Bog

Små dyr med store vinger

Af (
2019
)

Anmeldelse

Små dyr med store vinger af Sille Jensen

18 jun.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Stærk fortælling med få fine illustrationer om at have mistet sin mor giver følelsen af at sidde med en dagbog med skønhed og håb midt i sorgen.

Sorg kan fordreje hele verden. Sorg og savn kan fylde en op, så det påvirker alle tanker og alt, man gør. Siri bor sammen med sin far og hans nye kæreste Rebecca. Siris mor Lilli døde efter et sygdomsforløb for to år siden, og Siri savner hende helt forfærdeligt. Hun var smuk, mørkhåret, spinkel, men alligevel stærk. Siri ved, hvor meget hun ligner hende.

Siris mor og mormor ligger begravet ved siden af hinanden med et hjertetræ imellem sig på kirkegården. Siri tænker ofte på de konditoribesøg, hun havde med sin mor, inden de besøgte mormorens gravsted til halloween.

Siri har haft en sommerfuglefarm, hvor hun fodrede larverne og så dem komme ud af deres pupper som smukke sommerfugle. Det gav hende en følelse af højtidelighed, når sommerfuglene lettede, dengang hendes mor var syg. Nu har hun enkelte kålormepupper af Lille Kålsommerfugl hængende i garagen. Hun interesserer ikke sig så meget for dem længere, men hun kigger alligevel til dem. Hun ser af og til insekter i sin mad. Fede larver og edderkopper der kribler afsted. Så kaster hun op.

Pupperne kan ikke bo inde længere. Tykke Rebecca med lyst hår og rengøringsvanvid kan ikke lide insekter (det kunne hendes mor vist nok heller ikke). Rebecca laver fed mad og noget med kål. Og nu vil hun vil tømme og rengøre Siris mors værelse, der rummer alle hendes personlige ting. Da Rebecca vil holde halloweenfest d 31 oktober, brister Siris verden. Og far siger hele tiden, at de skal give Rebecca plads. Siri tager over til sin ukendte faster Jenny, som får hende overtalt til at tage med til festen. Siri tager afsted som Frankensteins brud i sin mors brudekjole!

Historien med sommerfuglelarverne, der skal blive til smukke sommerfugle, fungerer meget fint sammen med Siris selvopfattelse og øvrige udvikling. Sorgen former hele billedet og er afsender af alt, hvad Siri gør. De ydre omstændigheder i handlingen afspejler de følelser af afmagt, sorg og savn, som Siri føler.

Sille Jensen er uddannet billedkunstner og grafisk designer og har tidligere udgivet biografien Hvid som jasmin . ’ Små dyr med store vinger’ er hendes debutroman.

Der udkommer en del børnebøger med temaet sorg, hvilket aftabuiserer, hvad man må skrive om til børn. Der kommer både befriende og særdeles vigtige bøger, men nogle kan være meget konfronterende i deres fortælling. Det er ikke tilfældet her. Bogen kan læses af børn fra cirka 10 år.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Faustnummer
46417569
ISBN
9788711911815
Antal sider
89

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser