Bog

The hate u give

Af (
2017
)

Anmeldelse

The hate u give af Angie Thomas

25 okt.17
AfPia Bechmann
Skribent

Da en ung sort mand bliver skudt af en politibetjent, rejser det en lang række spørgsmål for vidnet Starr i en af årets vigtigste ungdomsromaner.

16-årige Starr er en ung sort kvinde, som bor i Garden Heights, et ramponeret område der er berygtet for sine gangstere, broderskaber og hyppige skyderier. En fest, som Starr egentlig slet ikke burde være med til, ender i skyderi, og hun flygter i bil sammen med sin gode ven Khalil. På vejen bliver de stoppet af politiet tilsyneladende uden grund. De to hvide betjente er nervøse og meget mistænkelige overfor Khalil, og hele situationen løber løbsk. Khalil bliver dræbt – skudt ned af den ene betjent for øjnene af Starr. Som eneste vidne står hun nu i en skrøbelig situation, hvor hun må beslutte sig for, hvad hun vil gøre. Stå frem på åben skærm og bringe sin familie og sin fars livsværk i fare eller forblive et anonymt vidne og lade politiet og medierne få det sidste ord?

’The hate u give’ handler om altopslugende had, der bliver videregivet fra barndommen og slår rod for at vokse gennem livet, indtil det til sidst slår ud i lys lue og ødelægger alt. Angie Thomas’ store spørgsmål er, om det er muligt at bryde kæden af fordomme. Bogen er rasende godt skrevet og øjenåbnende læsestof, der uden tvivl både vil berøre og fremprovokere uventede reaktioner undervejs. Romanen, som er forfatterens debutroman, har vakt stor opsigt verden over, og det er der en god grund til. For Angie Thomas tager bladet fra munden og beskriver i et klart og præcist sprog, hvad der sker, når dekader af diskrimination koger over i bål og brand mod uretfærdigheden.

Angie Thomas forklarer også, at bål og brand ikke løser problemerne, men nærmere får dem til at vokse i den modsatte lejr. ’The hate u give’ kunne lige så godt være en virkelig beretning, og den er på ingen måde en énsidet fortælling, men en roman med utroligt mange lag og vinkler på historien. Netop derfor er det en bragende god roman, som giver masser af stof til eftertanke. Angie Thomas er en sindsygt god forfatter, som virkelig formår at give sine karakterer masser af personlighed og power. Trods bogens meget alvorlige emner er der også rum til humor og en seriøs omgang slang og knowhow om sneakers særdeles vigtige betydning for dit statement.

Netop hovedpersonen Starr er en kompleks pige, som, meget utraditionelt for sin bopæl, går på en hvid skole og har en hvid kæreste, noget hun holder hemmeligt for sin far. Det sætter hende i et dilemma, hvor hun føler at hun må være to typer Starr for at kunne agere i det. Men da Khalil bliver skudt kan hun ikke længere få det til at fungere, og spørgsmålet er, om hun selv helt har undgået at have hvide fordomme? 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Betty Frank Simonsen
Faustnummer
53415903
ISBN
9788702214079
Antal sider
382

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser