Bog

Profeterne i Evighedsfjorden

Af (
2012
)

Anmeldelse

Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine

20 mar.12

”Naluara” siger grønlænderne til danskerne - og fortæller at det betyder ”Det ved jeg ikke”. Men måske betyder det faktisk ”Rend mig i røven”…. ?

Den nyuddannede præst Morten Falck, der egentlig kommer fra Norge, vælger at få et præstekald på Grønland. Han bryder derfor sin forlovelse og tager på en månedslang, farefuld og strabadserende sørejse.

Trøstesløshed, kulde, druk og råddenskab er desværre primært det der møder Morten Falck da han ankommer til Grønland, og snart bliver hans egen idealisme og drøm om forandring da også nedbrudt. 

Inde i landet huserer imidlertid ”profeter af Guds nåde”, Habakuk og Maria Magdalene, et grønlandsk par der har ”set lyset”. Maria Magdalene modtager budskaber fra Herren i sine drømme. Om at hun og hendes mand skal tage sit folk med væk fra kolonierne, væk fra de danske drukkenbolte og horebukke og starte et nyt liv op hvor de sammen tilbeder Herren.

Da Morten Falck hører om disse ”profeter”, der lever inde i Evighedsfjorden, huer det ham ikke. Snart drager han ud for at finde dem, for at arrestere dem og for at prædike Guds Ord for de stakkels hedninge. Repræsenterer disse mennesker mere end bare et par forvirrede prædikanter? Er det i virkeligheden et kæmpe kulturmøde Morten Falck står overfor?

Mødet mellem den ”nye” og den "gamle" verden er interessant læsning. De vrangforestillinger datidens danskere havde om Grønlænderne, som de beskriver som ”de vilde”, leder uvilkårligt ens tanker hen på den opfattelse som de hvide mennesker havde om slaverne, tanker som ”mon de kan tænke, vilddyrene?” og ”de ser jo alle sammen ens ud!”.

Og man kan ikke lade være med at skamme sig lidt på sit folks vegne. Det folk som kom til Grønland for at omvende ”de vilde”, lære dem om den moderne civilisation, men som selv opførte sig som overlegne, brunstige vilddyr.

’Profeterne i Evighedsfjorden’ er en mastodont fortælling, som jeg gætter på vil komme til at markere sig i den danske litteratur. Kim Leine fortæller selv, at han har planer om at den skal blive i tre bind, men at han nok skriver andre romaner ind imellem.  Så som en anden profet, vælger jeg at spå dette værk en strålende fremtid!

Analyse

Leine, Kim - Profeterne i Evighedsfjorden

Med Profeterne i Evighedsfjorden har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.


Med Profeterne i Evighedsfjorden har dansk litteratur fået en ny, monumental kulturmøderoman, der kan gå hånd i hånd med Jakob Ejersbos Afrika-trilogi. Hvor Ejersbos triologi beskriver konsekvenserne af den europæiske kolonialisering af Afrika gennem et kulturmøde i den nære fortid, slutningen af 1900-tallet, tager Leine fat om de danske forsøg på at kristne og undertvinge grønlænderne mod nord i en noget fjernere fortid, mere præcist den sidste halvdel af 1700-tallet. Begge forfattere har boet og opholdt sig på deres romaners sprængpunkter i deres barndom eller ungdom, og begge har ladet en omfattende research ligge til grund for romanerne, så steder, karakterer og begivenheder fremstår med stor troværdighed. Men hvor Ejersbo skriver med saft og kraft og en hel del indestængt livsnerve, om ikke ligefrem vrede, har Leines fortæller det følsomme, men rolige overblik og formidler begivenhederne i et nærværende, direkte tonefald, der sjældent sprudler over, fordi intet længere kan chokere. Fortællerens stemme er overgivelsens stemme hos en person, der har set og oplevet tilværelsens yderste grusomhed, men stadig står, lever og fortæller. 

Romanen starter med et kort scenisk og meget levende blitzglimt fra 1793 af et mord på en enke i Grønland og forlader herefter scenen for at vende tilbage til 1782 og følger den norske dreng Morten Pedersen, senere Falck, der rejser til København for at studere teologi. Her forlover han sig med jomfru Abelone Schultz, men bryder senere forlovelsen med Abelone, da han rejser af sted som missionærpræst til Grønland. Svigtet af Abelone bliver den første af en række synder, Morten får på samvittigheden, og romanens anden del gennemgår herefter, hvordan de ti bud – eller her elleve – brydes et efter et. Hvor første del har synsvinklen hos Morten Pedersen, skiftes der i anden del, så hvert kapitel får sin egen hovedfigur og synsvinkelbærer. Her udrulles begivenhederne på Grønland, mens Morten Pedersen er ansat som missionærpræst, bl.a. får vi historien om Mortens møde med Profeterne i Evighedsfjorden, en oprørsmenighed af partisanere, der finder deres egen fortolkning af den kristne lære og pådrager sig den danske konges vrede. Samtidig får vi beretningen om Mortens syndefald, hans tab af værdighed og tro, mens han pådrager sig en skyld, han ikke kan løbe fra, og forelsker sig i den enke, hvis endeligt blev præsenteret allerede i første kapitel. I romanens tredje del er Morten Falck tilbage i Norge og siden i København under den store ildebrand i 1795. Romanens mange tråde samles fermt og effektivt mod slutningen, mens store dele af den danske verden går op i røg.

Kim Leine har i sit forfatterskab i rigt mål gjort brug af sin egen hovedstol, dvs. egne erfaringer. Selv om han med Profeterne i evighedsfjorden har kastet sig over den historiske roman i stedet, genkendes hans fokus på de indre selvmodsigelser, splittelserne og de urolige drifter. Med skarp og barsk præcision, og en vis portion komik, gennemborer Leines pen den menneskelige krop, så ingen af dens selv mest usle funktioner eller lugte må blive fremmede for læseren:

”Det strømmer ud af ham straks han får trukket kjolen op, og sat sig på brættet, en mudderagtig masse, næsten lugtfri, men uudtømmelig, et skred af mudder. Indvoldene vrider sig i smerte, men der er også et betydeligt element af fryd over at kunne give slip, at sprøjte og tømme sig. Han stønner, han bider sig i hånden og ler. Ringmusklen trutter og laver slubrelyde, så bliver der stille. Men han føler der er mere på vej, og han flytter sig fra side til side, sidder krumbøjet med hovedet nede mellem de benede knæ, bearbejder maven med hænderne, men der kommer ikke noget. Det er som om noget sidder på tværs derinde, en bjælke af lort. Eller snarere en foldning af tarmen, tænker han.”

Kim Leine blev født i 1961 i Norge i en menighed af Jehovas Vidner, men tog til Danmark som 17-årig. Efter en uddannelse som sygeplejerske arbejdede han i Grønland i 15 år. Han vendte tilbage til Danmark i 2004 og debuterede i 2007 med erindringsromanen Kalak, der er en barsk beskrivelse af en danskers liv og nedtur som incestoffer og stofmisbruger i det moderne Grønland. Leines anden roman Valdemarsdag udkom i 2008 og udspiller sig i førkrigstidens København og bygger på forfatterens egen slægtshistorie. I 2009 udkom Tunu, der beskriver en ung, mandlig sygeplejerskes oplevelser på Grønland. Profeterne fra Evighedsfjorden fra 2012 er en fiktionsroman, men Leine gør flittig brug af historiske kilder og forsøger at holde sig tæt til dem. Forfatteren skriver i efterordet:

”Denne roman er en fantasi over begivenheder der fandt sted for mere end 200 år siden. De begivenheder der udspiller sig i romanen, udspillede sig ikke nødvendigvis i virkeligheden, eller de skete andetsteds, på andre tidspunkter, i anden rækkefølge, med andre personer eller under andre vejrforhold. Personerne er mine opfindelser, selv om nogle af personerne levede i virkeligheden. Hvem kan vide hvad et menneske er, og især et menneske det f.eks. afgik ved døden i 1802? Jeg tillader mig at gætte.”

Profeterne i Evighedsfjorden er tænkt som den første del af en trilogi om den grønlandske frihedskamp. Romanen udkommer i England, Frankrig, Holland, Italien, Norge, Rumænien, Spanien, Sverige, Tyskland, og USA. Med denne gennemtænkte og velkomponerede roman har Leine dermed for omverdenen skabt et monument over tabet af den danske uskyld på Grønland.

Cand. mag. Mette Østgaard Henriksen

LITTERATUR OM BOGEN

Artikler i aviser

Berlingske tidende
(heri 16/3 2012: Søren Kassebeer: Med det kolde øje). 
Interview.

Information
(heri 8/3 2012: Karen Syberg: Han giver stemme til den grønlandske vrede).
Interview om misbrug, Grønland og reseacharbejde. 

Kristeligt dagblad
(heri 24/3 2012: Jannie Schjødt Kold: Med alle sanser åbne i et dobbeltsyn på tilværelsen).
Interview i forbindelse med udgivelsen af Profeterne i Evighedsfjorden.

Jyllands Posten
(heri 17/3 2012: Jesper Stein Larsen: En dansk forfatter med abstinenser).
Interview.

Politiken
(heri 17/3 2012: Tine Maria Winther: Folk spiste deres eget tøj af sult).
Interview.

Weekendavisen
(heri 9/3 20112: Mrianne Krogh Andersen: Den kontrollerede ekstase).

Anmeldelser i tidsskrifter

20.5
Dansk kirketidende
(heri 2012, årg 164, nr. 5, s. 28: Birgitte Stoklind Larsen: Under huden i evighedsfjorden).

28.66
Udfordringen: hele kirkens ugeavis
(heri 2012, nr. 19, s. 17: Bjarne Nederby Jessen: Stort anlagt roman om profeter i Grønland)

Anmeldelser i aviser

16/3 2012: Per Krogh Hansen i Berlingske tidende
15/3 2012: Erik Skyum-Nielsen i Information
16/3 2012: Mai Misfeldt i Kristeligt Dagblad
16/3 2012: Henriette Bacher Lund i Jyllands-Posten
16/3 2012: Marie Tetzlaff i Politiken
16/3 2012: Klaus Rothstein i Weekendavisen

Anmeldelser på nettet

Arktiske anmeldelser : Anmeldelser af nye bøger om Grønland og Arktis.
Steffen Fog: Profeterne i Evighedsfjorden 

Links

P1 - tankevækkende radio
Mød dig selv og dine dæmoner på Grønland -
Interview med Kim Leine sendt på P1 den 12 marts 2012. Varighed ca. 59 min. 

TV-Lorry
Kim Leine fortæller om arbejdet med bogen Profeterne i Evighedsfjorden. Udsendelsen er fra den 31/3 og har en varighed af ca. 12 min.

Youtube.com
Med Kim Leine og profeterne ind i Evighedsfjorden. Udgivet af GyldendalTV 

 

Generelt om forfatteren


Artikler i aviser

Information
Interview med Kim Leine.

Information
(heri 22/10 2009: Dumas var den første voksne, der tog mig alvorligt).
15 spørgsmål til Kim Leine. 

Jyllands-Posten
(heri 17/3 2012: Jesper Stein Larsen: En dansk forfatter med abstinenser)
Interview.

Politiken
(heri 10/2 2007: Tine Maria Winther: Sig mig lige - Kim Leine).
Interview med Kim Leine om debutromanen Kalak. 

Politiken
(heri 28/12 2008: Kim Leine: Frisøren).
Essay om forfatterens far.

Politiken
(heri 30/1 2009: Carsten Andersen: Forfattere går stadig tættere på virkeligheden).
Flere og flere forfattere udgiver deres bøger som romaner, men refererer til indholdet som fakta, heriblandt Kim Leine.

Links

E17 - Din Vej til Bøger
Forfatter interview

Forfatterweb
Dansk BiblioteksCenters forfatterportrætter. Kræver abonnement, men kan benyttes gratis på de fleste folkebiblioteker.

Bibliotekar Rikke Beck Walther, Vejle Bibliotekerne

31 aug.12

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
29260206
Graphic
Ida Balslev-Olesen
ISBN
9788702109023
Antal sider
525

Indgår i tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer