Bog

Skammertegnet (Ill. Emil Landgreen)

Af (
2021
)

Anmeldelse

Skammertegnet

08 jan.22

I andet bind af det illustrerede pragtværk om skammerens datter er tonen blevet mørkere og følelserne mere nuancerede. 

I midten af begivenhederne i Lene Kaaberbøls middelalderlige parallelunivers, hvor man kan møde både drager og sære former for magi, står 11-årige Dina, der har arvet sin mors særlige evner. Ligesom sin mor, kan Dina med sit særlige skammerblik kigge ind i det dybeste af et menneskes sjæl, og derfor er de fleste mennesker meget bange for både Dina og hendes mor.

Dina, hendes lillesøster Melli, storebror Davin, moren Melussina samt Dinas veninde Rosa lever alle sammen i et hus i Højlandet. En dag bliver Dinas mor hentet for at skulle bruges som skammer i en sag mod en købmand, der er anklaget for at handle med forældreløse børn. Børn som han sælger til den modbydelige Drakan, som vi også mødte i ’Skammerens datter’. Drakan udnytter ikke kun ensomme børn, han brænder også skammere på bålet, fordi han påstår, at de er onde hekse. Tingene går galt for Melussina og Dina, og Dina bliver taget til fange af den modbydelige Valdracu, der arbejder for Drakan.

Dina bliver herefter misbrugt til at bruge sine skammerevner til at underkue uskyldige mennesker. Hendes bror Davin drager ud for at befri Dina, og hendes veninde Rosa sniger sig efter ham på turen. Eventyret går gennem skove, til en mølle med en tragisk historie samt til en borg fyldt med ondskab. Og både Davin og Dina oplever, hvordan de ting de oplever, langsomt forandrer dem. Særligt den måde de hver især opfatter verden på.

Fortællerstemmen i historien skifter mellem Dina og hendes bror Davin, og det fungerer rigtig godt. Bøgerne om Dina er særdeles velfortalte, og henvender sig til børn fra ca. 10 år, men taler i høj grad også til den voksne læser. Fortællingen er high fantasy i fineste form, og rammerne er helt perfekte. Samfundet er opbygget som i middelalderen tilsat fantasyelementer, hvilket bla. ses i de tydelige kampe mellem det gode og det onde.

Bind to beskæftiger sig også med ulighederne i samfundet, hvor der findes én borgherre der bestemmer, og som oftest udnytter sin position til at få mere magt. Og dem der er anderledes, som Dina og hendes mor, skal holdes ude. Det er en imponerende serie, og tilsat Emil Landgreens illustrationer bliver den kun endnu bedre. Han er en fantastisk illustrator, og hans tegninger tilfører fortællingen et ekstra krydderi i form af endnu et eventyrligt lag.

Bogdetaljer

Forlag
Høst
Faustnummer
61705104
ISBN
9788702318982
Antal sider
315

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer