Bog

Call me by your name

Af (
2018
)

Anmeldelse

Call me by your name af André Aciman

02 sep.18
AfPia Bechmann
Skribent

Bogen bag succesfilmen af samme navn er en dyb og sanselig skildring af forelskelsens og begærets berusende skønhed.

Den sanselige kærlighedsroman udspiller sig i Norditalien 1983. Hvert år lægger 17-årige Elios forældre hus til sommerlogerende, studerende og undervisere, og hver aften er der livlig diskussion om litteratur og græske filosoffer i den charmerende villa. Da den karismatiske amerikaner Oliver flytter ind, pirrer han Elios følsomme væsen, og Elio forelsker sig hovedkulds i den syv år ældre mand. Bogen skildrer Elio, de svimlende følelser og det spirende begær, der bliver som en besættelse for ham denne varme sommer.

Man bliver en lille smule omtåget, når man læser Andre Acimans stærkt følelsesladede roman om kærlighed og begær mellem to elskende. Sprogligt er bogen et sanselig eksplosion og et sandt skatkammer at boltre sig i med dens unikke beskrivelser af natur, kroppe og stemninger fra den sommer, der kommer til at ændre Elios liv for altid. Fortryllelsen, der varer flere uger, udvikler sig til eksplosivt begær og en kærlighed så stærk, at man som læser umuligt kan undgå at blive dybt berørt. Det er den slags kærlighed, der varer livet ud, uanset om den år senere blot er et minde om en sommer, hvor hjertet stod i brand.

Da Olivers ophold er slut, og han må rejse tilbage til New York, er det en bittersød afsked for dem begge. De følgende 20 år mødes de af og til, og Acimans beskrivelse, af hvordan deres liv har udviklet sig, er en fantastisk helstøbt måde at afslutte romanen på.

André Aciman er en amerikansk forfatter og professor i litteratur, som i 2008 vandt prisen for Gay Fiction ved Lambda Literary Awards. ’Call me by your name’ blev filmatiseret i 2017 med premiere på Sundance Film festivalen, hvor den øjeblikkeligt blev en anmelderrost succes. Filmen vandt senere priser ved Academy Awards.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Niels Lyngsø
Faustnummer
54581009
ISBN
9788763859660
Antal sider
302

Tema

Tema

Romance

Det er på tide at tage romancelitteraturen seriøst. Dens evne til at udbrede læseglæde er ikke til at tage fejl af.
Læs mere

Tema

Tema

Mangfoldighed

Litteraturen har altid været med til at skubbe grænser, når det gælder identitet og mangfoldighed.
Læs mere

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred, og når det lykkes introduceres en ny skare af læsere.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser