underholdende, og så er det den første Bookerprisvinder, der har bøssernes verden som tema. 

Vi er i 1980’erne. Nick Guest har i Oxford mødt overklassedrengen Toby, søn af den magtfulde konservative politiker Gerald Fedden. Ind i deres miljø, med adresse i det fashionable Notting Hill, flytter Nick som logerende – han er bøsse og skriver på skrømt på en afhandling om Henry James, men bruger stort set de næste fire år på at nasse og livsnyde. Outsideren på besøg hos aristokraterne, men med et stort, varmt ønske om at blive en del af eliten – og af det londonske bøssemiljø.

Nick er også æsteten, som elsker skønhed - i litteraturen, i musikken, i arkitekturen, i sproget og i de mandekroppe, han begærer så meget. Men skønhedsdyrkelsen hindrer ham ikke i at dyrke en dekadent, overfladisk livsstil i det tilsyneladende tolerante konservative miljø, hvor penge, mange penge, giver rummelighed. Han kan beholde sin plads, hvis han bare går stille med dørene og er diskret, både når han dyrker sex og ta’r stoffer. 

Der sker en masse i bogen, både i det aristokratiske politikermiljø – ja, vi møder sågar mrs. Thatcher herself, tilbedt som en gud(inde) blandt de konservative – og i 80’ernes bøssemiljø, hvor aids er ved at udvikle sig til en ubehagelig realitet. I hvilket af disse miljøer den største grad af betændthed og dekadence er at finde er et spørgsmål, bogen stiller, men ikke åbenlyst debatterer. 

Romanen er en efterkommer af 1800-tallets store, realistiske romaner krydset med det sene 1900-tals politiske og seksuelle fortællinger, så der er noget for mange! Seksualiteten er diskret, selvom den er lidenskabelig nok, så det kan ikke afskrække.

Glæd dig til at læse om rigdom og grådighed, dobbeltmoral og snæversyn, selvdestruktiv bøssekultur med kokain i lange baner ....

Oversat af Paul Bratbjerg Hansen. Gyldendal, 2005. 452 sider. Kr 299,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Paul Bratbjerg Hansen
Faustnummer
25787072
ISBN
9788702037074
Antal sider
452

Tema

Tema

Mangfoldighed

Litteraturen har altid været med til at skubbe grænser, når det gælder identitet og mangfoldighed.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer