Bog

Historien om Englebassen

Af (
2021
)

Anmeldelse

Historien om Englebassen

10 maj.21
AfLine Hoffgaard
Skribent

Eventyrlig historie af børnelitteraturens grand old man er fuld af sommerstemning, magi og fantasi.

Bjarne Reuter, kommer her med en ny fortælling om Vida, Karl og deres farfar fuld af gode påhit og røverhistorier. Det er en selvstændig fortsættelse til kalenderhistorien 'Historien om nissen', som var en vinter- og julehistorie, mens historien om englebassen er en sommerhistorie. En lun, fantasifuld og rigt illustreret højtlæsningsbog i en herligt altmodisch stil for de 5-8-årige.

Vida og Karl skal på weekend hos deres farfar i Røste Espeløv, og forinden modtager de en spændende gammel (portvins)kasse med en kikkert, kompas, myggenet, stavlygter og modgift. I kassen er der også en invitation fra farfar om at tage med på eventyr for at løse et mysterium. Der sker nemlig mærkelige og uforklarlige ting i skoven, hvor en engel engang faldt ned, og ”de lodne”, små mystiske væsener huserer.

Farfar er altid god for en røverhistorie om sine oplevelser i Kolkata, Vestindien og andre eksotiske steder. Så det er med en vis skepsis, at Karl og Vida drager med farfar og geden Harry Krisna ud i skoven for at opklare mysteriet. Her oplever de mange mystiske, sjove og lidt uhyggelige ting, som både viser, at det er godt at have fornuften med sig og ikke tro på hvad-som-helst og samtidig bevare et åbent sind.

Handlingen og den flotte, detaljerige billedside er dejligt gammeldags forstået på den måde, at farfar og hele hans verden er ganske umoderne og fuld af ting og sager fra et langt levet liv. Farfar er en tyk mand med seler, der elsker portvin og er fuld af røverhistorier. Her er ikke plads til alskens moderne fornødenheder, for farfar er fra forrige århundrede, hvor man levede mere nøjsomt, passede på tingene og ofte selv kunne finde en alternativ løsning fremfor at købe nyt. Her skaber historie en fin kontrast til nutidens moderne og mere bekvemmelige børneliv.

Bogen er kapitelinddelt, så den kan tages over flere dage og fuld af Bjarne Reuters sproglige finurligheder med mange ord og vendinger, børn i dag måske ikke er bekendte med. Det giver noget at tale om undervejs i læsningen. Vinylplade, fejeliste, slagbænk, kerter, berlinere (altså kagerne), kærnemælkskoldskål og flagermuslygte er blot nogle af de mange finurlige ord, og der er også til lejligheden opfundet spændende ord som cykolog og menneskeædere.

'Historien om englebassen' er en hyggelig og lidt kringlet historie fuld af sjov, fantasi og momentvis spænding. Der tages nogle afstikkere fra det egentlige plot og mysterium, og en klokkeklar forklaring på mysteriet om englebasse fortoner sig lidt i historiens åbne slutning. 

Historien emmer af dejlig sommerstemning og oplevelser, man er sammen om og vil huske. Hvem ved, måske historien også pirker lidt til os voksnes erindringer om de uendelige sommerferiedage i barndommen med koldskål, myggestik, teltture og plads til at kede sig lidt? Tag historien med på sommerferie eller i sommerhus og pust til jeres børns forestillingsevne, fantasi og eventyrlyst.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
38890727
ISBN
9788702305197
Antal sider
116

Fik du læst?

Tema

Årets bedste bøger 2021

Vi gør status over bogåret 2021 og præsenterer redaktionens bedste læseoplevelser, der rummer storslåede historiske og personlige skildringer og aktuel debat om køn, klima og kriser.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser