Bog

Hej Kaj: fire gode historier om Kaj

Af (
2019
)

Anmeldelse

Hej Kaj: fire gode historier om Kaj af Mats Letén

07 okt.19

Kaj-bøgerne er noget af det fineste, der findes i pegebogskrybben. De rummer helt enkle historier med genkendelige og troværdige hverdagsscenarier for de alleryngste læsere.

'Hej Kaj' er en samling af fire gode historier om Kaj. Fælles for titlerne er, at de har et meget enkelt handlingsforløb, et lille og overskueligt persongalleri - Kaj, bamsen Lise og mor - samt en kort tekst holdt i et simpelt sprog, hvilket gør dem ideelle til børn helt ned til 1-års alderen. Der er desuden gjort ihærdigt brug af gentagelser, f.eks. begynder historien 'Kaj, dumme Kaj' således: ”Kaj bygger et fint hus. Stort hus, siger Kaj. Se det fine hus. Hov! Nu vælter huset” . Teksten kan synes banal, men gentagelser er helt essentielle for målgruppen, for udover at skabe tryghed og genkendelighed, så har en sådan gentagelse af ord en stor sproglig værdi, fordi det er med til at integrere nye ord i ordforrådet.

Illustrationerne bygger også på gentagelser, for i hver af de fire historier forbliver handlingsforløbet i samme rum. I 'Kaj er hest' leger Kaj ved spisebordet på alle opslagene, og i 'Kaj si’r go’nat' er han under det samme træ. Denne enkelthed betyder ikke, at illustrationerne er ensformige, for den opmærksomme læser vil opdage, at der i illustrationerne også gemmer sig en lille sidehistorie. I 'Kaj si’r go’nat' kravler en lille snegl langsomt ned fra træet og op i en kasse, efterhånden som der bladres frem i bogen, og i 'Kaj er farlig' skifter en maske på væggen ansigtsudtryk undervejs.

På indholdssiden er der fine spejlingsmuligheder for de små i Kaj, som kan hjælpe dem til at forstå omverdenen og deres følelser bedre, for Kajs univers er fuld af genkendelige episoder. Han leger gemme, hopper i vandpytter, klæder sig ud og bygger med klodser, der vælter. Det sidste gør Kaj så vred, at han sparker til bordet og sit tøjdyr, og synes alle er dumme, inklusiv ham selv. Heldigvis er Kajs mor klar med både kram og en forsikring om, at Kaj ikke er dum, men sød.

Bøgerne om Kaj har efterhånden mange år på bagen, men enkeltheden i sproget, den flittige brug af gentagelser og de korte, relaterbare handlingsforløb gør, at de fortsat hører til blandt pegebogseliten.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
ISBN
978-87-02-27727-2
Antal sider
112

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer