Bog

Shamran

Af (
2022
)

Anmeldelse

Shamran

14 sep.22

”For tusind år spillede Døden terning og tabte”. Genudgivelse af Bjarne Reuters hjertegribende klassiker for større børn.

Filip med den smukke sangstemme er 10 år og uhelbredelig syg. Han har et underligt mærke, formet som en kat, over den ene hofte, men selvom hans forældre naturligt nok bekymrer sig om ham, lader de ham stadig være et barn.

Denne sommer er særdeles tør og varm, og familien skal flytte til et gammelt hus ude i skoven. Lige inden de skal køre, åbner himlen sig, og et enormt skybrud vælter ned over dem. Oveni dette opdager Filip, at hans ene jordegern Jing lige har ædt det andet jordegern Jang. Da familien kører, kan Filip slet ikke kende sin fars ubarmhjertighed, da de ignorerer et desperat ældre ægtepar, der er kørt fast i mudderet. Alt denne dag er meget meget mærkeligt, men heldigvis har han sin bamse Dobbo.

I det nye hus betages Filip af et kæmpestort maleri, hvorpå der blandt andet er tre små mænd og nogle sorte fugle. En nat vågner han op til lyden af fremmede stemmer. De tilhører skjaldene Doromir, Ffaffner og Leopold, der er trådt ud af maleriet, og nu beder Filip følge med ind i deres verden. Han får lov til at sige farvel til sine sovende forældre, og han følger efter de tre små mænd til et middelalderligt sted, hvor alle mennesker er døve, blinde eller stumme.

Filip møder heksene Miro og Biella og deres afdøde søster Fallamir, pigen Pippin, Vandringsmanden med terningerne, jægeren Androwin, som har mistet sin kone og datter samt onde mænd som eks. Smaugg, Wissel og Mangor. Filip er havnet midt i en storslået kamp mellem det gode og det onde i et land, som vrimler med brutale fuglelignende væsner kaldet grauller, og den frygtede Moren. Imens sidder den onde regent, Ham, i byen Tronn og træffer alle beslutningerne, mens hans underkuede indbyggerne er blevet frarøvet sanserne. Men heldigvis er Filip ikke en hvilken som helst dreng.

Romanen er en slags ’Hobbitten’ for børn, men inspirationen er ikke kun hentet hos Tolkien, men også i Astrid Lindgrens romaner ’Mio min Mio’ og ’Brødrene Løvehjerte’. Grundlæggende kampe mellem det gode og det onde er omdrejningspunktet i fantasy, og ’Shamran’ er ingen undtagelse. Bogen er fyldt med vers fra forskellige sange og salmer, og tonen er gennemgående alvorlig.

Historien er en finurlig blanding af alting, som efterlader et dybt aftryk. Selvom Tolkien ikke blot sniger sig ind, men nærmest kigger læseren over skuldrene fra flere sider, betyder det ikke noget, for det overordnede resultat er så Bjarne Reutersk og budskabet så hjertegribende, at man bliver opfyldt af herligt tungsind, mens man følger Filip på det store eventyr mod efteråret.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
62783869
ISBN
9788702357189
Antal sider
337

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer