Bog

Burn

Af (
2020
)

Anmeldelse

Burn af Patrick Ness

03 jun.20

Patrick Ness duperer igen, denne gang med en roman om den kolde krig, drager og magiske relationer mellem mennesker.

Patrick Ness er en fabelagtig forfatter, som også har skrevet filmmanuskripter, hvilket kan mærkes i romanen ’Burn’, som sætter nye standarder for forfatterskabet og kreativiteten bag. I romanen leger Ness med tanken om, hvordan verden kunne se ud, hvis drager virkelig eksisterede, og hvis verdens tipping point var baseret på udfaldet af en drages profeti midt i Den kolde krig. For der skal kun én hændelse til for at ændre dit perspektiv på verden og dem du kender, for altid.

Året er 1957, en kold efterårsnat i Frome, staten Washington, og Sarah Dewhurst og hendes far venter i ly af mørket på at dragen, som de har hyret til at hjælpe med markarbejdet, skal ankomme. Det er ikke som sådan ulovligt at hyre en drage, men trods fredstraktaten mellem drager og mennesker, er de frygtindgydende væsner absolut ikke et populært syn.

Sarah knytter straks et usynligt bånd til den sjældne blå drage, men endnu ved hverken hun eller nogen anden noget om Kazimirs reelle hensigt med at være på gården. For Kazimir ankommer med en profeti, som vil afgøre verdens skæbne og i værste udfald vil bringe undergang, brændende ild og krig.

Udover drager og kold krigs-frygt involverer bogen en farlig snigmorder, en lige så farlig kult af drage-tilbedere og to FBI-agenter – alle på jagt efter en ukendt pige og hendes drage.

Handlingen i ’Burn’ udspiller sig i dagene op til opsendelsen af russernes satellit Sputnik og en verden båret af dirrende frygt for kommunisme, spionage og atomkrig. Patrick Ness er som sædvanlig en veloplagt og umådelig dygtig forfatter, som får verdens frygt til at krybe under huden og giver karakterernes indre ild og skæbnesvangre relationer spændvidde, uanset om de er af den gode eller onde slags.

Ness bevæger sig rundt i magiske universer med legende lethed, men tyngden af hans budskaber er altid af væsentlig karakter og er yderst relevante for alle aldre fra teenageren og opefter. Homoseksualitet og accept af at være den man er er igen et tema, men ikke i samme grad som i hans tidligere roman ’Release’.

På mange måder er der temaer i ’Burn’, som den trofaste læser vil kunne genkende fra hans tidligere romaner: krig, profetiers magt, at finde sin egen stemme, seksualitet, forældreskab og ung-voksen relationer, men som han nu fletter sammen på nye og åndeløst uventede måder.

Netop derfor er det berigende og interessant at læse Patrick Ness. Han formår som få at kombinere det magiske og usædvanlige med realisme og iscenesætte det til en genkendelig form af verden, uanset hvor på kloden man befinder sig.

Bogdetaljer

Forlag
CarlsenPuls
Oversætter
Elisabeth Kiertzner
Faustnummer
48318797
ISBN
9788711982822
Antal sider
390

Interview

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer