Bog

Robotten Ibber

Af (
2023
)

Anmeldelse

Robotten Ibber

12 dec.23

Sjov og jordnær følelsespoesi for børn fra Katrine Bille, der demonstrerer sit gudsbenådede talent for at tale til børn i børnehavealderen. 

Historien om robotten Ibber, der pludselig oplever at få store følelser helt ind under sin rustfrie metalskal, bliver historiens ramme for, hvordan man sætter ord på, hvad der sker indeni. Den rimende tekst er en ren fornøjelse at læse op for børn, og de farverige illustrationer er flere steder så dynamiske, at de er lige ved at hoppe ud fra bogens flade sider. 

Ibber er en robot, der er programmeret til at holde parken og dens legeplads ren og ryddelig. Det er hans funktion, og han kender ikke til andet. Han udfører sit job til topkarakter - det ved han, da hans processor regner det ud på baggrund af menneskenes smil. Men han kan ikke mærke glæden ved det, sådan som han kan se, at børnene omkring ham kan. Normalt er det gribekloen, han bruger til at samle ting op med, men en dag er det blæsevejr, og han beslutter sig for at bruge løvsugeren i stedet. Det er dog ikke kun løv, Ibber får suget op, og pludselig kan han mærke en hel masse indeni, som han slet ikke er vant til.

Rim for børn er ikke altid poesi, men det bliver det her i Katrine Billes intuitive beskrivelser af følelser, som er helt ned på jorden og samtidig formår at røre læseren. Det er en bog, man virkelig bliver glad af, også selvom den ikke kun handler om glæde, men også om de tungere følelser vrede, tristhed og frygt. Bogen kan give børn en forståelse af disse forskellige følelser og et godt ordforråd til at snakke om dem med og nuancere dem med. 

Katrine Billes talent for at formulere sig i et børnevenligt sprog, der hverken er overforklarende eller overpædagogisk, viser sig virkeligt her, hvor hun med masser af vidunderligt jordnære ord på rim giver følelserne farver og form. Se bare her, hvor det er frygt, der bliver beskrevet: ”Rædselsskrig, indeni – pulsslag som en hammer, slå alarm, kold og varm, kuldegys og flammer. Blod og hjerte fryser, bli’r til is og går itu. Ibber han er sindssygt bange nu.” 

Det er helt oplagt at bruge bogen som udgangspunkt for en snak om, hvornår barnet måske selv har oplevet disse følelser, og måske kan man finde på endnu flere ord sammen, der udtrykker følelser, som ikke er beskrevet i bogen.

Historien om den søde robot Ibber, der bliver overrumplet af vilde menneskelige følelser, er en velillustreret billedbog, hvor billeder og tekst matcher hinanden i intensitet. Det er en rigtigt god bog om følelser for børn, der ikke er belærende men både sjov og sanselig. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
137269821
ISBN
9788702403398
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer