Bog

Den store Totte- og Lotte-bog

Af (
2020
)

Anmeldelse

Den store Totte- og Lotte-bog

13 nov.20

En samlet udgave af de gamle, ikoniske historier om Totte og Lotte, der har fornøjet flere generationer af småbørn.

Når billedbøgerne for længst har opnået klassikerstatus, skyldes det Gunilla Woldes evne til at sætte sig ind i småbørns univers. Hun er både mester for den kortfattede tekst og de udtryksfulde illustrationer på hvid baggrund, som spiller ualmindeligt godt sammen. Der er tale om de 20 oprindelige historier om Totte og Lotte, og selv om den samlede udgave ikke er så handy som de enkeltstående små bind, er der til gengæld stof til mange timers oplæsning og samtale med børn fra ca. 2 år.

Gunilla Wolde rammer lige ind i de hverdagssituationer, som små børn kender til. Der er noget tidløst over de ca. 50 år gamle historier om de to strithårede børn, der foretager sig alt det, små børn kan nu engang kan finde på. Historien om Lotte og hendes lillebror, der får mæslinger, er dog blevet overhalet af tiden, for de allerfleste børn er i dag vaccineret mod sygdommen.

Gunilla Wolde kommer omkring mange aspekter af små børns liv, hvor ikke mindst legen spiller en stor rolle. Børnene bygger hule og leger far, mor og børn. De klæder sig ud, og vandpjaskeri er altid et hit hos de mindste. Når Lotte støvsuger, er det også en leg, hvor hun morer sig med at suge forskellige genstande op. Heldigvis er lillebror for stor, men hans sok bliver hapset af støvsugeren. Det giver anledning til at skille støvsugeren ad, så man kan se, hvordan den virker.

Små børn kan selv. De vil i hvert fald gerne selv, og flere af historierne handler om mestring. Totte kan selv tage tøj på, når han skal ud at lege. Han skal bare huske at gøre det i den rigtige rækkefølge. En supernem opskrift og fars hjælp med ovn og komfur gør det muligt for Totte selv at bage en kage. Lotte kan selv reparere sit legetøj, og hun er både ferm med nål og tråd og hammer og søm.

De vanskelige følelser, som søskendejalousi, bliver også behandlet helt i øjenhøjde med de små. . Man kan godt forstå, at Lotte bliver jaloux på lillebror, men den kloge mor inddrager hende i pasningen og nærer dermed søskendekærligheden.

Børnene klædes godt på til mødet med kendte institutioner som lægen, tandlægen, skadestuen og, i en lidt anden boldgade, børnehaven. Det skræmmende bliver tilpas afdramatiseret, uden at der lægges skjul på, at noget godt kan gøre lidt ondt som en indsprøjtning.

Gunilla Wolde har sat fokus på mange vigtige situationer i det lille barns liv, og hendes historier giver stof til mange hyggelige timers samvær mellem barnet og den voksne og et tiltrængt pusterum i en travl hverdag.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
ISBN
9788711985380
Antal sider
400

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer