Bog

Urskovsalfabet

Af (
2018
)

Anmeldelse

Urskovsalfabet af Lena Lamberth

08 nov.18

Hans Scherfig skabte de kendte junglemalerier, som her danner udgangspunkt for fine oplevelser for de mindste læsere.

Hans Scherfigs dejlige og populære dyremotiver danner rammen om Urskovsalfabet, hvor der på hvert af de syv opslag et udsnit af et maleri og et rimet vers på fire linjer, der hver begynder med et af alfabetets bogstaver. "Ur som i Urskov og Uudforskede arter. V som i Varme, Vand og Vækst af grønt. X som et kryds, der angav, noget var der…Y som i Yams, en rod, som mætter skønt". Alle digte om det eksotiske grønne vildnis med masser af spændende dyr og planter. Malerierne i bogen er fra 1940'erne til 1970'erne.

Der findes også to andre bøger med Scherfigs motiver for de mindste, som alle er produceret i tykke papsider, så de kan holde til små ivrige hænder.

Dyretællebogen kan de mindste børn nyde at kigge på de mange eksotiske dyr, og teksten opfordrer til at tælle fra ét næsehorn, to løver, tre tapirer osv. Talrækken slutter med ti halvaber, som ikke er så nemme at finde. Sværhedsgraden er stigende bogen igennem, men de lidt større børn, kan sagtens finde alle dyrene, også de firs dyr på den sidste side. Motiverne, der er dateret i årene 1948-1975, er primært hele værker og enkelte udsnit.

I Farvefindebogen er der på hver af de tolv sider, et maleri eller et udsnit af et maleri, samt fem runde pletter med forskellige farver og navnet på hver af farverne. På denne måde kan børnene øve sig i at skelne de enkelte farver fra hinanden.

Det er skønt at få lov at fordybe sig i Scherfigs kendte dyrebilleder, mens man snakker sammen om dyrene og henholdsvis lærer om både alfabetet, samt farver og tal. Den smukke kunst i bøgerne er i skønne klare farver og har gjort, at bøgerne er særdeles interessante for både børn og deres voksne.

Hans Scherfig var forfatter til en lang række romaner, han også både malede, illustrerede bøger, skrev rejseskildringer og samfundskritiske essays m.m. Den tidløshed, han repræsenterede, er en medvirkende faktor til, at de fleste af os, på et eller andet tidspunkt, har stiftet bekendtskab med ham. Selvom han ikke selv var særlig begejstret for betegnelsen naivistisk, er det alligevel det ord, jeg synes kendetegner hans illustrationer i disse tre fine bøger. Han var en stor kunstner, og heldigvis er de helt små børn fra ca. 2 år tænkt ind i disse bøger.

Bogdetaljer

Forlag
Lamberth
ISBN
978-87-7161-559-3
Antal sider
12

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer