Bog

Når først man har sagt ja

Af (
2016
)

Anmeldelse

Når først man har sagt ja af Kenneth Oppel

21 sep.16

En dyster og lidt skræmmende historie om at sige ja til noget for så at opdage, at det var en helt forkert beslutning.

Steven har lige fået en lillebror, men babyen er desværre meget syg og vil aldrig blive normal.

Det tærer på den lille familie, der ud over Steven består af hans forældre samt lillesøsteren Nicole.

Babyen er hele tiden på sygehuset til undersøgelser, og de to større børn bliver passet meget af barnepigen Vanessa. En nat hjemsøges Steven i sine drømme af et væsen, som han først tror er en engel. Englen fortæller Steven, at de kan reparere den fejl, der er i hans lillebror, og Steven fyldes af håb om, at broren kan blive rask.

Steven vender tilbage til den mærkelige drøm med englene igennem flere nætter, og efterhånden bliver den lidt tågede og uklare drømmeverden tydeligere for ham; han befinder sig i et hvepsebo og englene er ikke engle, men en hvepsedronning og hendes arbejdere. Samtidig går det også op for ham, at dronningen ikke har fortalt ham den fulde sandhed om, hvordan de har tænkt sig at gøre hans lillebror rask.

’Når først man har sagt ja’ er en ret skræmmende lille bog, forstået på den måde, at læseren bliver konfronteret med en situation, som de fleste af os nok har befundet os i. Man siger ja til noget, men finder ud af, at det alligevel ikke var det, man havde lyst til. Og hvordan trækker man det så tilbage? Man får den dér panikagtige følelse, og hovedet fyldes af alle mulige og umulige udveje.

Stevens situation er bare dét værre, for her gælder det hans lillebrors liv.

Steven bliver stillet i udsigt, at hans lillebror bliver helt rask, men på en syg bekostning og på en etisk og moralsk helt forkastelig måde. Valget er dog svært, fordi Steven godt er klar over, at det vil gøre livet nemmere for hele familien, hvis babyen blev rask, og han ønsker brændende at se sine forældres bekymringer forsvinde i den blå luft.

Det er en rigtig spændende bog, som tager et svært emne op i børnehøjde. Vi ved alle sammen godt, hvad der er rigtigt og forkert, men det er ikke altid nemt at gøre det rette. Dronningen lokker Steven med honningsøde ord, men han opfatter også hurtigt, at der er en bagside og fornemmer faren. Og det gør man bestemt også som læser. Jeg elsker den uhygge, der sniger sig ind, efterhånden som historien skrider frem.

Bogdetaljer

Forlag
Høst & søn
Oversætter
Nanna Gyldenkærne
Faustnummer
52525608
ISBN
9788763842617
Antal sider
187

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer