Bog

Totte går ud og tre andre historier

Af (
2019
)

Anmeldelse

Totte går ud og tre andre historier af Gunilla Wolde

14 jul.19
AfJytte Kjær Schou
Skribent

Totte og Lotte har 50 års jubilæum, og de små klassiske hverdagshistorier har potentiale til også at glæde nye generationer af småbørn og deres voksne.

Gunilla Wolde er mester for både den korte tekst og de enkle, men meget udtryksfulde tegninger på hvid baggrund. Bøgerne om Totte og Lotte har glædet generationer af småbørn, og de virker på ingen måde forældede i dag. De rammer lige ind i genkendelige situationer fra småbørns hverdag.

Der er ikke den store kønsforskel på de to strithårede børn. Lotte er faktisk meget foretagsom og mestrer aktiviteter med f.eks. værktøj, og små drenge og piger kan uden problemer identificere sig med både Totte og Lotte. Flere af historierne er instruktive, men aldrig overpædagogiske, og der er plads til humor. Børn fra ca. 2 år vil hygge sig med historierne sammen med deres voksne, og der er masser at snakke om.

Historierne om Totte handler for en stor del om mestring, som at tage tøj på, rydde op og bage, men der er også plads til fornøjelige aktiviteter som vandleg.

I ”Totte går ud” er temaet selv at kunne tage tøj på, en færdighed man begynder at indøve allerede i vuggestuen for at gøre børnene selvhjulpne. Meget instruktivt og med et glimt af humor, som når Totte tager vanterne på fødderne, vises hvordan tøjet skal tages på i den rigtige rækkefølge.

Glæden ved vand deles af de fleste små børn. I 'Totte bader' hygger Totte sig med at bade i badekar og forskellige baljer, når han er blevet snavset af at lege. Han elsker desuden at plaske i den lille sø, og at vande blomster er også en yndet småbørnsaktivitet.

Oprydning er normalt ikke småbørns yndlingsaktivitet, men i ”Totte rydder op” fører jagten på en forsvunden bamse til fundet af andet glemt legetøj, og det er helt naturligt for Totte at bringe orden i legetøjet til sidst, så han har en chance for at genfinde det.

I 'Totte bager' får Totte lov til næsten alene at bage en kage med far diskret i baggrunden parat til at tage den brandvarme kage ud af ovnen. Illustrationerne er så instruktive, at de nærmest gør det ud for en opskrift til den lette kage. Det er en stor cadeau til Totte, at han med lidt hjælp kan klare en voksenaktivitet. Til slut samles far, mor og Totte til familiehygge med kage og saftevand.

Bogdetaljer

Secondary title
Totte & Lotte - 50 år
Forlag
Carlsen
Oversætter
Karl Nielsen
ISBN
978-87-11-91431-1
Antal sider
100

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser