Bog

Bonsai

Af (
2000
)

Anmeldelse

Bonsai af Kirsten Thorup

15 maj.02
Skribent

Efter mange års venten har Kirsten Thorup beriget os med endnu en roman. Romanen udforsker på glimrende og forfærdelig vis individet i krise. 

Efter mange års venten er der kommet en ny roman af Kirsten Thorup med titlen 'Bonsai'.
Romanen består af flere fortællinger og fortællere, men hovedpersonerne er Stefan og Nina. De møder hinanden da Nina flytter til København, med det formål helt at udslette sin provinsoprindelse. Stefan kan med sin kunstneriske indgangsvinkel til livet hjælpe hende på vej, og han har brug for et alibi for at kunne leve dele af sin seksualitet ud i skjul.

Som i mange andre af Kirsten Thorups romaner kredser hun også her om problemet med at være gift med en biseksuel/homoseksuel mand. Stefan er homoseksuel, men nægter at erkende det både overfor sig selv og omverdenen. Stefan iscenesætter ikke kun på teatret, men i høj grad også i sit eget liv, hvor det æstetiske spiller en meget stor rolle. "Sandheden er bare så satans grim, forstår du ikke det ? Jeg kan ikke leve uden skønhed. Skønhed er livets salt. Altings mening."

I breve, som Nina har skrevet til forældrene, får læseren indblik i Stefans og Ninas liv i de første år af deres ægteskab. Der er så et langt spring frem til nutiden, hvor de har været skilt i mange år, men stadigvæk er dybt forbundne. Stefan har AIDS i udbrud, og kun Nina og deres fælles voksne datter, Elin, får lov at være i hans nærhed, for selv så tæt på døden opretholdes en facade, "leukæmi er en ren og æstetisk sygdom". Hemmeligheder og løgne sætter især Nina i en katastrofal situation, da Stefan planlægger sit selvmord.

Bogen rummer så mange lag, men stærkest står smerten. Det er ikke julehygge-læsning, men det er en bog, der i høj grad kan anbefales. 'Bonsai' viser meget præcis, det der sker, når man tilskærer sig selv og hinanden, for at passe ind.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
23182181
ISBN
9788700483729
Antal sider
265

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer