Bog

Hele herligheden

Af (
2022
)

Anmeldelse

Hele herligheden

01 jun.22

De 120 mest anvendte ord i det danske sprog er kørt igennem en velsmurt rytmeboks. Resultatet er en herlig samling af små, finurlige og sjove rim.

Der findes tusindvis af ord i det danske sprog, men når børn i deres første skoleår skal lære at læse og skrive, er det særligt vigtigt at arbejde med de 120 ord, som vi bruger allermest. Disse ord forekommer så hyppigt, at når de er indlært og automatiseret, så er læsningen og læsehastigheden hjulpet rigtig godt på vej.

Mange af disse helt almindelige ord kan synes enkle og banale, men i Marianne Iben Hansens dygtige hænder leger og spræller de, når de indtager den bærende rolle i deres egne rim. I bogen smedes der både poetiske og eftertænksomme betragtninger, man kan blive rørt af;

Af alle folk i verden

er ingen helt som du.

Af alle øjeblikke

er intet helt som nu.

Men den kyndige og sanselige ordleg giver også plads til fis og ballade og en krøllet humor, som vil vække begejstring hos bogens målgruppe;

Lille lort lå i port

drømte lidt om småt og stort

men især om at være

mellem mine bare tæer.

Bogen indeholder et rim for hvert af de 120 hyppige ord, og hvert rim indledes med det pågældende ord. Ordene bliver gradvist sværere gennem bogen, som begynder med ord på to bogstaver som af, at,en, da og de – og slutter med ord som lille, kommer, sidste, skulle og været. Nogle rim er på to linjer, mens andre er kortere fortællinger på vers.

Alle rim understøttes og udvides af farverige og finurlige illustrationer af Niels Bo Bojesen, som vi kender fra de populære Vitello-bøger. Det er en bog fuld af rytme, energi og kærlighed til sproget, og man behøver ikke kende til konceptet med de 120 ord for at holde en fest med sproget derhjemme.

Det er helt oplagt at bruge bogen i indskolingen, men den kan også varmt anbefales til højtlæsning for alle fra 3 år og op.

Bogdetaljer

Secondary title
120 rim om 120 ord om 120 ting mellem himmel og jord
Forlag
Carlsen
Faustnummer
62351837
ISBN
9788711999479
Antal sider
139

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer