Bog

Morgenthalers ABC

Af (
2018
)

Anmeldelse

Morgenthalers ABC. 28 dyrefabler af Anders Morgenthaler

11 feb.19
AfLine Hoffgaard
Skribent

En masse skøre dyr, bandeord, slåskampe, tyndskid og meget mere i bedste Morgenthaler-stil. En bog i øjenhøjde med målgruppen.

Morgenthalers dyrefabler er befolket af alskens snarrådige dyr med navne. Glæd dig således til at møde rensdyret Nobert, gnuen Åge, mågen Jan og tægen Hanne. De 28 historier – selvfølgelig et for hvert bogstav i alfabetet – er rablende, skøre, fantasifulde og med mere eller mere tvivlsomme moraler og et bramfrit sprog, men det er netop det, der gør dem befriende politisk ukorrekte og morsomme. Bogen egner sig godt til højtlæsning for de 4-8-årige og for børn, der kan læse selv.

Man har jo altid lyst til at begynde med sit eget bogstav og således handler L (som i Line) om isbjørnen Leo, som er noget af en nasserøv. Han gider ikke selv at gå nogen steder og får de andre dyr til at slæbe ham afsted mod at give dem bær til gengæld. Et andet opfindsomt dyr er rendsdyret Nobert, der forstår at udnytte situationen. Han spiller død, da en jæger prøver at skyde ham og ender med at lege udstoppet rensdyr til et middagsselskab i jægerens stue. Bagefter spiser han resterne i smug og gentager stuntet vinteren efter. Sneglen Søren Sigurd Sørensen kan godt lide at besøge sine venner, men det tager altid et helt år at nå frem, og nu har han kun fire somre tilbage at leve i. Derfor finder han på at udbygge sit sneglehus til et etagebyggeri med plads til alle venner. Således med et helt kollektiv på ryggen, får han tilnavnet Hippie-Søren.

Som en lille særlig ting i fablerne er der for udvalgte ord tegnet symbolet i stedet for at skrive ordet. Dette var jeg først i tvivl om havde noget med de sværere ord at gøre, men jeg er kommet frem til, at det må handle om at gøre teksten sjovere at læse for de større børn, og mindre børn kan inddrages i højtlæsningen ved at sige ordet højt i stedet for den voksne.

’Morgenthalers ABC’ er en anderledes alfabetbog, som appellerer til dem, der ønsker noget lidt mere skørt i såvel historier som tone. En bog i øjenhøjde med målgruppen og helt i Morgenthalers vanlige bramfri tone og streg.

Bogdetaljer

Secondary title
Morgenthalers ABC: 28 dyrefabler, som du selv kan læse
Forlag
Carlsen
ISBN
9788711906064
Antal sider
232

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser