Bog

Engelshjerte

Af (
2010
)

Anmeldelse

Engelshjerte af Maria Helleberg

21 jun.10
AfPernille Lisborg
Skribent

Den historiske romans dronning har skrevet endnu en medlevende og dramatisk fortælling om en stærk kvindeskikkelse fra Danmarks historie - en stor og tragisk kærlighedshistorie.

Godt det ikke er mig, der var kvinde i 1700-tallets Danmark! Stive korsetter og pudret hår, mænd, der slog, og fædre, der nærmest solgte én. Mødre, der havde magt til at spærre én inde eller sende én i kloster.

Men værst af alt: Man kunne risikere at miste det ene barn efter det andet uden at vide hvorfor og uden at kunne undgå at blive gravid igen.

Som Anne Sofie i ’Engelshjerte’, der i et af romanens sidste kapitler fortæller, hvordan hun mange gange i sit liv har ligget på knæ og ”bønfaldt Gud om at tilgive hende og give hende enten ufrugtbarhed eller et levede barn”.

Meget ville nemlig have set anderledes ud for dronning Anne Sofie og kong Frederik, hvis de havde fået lov at beholde blot et af deres børn. Men ingen af de seks børn overlevede de første år.

Anne Sofie Reventlow møder som ganske ung pige kong Frederik til et maskebal på Koldinghus. Han er mere end dobbelt så gammel, men de forelsker sig. Det opdager Anne Sofies mor, og hun låser datteren inde i barndomshjemmet på Clausholm Slot. Men Anne Sofie trodser moren, stikker af og gifter sig til venstre hånd med kong Frederik. Han er nemlig allerede gift med dronning Louise, med hvem han har sønnen Christian (senere den Sjette). Først da Louise dør ni år senere, bliver Anne Sofie rigtig dronning.

’Engelshjerte’ begynder i 1742, året før Anne Sofies død. Hun sidder i husarrest på Clausholm - igen, forvist at stedsønnen Christian den Sjette. I 12 år har hun været forvist, og i 12 år har hun sørget over Frederik, der døde i 1730. Sørget og forsøgt at sone sig med den Gud, der har taget alle dem, hun elskede fra hende.

Men nu må nok være nok. Anne Sofie vil ikke råde bod længere. Hun vil gense København og tale med nogle dannede mennesker igen.

Romanen fortælles på skift i nutid i 1742 og med tilbageblik til Anne Sofies tidligere liv. Forfatteren kan sit kram, en spændende kærlighedshistorie, tilsat historisk korrekte episoder og personer giver en troværdig, medrivende historisk roman. Imponerende!

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Faustnummer
28257929
Graphic
Marianne Bisballe og Anne Kragelund
ISBN
9788763812252
Antal sider
283

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser