Bog

Børnerim

Af (
1964
)

Anmeldelse

Børnerim af Halfdan Rasmussen

30 jul.18
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Halfdan Rasmussen fabulerende, kloge og sjove børnerim har, sammen med ’Halfdans ABC’, været fast inventar i mange børneværelser i hele landet siden 1964.

Børn og barnlige sjæle er vilde med Halfdan Rasmussens spøjse tosserier. Denne bog er fyldt med de gode, gamle og enormt skægge rim, som kan genlæses og genfortælles til børn og voksne i alle aldre.

Halfdan Rasmussens rim er en blanding af det muntre og melankolske. Rimet ’En lille sang’ er simpelthen så fint og en lille en smule sørgeligt; ’Jeg fandt en sang på vejen, en lille hjemløs én, med store runde øjne og to små trætte ben. Den sad og var bedrøvet og græd sig helt itu, for ingen havde prøvet at synge den endnu.’ Og i den anden grøft: ’Har du hørt om Kallemand om Kallemand i Køge? Han har øl og knaldevand, så ham må vi besøge!’.

Nonsensdigtningen kommer blandt andet til udtryk gennem en leg med logik og fokus på sproget. Halfdan Rasmussen sætter ordene sammen, enten fordi de begynder med samme bogstav, eller fordi de rimer, ikke fordi de ellers har noget til fælles. For eksempel ’Tyggegummikongen Bobbel sidder i en gummipoppel’ eller ’Rygebordet stod og røg’, hvor ’Huggeblokken huggede. Dikkedaren dikkede. Sukkerskålen sukkede.’

Det handler om at introducere bogstaverne gennem sjove lyde, historier og billeder.

Der er en kæmpe kærlighed til sproget i børnerimene, og det kan alle mærke. Forfatteren leger med ordene. For ham er det ikke noget problem at lade svigermor være høj, flot og bred som et kateter. Børn elsker hans musikalitet, og de husker meget bedre, når der er rim og rytme i sproget.

Om Halfdan Rasmussen skrev Benny Andersen et hyldestdigt; ’Det er tegn på uforstand at kalde Halfdan rimsmed. Han er sprogets havemand. River i sit rimbed.’

Man kender versene så godt. Man ved, hvordan trykket skal lægges i samtlige vers, for man har hørt og sagt dem så mange gange. Læs den og nyd alle Halfdan Rasmussens skøre og geniale rim sammen med Ib Spang Olsen farverige og glade illustrationer. Det er et vigtigt stykke kulturarv, der uden tvivl vil vække begejstring hos alle småbørn og nostalgiske fornemmelser hos deres forældre.

Bogdetaljer

Forlag
Schønberg
Faustnummer
05147506
ISBN
87-570-0101-4
Antal sider
168

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser