Bog

Jalousi

Af (
2017
)

Anmeldelse

Jalousi af Jacob Skyggebjerg

21 apr.17

Samsine og HPs forhold er heftigt. De skændes, slås og slår op. Skyggebjerg har tag på ungdommen i Underdanmark. Det er ikke kønt, men ægte og aldeles glimrende beskrevet.

Romanen er fantastisk smukt pakket ind. Et stort, ensomt beliggende og mondænt hus i et vinterlandskab. En bred trappe der fører lige lukt ud i noget vand, man instinktivt fornemmer er ret dybt for ikke at sige bundløst. Og bogens titel står præget i sølv med typer, der leder tanken hen på rygmærker og dødsmetal. Kontrast- og virkningsfuldt. Jeg blev voldsomt besnæret af denne dragende indpakning, og nu hvor jeg har læst og lukket bogen og er vendt tilbage til forsiden, er den næsten blevet endnu smukkere, fordi vandet, vintervejret og det ufremkommelige terræn bliver et billede på, hvordan en altfortærende jalousi kan få et menneske til at føle: På vej ned i et koldt og omsluttende mørke, hvor ingen udvej synes mulig. 

Samsine og HP mødes tilfældigt ved et busstoppested. Han drikker en øl, hun spøger, om han gi´r en tår. Han gi´r såmænd en hel øl, ja, mere end det. Samsine er 20 år, HP 9 år ældre. De drikker. De ryger. De fjoller rundt. De griner. De bliver kærester – også selvom hun er en bymus, og han er en landmus, og selvom man aldrig er i tvivl om, at de kommer til at balancere på en knivsæg. Før eller siden vil deres udskejelser, deres indre elendighed og deres forskelligheder få det hele til at kamme over. 

Sideløbende med indvielsen i HP og Samsines stormombruste forhold, læser man de mails, de skriver til hinanden efter deres mest reelle brud. De går fra hinanden fra tid til anden, men i de fleste tilfælde er Samsine ikke engang nået ud af døren, før de er blevet kærester igen. Men nu har Samsine måske, måske ikke, bollet udenom, og HP er på grænsen til sindssyge grundet – ja, jalousi. 

Men skyldes miseren så, at hans kærlighed til hende og/eller omvendt er så stor, at ingen af dem kan tåle at miste? Nej, det tror jeg ikke. Jeg er ikke engang sikker på, at der er tale om kærlighed overhovedet. Sikkert forelskelse – i hvert fald indledningsvist. Eller måske bare fascination. Eller et ønske om at høre sammen (med nogen) eller simpelthen bare et forsøg på at komme kedsomheden til livs. 

Og hermed når jeg frem til det, der for mig at se er romanens stærkeste kort: Ægthed. Måske lyver Samsine (hun er i så fald ikke den første 20-årige, der gør det), men det gør Jacob Skyggebjerg ikke. HP og Samsine findes både i indre København og i provinsen, og det er nøjagtigt lige så ulykkeligt og lige så ligegyldigt og kortvarigt og opslidende og dramatisk og teatralsk og pinagtigt og pinligt og proletarisk og tåkrummende, som Skyggebjerg skriver. 

Ungeanmeldelse

Jalousi

Anbefalelsesværdig bog til unge som underholdning, men også til at reflektere over sit eget liv og vaner. 

Dansk ungdomskultur har i en længere periode været omtalt i medierne, og det er et emne, der fylder meget på politikkernes agenda. Undersøgelser viser, at danske unge er de bedste i Europa til at drikke alkohol, og samtidig er det også et faktum, at et flertal af danske teenagere kæmper med psykiske problemer. Mange mener, at sociale medier bærer en del af skylden, men presset fra skolen, familien og perfekthedskulturen kan i høj grad også være en reel årsag til problemet.

Jacob Skyggebjerg giver i sin roman ’Jalousi’ et indblik i dansk ungdomskultur, når det er allerværst. Hovedpersonerne HP og Samsine har et love/hate-forhold til hinanden. De bliver beskrevet som Bonnie og Clyde, men i virkeligheden er de hinandens værste fjende. I romanens indledning læser man en mail, som er grundlag for forholdets største problem.

Denne mailkorrespondance spiller en stor rolle for handlingen, og fortsætter igennem hele romanen, og som læser kan man kun vente spændt til slutningen, hvor de sidste puslespilsbrikker sættes på plads. Hele vejen op til “episoden”, læser vi om deres toxic forhold. De opsøger altid konflikt, og de gør begge et forsøg på at forsvinde fra hverdagen. Hver gang de er sammen, skændes de, hvilket i det fleste tilfælde leder til enten fysisk eller psykisk vold. HP nyder at gøre Samsine utilpas, og han bebrejder hende for alle sine problemer. Det hele bliver afbrudt af gentagende drukture, da de begge har en formodning om, at en elefantøl er løsningen på alle deres problemer.

Når de er ude at drikke, er det ikke bare et par øl med vennerne, men mere en form for “vanvidsdruk”. Dette ekstreme forhold til alkohol, medfører adskillige slåskampe og skænderier mellem de to hovedpersoner.

De mange dårlige beslutninger og mangel på empati hos Samsine og HP gør, at håbet, for at deres forhold lykkes, fordufter, og derimod opstår en frustration over, at de stadig elsker hinanden, som kan være lidt svært at forstå begrundelsen for.

’Jalousi’ er en nervepirrende roman, som fremstiller den værste form for forhold mellem to mennesker. Den perspektiverer til nutidens problematikker og er samfundskritisk. Den er derfor anbefalelsesværdig til unge som underholdning, men også til at reflektere over sit eget liv og vaner. 

29 nov.23

Bogdetaljer

Forlag
Gladiator
Faustnummer
53053440
ISBN
9788793128569
Antal sider
144

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer