Bog

Sebastians monster

Af (
2022
)

Anmeldelse

Sebastians monster

09 nov.22
AfLine Hoffgaard
Skribent

En gysende sjov godnathistorie om kedelige sengetider og et kæmpemonster, hvor tingene spidser til og vendes helt på hovedet.

De voksne siger, der ikke findes monstre. Men det gør der!

'Sebastians monster' vandt i 2008 Kulturministeriets illustratorpris og er nu kommet i genudgivelse.

Sebastian har bildt sine forældre ind, at han er bange for mørke og monstre. Men det er han faktisk slet ikke. Det er bare noget, han har fundet på, for hvis han siger, at han ikke gider i seng, bliver de voksne sure og siger, at han skal i seng NU. Forældrene går meget op i at vise, at mørke ikke er farligt, og at der ikke findes monstre. Men da far åbner skabsdøren, venter der noget af en overraskelse. Et kæmpemonster med masser af øjne, arme og hugtænder sluger dem alle. Inde i monstrets mave er der en verden af vilde ting og sager – og popcorn. Men heldigvis er der også et hul ovre i hjørnet, som afslører en hemmelig gang, og snart er de alle tre tilbage i tv-stuen.

I 'Sebastians monster' er billedsproget grotesk og overdrevent i et mix af computergrafik, collager og tegninger, som blander sig sammen i et vildt og overraskende fantasiunivers. Sebastians hus holdes i gul-grønne toner, mens den indvendige side af en mostermave er i rødlige toner. Ved første øjekast kan illustrationerne virke skræmmende, men stemningen blødes godt op af popcorn, underspillet humor og det faktum, at de voksne er rædselsslagne, mens Sebastian er begejstret. Nu er tingene vendt på hovedet, og de voksne haster rædselsslagne i seng, mens Sebastian og monstret ser tv og spiser popcorn.

Som et andet Narnia-skab eller et badekar som Bennys åbnes der for fantasien grænseløshed i denne godnathistorie, hvor forældrene må se sig slået i snedighed af barnet, som selvfølgelig har luret deres ømme punkt. Hold op, hvor ”nailer” historien portrætteringen af trætte voksne, som forsøger at få et lysvågent barn i seng. En overdreven billedside og en underspillet, ironiserende tekstside – det lyder underligt modsætningsfyldt, men faktisk spiller det fantastisk godt sammen og giver læserens fantasi plads til at udfolde sig.

Bogdetaljer

Forlag
Vild Maskine
Faustnummer
134319372
ISBN
9788772272993
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser