Bog

Halfdans ABC

Af (
2013
)

Anmeldelse

ABC med ord af Halfdan Rasmussen

23 maj.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

'Halfdan Rasmussens ABC' præsenterer alfabetets 28 bogstaver i velkendte og tossede rim og remser i et underfundigt univers med fantastiske tegninger af Ib Spang Olsen.

De fleste mennesker kender og elsker Halfdans rim og remser. Versene er genkendelige og de kan læses højt, da de indlagt har en poetisk dejlig rytme ”Bennys bukser brændte. Børge råbte, åh! Børge havde nemlig Bennys bukser på”. Den kender de fleste.

I denne nye udgave, følger der CD med, hvor de skønne rim og remser er sat ind i et rocket univers af blandt andre Sys Bjerre, Mark Linn og Thomas Buttenschøn. Og det er ret godt!

Bogen rummer en dejlig tidsløshed og de mange forskellige begreber, som er medbærer af rimene, er også kendte for børn i dag. Børn kan spejle sig i det surrealistiske univers, hvor de kendte begreber, sættes sammen på kryds og tværs og stadigt giver mening.

Versene skifter mellem at være skøre, melankolske og sjove. Både æslet der føder en kylling i en ærtebælg, de irske dværge der sover i fingerbøl, stakkels Else der sprak og "de norske nisser der låser deres nissenæsebor.

Hvis rim og remser er ukendt land, er Halfdan Rasmussens ABC det helt rigtige sted at starte. Alfabetdigtene bygger på bogstavernes lyd og er meget stærke. Men remserne fungerer heldigvis også helt forrygende både til begyndere og garvede rimsmede. Det føles som leg, når man læser, de sjove lyde føles virkeligt gode i munden og sproget er som en eksplosion af energi inde i hovedet.

Ib Spang Olsen er en af de tegnere, som har skabt billeder til flere generationer af børns højtlæsningsbøger. Han har illustreret 600 bøger, nogle som omslag. Han lavede billederne til Halfdan Rasmussens ABC og mange af hans andre kendte børnebøger, foruden sine egne bøger, og han tegnede et utal af illustrationer til andre børnebøger. Han tegnede sig ind i hjertet på os og afsøgte grænserne for hvad man kan tegne, så det altid vakte lykke.

Der er stadigt al mulig grund til at præsentere børn for Halfdan Rasmussens rim og remser løftet til uanede højder af Ib Spang Olsens illustrationer. Det er dannelse, og det er smukt!

Bogdetaljer

Secondary title
med musik
Forlag
Carlsen
Faustnummer
23373173
ISBN
9788756291286
Antal sider
0

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser