Profil
AfMichael Linde Larsen

Medlem i

16 years
Jeg begyndte først at læse bøger, da jeg var midt i tyverne. Så der var en del at indhente! Mest læser jeg dansk litteratur. Tror det har noget at gøre med, jeg gerne vil kunne spejle mig selv og mine omgivelser i de bøger jeg læser.
At snakke og skrive med andre om bøger, syntes jeg er med til at brede oplevelsen ud. Derfor nyder jeg meget at læse andres litterære oplevelser i læseklubben på litteratursiden.
Til daglig har jeg min gang på Odense Centralbibliotek, hvor jeg er bibliotekar og litteraturkonsulent.

Anmeldelser af Michael Linde Larsen

Den hvide konge

Drengen Djata fortæller med en blanding af uskyld, uvidenhed og sort humor om sit liv sammen med sin mor i årene efter at det rumænske politi uden lov og dom fængslede hans…

Sigøjnerstammen

Lad mig skrive det med det samme: ’Sigøjnerstammen’ er en fantastisk bog. En bog, hvor vi får et fascinerende og rystende indblik i en sigøjnerstammes liv i starten af 1940erne i…

Retrograd

Henrik er en stille sofakartoffel, der efter sin 50 års fødselsdag beslutter mentalt at blive yngre og bryder totalt med sin stille parcelhusidyl.

Hos Hades

Da Anders dør af en blodprop, mens han er i biografen, fragtes hans døde krop på hospitalet, men hans sjæl følger med Odysseus ned til Hades, en fortælling om kroppens rejse fra…

Finland

Anders og Marie går i 3.g og har et forhold, der er præget usikkerhed, jalousi og spændinger, mens de lever livet sammen med kammeraterne og kæmper mod problemer i fortid og…

Jupiters time

Historisk roman om Tycho Brahes sidste tid på Hven, hvor statsmagten forsøger at stoppe hans medicinske studier og slutteligt driver ham i landflygtighed i Bøhmen.

Noget fremmed

Ud af Dybbøl skansers rygende ruiner træder Rasmus direkte ind i 1860'ernes Helsingør, hvor småfolk og godtfolk skal leve med den nye jernbane, adelens forfald og et mord!

Langt fra mig

Kris og Lars er gift, men er siden børnenes fødsel gledet fra hinanden - På en ferie får Lars sin elskerinde til at bortføre børnene - De flytter til England, mens Kris…

Kære mor og far

Psykologisk thriller, om den unge, lidt småtbegavede Aske, der bor alene i et stort hus i provinsen - Han kan ikke forstå voksenverdenen og alle dens trakasserier, men qua…

Sult

Knut Hamsuns 'Sult' er en bog om rejser. Ikke rejser til fjerne, eksotiske steder, men rejser ind i sjælen, ind i sulten og ind i 1890'ernes Kristiania.

Alle himlens farver

Terkels historie begynder med 1900-tallet, og slægten følger århundredet - Der er kræmmere og kunstnere, store liv og små fremskridt, men også kærlighed og dét at følge sin slægts…

Israel Falk

Georg har flere damebekendtskaber, som han dyrker med glæde. Selvom han er blevet 62, er han stadig sportstrænet og i stand til at elske med Elise både aften og…

Kvinder med mænd

De tre historier har som tema den centrale betydning, kvinder og ægteskab har i mænds liv - med mændenes tøvende og uafklarede forhold, der er ødelæggende og giver en dyb sårbarhed

Blålys

Anders, som er ansat i Finansministeriet, har problemer med kærligheden, og da han via chat finder frem til en pige i cyberspace, går det først rigtig galt -  Han bliver blandet…

Indhold af Michael Linde Larsen

  • Artikel

    Glæden ved at dele sine læseoplevelser

    At læse en bog er som udgangspunkt en aktivitet, man har for sig selv. Men hvad sker der med bogen og læseoplevelsen, når man deler med andre? Og kan samtalen om bøger forstærke glæden ved litteratur?
    Læs mere
  • Blog

    Man kasserer da bøger!

    Jo, det gør man faktisk. Hver eneste dag bliver der kasseret rigtig mange bøger rundt om på bibliotekere.
    Efterhånden har jeg fået et ret afklaret, ja måske endda kynisk forhold til det at kassere bøger. Hold da op det går over stok og sten, når de gamle, ulæste og slidte bøger skal væk.

    Det sker jævnligt på mit bibliotek, at vi har såkaldte autokassations kampagner, hvor vi næsten pr. automatik tager bøger væk fra vores udlån. Det er typisk bøger, som ikke har været lånt ud i 3 år.

    Læs mere
  • Blog

    Vi skal da have en sponsor

    Hvis de danske folkebiblioteker er en del af det samlede danske samfundsliv, hvorfor er der så ikke flere tråde til den private sektor?

    Kunne det ikke være fedt, hvis der var flere midler at gøre godt med i de danske biblioteker? Kunne det ikke også være fedt, hvis de danske folkebiblioteker havde endnu flere samarbejdsaftaler end tilfældet i dag? Ja, kunne det ikke være godt med nogle sponsorer?

    I USA og England er der en lang tradition for donationer og støtte fra erhvervslivet til folkebibliotekerne.

    Læs mere
  • Blog

    Tys tys litteratur

    Hold da op, hvor blev jeg overrasket da jeg læste "Livet det forbandende". Det er bogen, som nok bedre er kent som Ken B. Rasmussen afsløring af tys tys kilden på Se og Hør (eller Set og hørt som bladet hedder i bogen). Her troede jeg at jeg skulle svælge i saftige afsløringer fra landets største sladderblad. Og ja, det kom jeg da også til, men det er altså bare en mindre del af bogen.

    Læs mere
  • Blog

    Fyn er fin og fyldt med litteratur

    I Odense, hvor jeg bor, har vi en litterær forening, som hedder Litnet. 
    Vi er en blandet flok af forfattere, studerende, boghandlere, glade læsere og bibliotekarer som arrangerer og mødes ved forskellige litterære begivender. Det som binder os sammen, er nemlig glæden ved læsning og litteratur.

    I vores bestyrelse er fortæller og forfatter Pia Sigmund med. Ja, faktisk er hun en af idekvinderne bag foreningen, og har gennem alle årene trukket et stort læs, når det gælder om at sprede budskabet og glæden ved læsning.

    Læs mere
  • Blog

    Mit liv blandt bøger

    Hvad sjov er der ved at læse bøger, og er det overhovedet nyttigt at beskæftige sig med litteratur?
    Ja, skulle jeg nogensinde blive i tvivl om dette, vil jeg bare læse Ida Hansen ord endnu engang. 

    Ida er kommet på Odense Centralbibliotek gennem rigtig mange år, når hun skal låne bøger til sine læsekredse. Nu har hun skevet nogle ord om sit liv blandt bøger.
    Jeg har fået lov at sætte det på litteratursiden. Så her er det:


    Mit liv blandt bøger.
    af Ida Hansen, Odense 

    Læs mere
  • Artikel

    Nye og spændende læseklubber i København

    Københavns kommunes biblioteker åbner i efteråret 10 nye læseklubber. Klubberne har alle en fast læseplan med et bestemt tema. Man mødes ca. en gang om måneden og klubberne er åbne for alle. Jeg synes selv de lyder som nolge super spændende klubber, og hvis bare jeg boede i København....

    Nå, men - måske nogle af medlemmerne får lyst at skrive om deres læseoplevelser i klubberne på litteratursiden. Så kan jeg og andre følge lidt med i klubbernes liv. 

    Her er en liste over de forskellige klubber. Klik blot på klubberne så kan I læse mere om dem.

    Læs mere
  • Blog

    Passer litteratur og internettet sammen?

    Kan det lade sig gøre at få en god litterær debat på internettet? Kan det lade sig gøre at ”tale” sammen om bøger på en måde, så hver man føler det er en samtale og ikke blot løsrevne kommentarer? Kan vi komme til at føle os som én stor læseklub?

    Det var nogle af de spørgsmål vi stillede hinanden, da vi startede læseklubberne op på litteratursiden i slutningen af 2007. Men inden vi svarer på det, så skriver vi også et vemodigt farvel til jobbet som debatredaktører på Litteratursiden.

    Læs mere
  • Blog

    De glemte forfattere og deres bøger

    Hvad er det som gør, at nogle forfattere og bøger bliver læst, mens andre bøger næsten er glemt i det øjeblik, de er udgivet. Det har selvfølgelig noget at gøre med kvaliteten af skriverierne og bogens appel til læserne. Men måske der også kunne ligge andre ting bag. Måske det ikke altid er nok som forfatter at sidde på loftværelset og skrive mesterværket, som derefter på egen hånd bevæger sig ud i verden.

    Læs mere
  • Blog

    Hobbitten

    I den kommende juleferie har jeg en ambition om at få set filmen Hobbitten. Allerede nu har jeg hørt på oplevelser med filmen fra venner og bekendte som har set den.

    Læs mere
  • Blog

    Mere debat i læseklubberne!

    På Litteratursiden har vi et stort ønske om, at brugerne skriver sammen om litteratur. På det seneste er vi kommet i tvivl om ikke, vi kunne gøre det på en anden måde end tilfældet er i dag.
     
    Læseklubberne på Litteratursiden blev startet op for over 7 år siden. I starten var der over 20 af slagsen og gennem årene er flere åbnet og lukket med skiftende mellemrum. Ganske som det er med fysiske læseklubber. Det er der ikke noget alamerende ved.
    Læs mere
  • Artikel

    Husk at logge dig på

    Det er så dejligt når der bliver skrevet blogindlæg, anmeldelser og lavet læseklubkommentarer på litteratursiden. 
    Det er knap så dejligt, når vi på siden har været udsat for massive spamangreb. Udgangspunktet er egentlig god nok, da det skyldes at litteratursiden er en side som bliver set og brugt af rigtig mange mennesker. Men det betyder også at vi i redaktionen har brugt meget tid på at slette spam og holde uønskede brugere væk fra siden.

    Læs mere
  • Blog

    Mit livs boghylde

    Dengang jeg startede som bibliotekar på et filialbibliotek i Odense for 18 år siden, lærte jeg en ældre herre at kende. Han var et læsende mennesker, og havde gennem årene læst en stor mængde bøger. Faktisk så mange at han ikke ville have kunne huske dem, hvis ikke han havde gjort noget smart. Og det havde han!

    Læs mere
  • Blog

    Bogen på bloggen

    Hold da op, hvor er der megen litterær aktivitet rundt om på internettet. At bogen og den digitale udvikling er to modsætninger passer i hvert fald ikke, nå man surfer fra den ene litterære blog til den anden.
    Jeg kan huske at da internettet var i sin barndom, fandtes der en side som hed Nielsen Litteratur Information. Det var et forsøg på at være en portal for litterær aktivitet på nettet.

    Læs mere
  • Blog

    Den gode sommerbog

    Hvad er bedre end den danske sommer. Nå ja, det skulle måske være en god bog. Og hvis de to ting så kan kombineres er det jo bare helt perfekt. 
    Men hvad er den perfekte sommerbog. Har du fundet den og er den klar til din ferie?

    Skriv gode forslag til sommerens læsning her på siden og bliv inspireret af hvad andre skriver:-)
    Måske sommeren også kunne bruges i selskab med en klassiker 

    God sommer til alle! 

    Læs mere
  • Blog

    Mand læser da bøger

    I Danmark er det desværre mest kvinder som læser bøger. Det står i statistikken, og jeg kender det fra mit arbejde som bibliotekar, hvor det er kvinderne som kommer og vil have en god roman at læse. De vil også meget gerne have en snak om de bøger de læser, og ofte bliver de glade, når jeg viser dem litteratursidens muligheder.
    Hvis en mand forvilder sig ind på biblioteket. Og det sker da heldigvis, er det ofte en god krimi eller noget faglitteratur om krig det gælder, for nu at skrive det lidt skarpt.

    Læs mere
  • Blog

    Det farlige bibliotek

    De fleste mennesker forbinder de danske folkebiblioteker med et hyggeligt og ufarligt sted, hvor man kan låne en god bog til at hygge sig med i sofaen. Måske et lidt fortegnet billede, men nok tættere på sandheden end de store ord, der sommetider bliver brugt om folkebibliotekerne som garanter for demokratiet og det frie ord.

    Læs mere
  • Blog

    Hvem har ikke drømt om at blive ambassadør

    For et stykke tid siden oprettede vi på Litteratursiden et såkaldt korps af ambassadører. Brugere som gerne ville slå et slag for siden, og gerne ville dele deres litterære oplevelser med andre.

    Vi er rigtig glade for, at det er en ordning som er blevet godt modtaget og noget som vores brugere har taget til sig. Nu byder vi så indenfor til en ny runde, hvor man kan skrive til literatursiden og blive ambassadør.

    Læs mere
  • Blog

    En masse fin(t) kultur

    I starten af det nye år kontaktede en gruppe 9. klasse elever Odense Centralbibliotek for at høre, om de måtte komme og snakke med mig om finkultur kontra massekultur. Øhh, jo, det måtte de da gerne. Det var i forbindelse med en opgave, de skulle lave.
    Nå, alt gik fint. Men efterfølgende fik samtalen mig til at tænke på, hvorfor der skal være denne modsætning, ja, nærmest krig, mellem det ene og det andet.

    Hvorfor ikke stoppe debatten med et "jeg er ok, du er ok" - "finkultur er ok, og massekultur er ok".

    Læs mere
  • Blog

    Den lejlighedsvise læser

    Ofte hører jeg fra andre læsere, at de altid har gang i en bog, hvis ikke flere.
    Sådan er det bare ikke med mig.
    Faktisk er jeg vel at betegne som en lejlighedsvis læser. Det vil sige, at der kan være perioder, hvor jeg ikke får læst særligt meget, ja, faktisk, hvor jeg slet ikke har gang i en bog. Mens der er andre perioder, hvor jeg virkelig får læst en masse.
    Og det er ligesom om, at de der læsepauser giver mig endnu mere kløe i fingene efter at få læst. For når jeg påbegynder læsningen igen, tænker jeg altid på, hvor meget jeg har savnet det.

    Læs mere
  • Blog

    Frygten for sprogpolitiet

    Klokken er mange og du er anholdt. Du har ret til ikke at skrive mere, og alt hvad du skriver vil blive brugt imod dig. Kender I den følelse?

    Næsten hver gang jeg skriver en tekst som andre mennesker skal se, er jeg nervøs for at lave en fejl. I min skoletid var der en periode på 2 år, hvor jeg gik til specialundervisning i dansk. Og stadigvæk i dag kan jeg komme i tvivl om mange ord. Skal det hedde ligge eller lægge? Hedder det foreløbigt eller forløbigt? Og hvad med alle kommaerne osv..... 



    Læs mere
  • Artikel

    Sådan opretter jeg min egen læseklub

    Jeg vil gerne lave min egen læseklub på litteratursiden, - men hvordan gør man det?

    Der er flere og flere som opretter deres egen læseklub på litteratursiden. Nogle har held med det, mens andre må kæmpe mere for debatten. Derfor har Tina og jeg forsøgt at koge nogle råd og erfaringer sammen som forhåbentlig kan være til nytte for nye læseklubber. I er alle velkomne til at kommentere på nedenstående eller skrive indlæg med andre ideer.

    Læs mere
  • Artikel

    Opret din egen boghylde

    Du kan skrive og oprette indhold på Litteratursiden, når du er logget på som bruger

    Klik på ”Opret indhold” lige under dit brugernavn i rubrikken til højre på siden
    Klik på ”Opret boghylde”

    Nu kan du oprette din egen boghylde

    Giv din boghylde en Titel
    Lav en beskrivelse af, hvad der er på din boghylde. (f.eks : på min boghylde står alle de bøger, jeg har læst, eller dette er de bedste, jeg har læst i sommer)

    Fyld nu bøger på din bogreol :
    Udfyld felterne ”Bøger på min hylde”

    Læs mere
  • Blog

    De frie og farlige ord

    For 13 måneder siden kom den russiske journalist Alex Tor til Odense. Alex er ikke hans rigtige navn, og mange af hans venner ved ikke, at han lever i Danmark. Sagen er nemlig den, at Alex ofte modtager trusler mod sig selv og sin familie, fordi han skriver kritisk om det russiske styre, og specielt mod styret i Tjetjenien.

    Læs mere
  • Blog

    Briller eller ej

    I det sidste halve års tid er jeg blevet mere og mere træt, hver gang jeg har læst i en bog. Faktisk så træt at læsning ofte har medført en efterfølgende lur på sofaen. Noget som også er sket, selv om bogen har været nok så spændende og interessant. Og tog jeg bogen med i seng, så gik der godt nok ikke længe inden jeg sov som en sten.

    Men nu er det så sket. Jeg har været forbi en brillemand og fået lavet en synsprøve. Eller måske jeg skulle skrive det som det er. Jeg blev trukket ind i en brillebutik af min familie. Nu gad de ikke mere pjat.

    Læs mere
  • Blog

    Køb og salg

    Nogle er verdensmestre i at skrive bøger - andre er det i markedsføring - desværre hænger de to ting ikke altid sammen.

    Læs mere
  • Blog

    Det er svært at bevare pessimismen

    Hurrah for læselysten, og hurrah for den gode nyhed som vi hele tiden skal huske på.
    Godt nok er der mange triste nyheder i avisen.
    "Skønlitteraturen er ramt af stort fald", sådan stod der f.eks. i Politiken 23/4.
    Men tøv nu lige en kende og blad tilbage i bogen. For i den store kulturvaneundersøgelse fra 2012 er tallene ganske anderledes. Andelen af danskere som læser skønlitteratur er nemlig steget fra 29% i 1993 til 45% i 2012. Det er da fantastisk!

    Læs mere
  • Blog

    Kanon med en kanon

    For øjeblikket er jeg ved at læse O.T. af HC. Andersen. Puha, det er måske en halsløs gerning. Mig som lige har slugt Sven Hazel og Morten Korch i læseklubben "Litteratursiden undersøger". Det er i hvert fald en bog som kræver sin læser. Jeg har måtte sætte læsetempoet betragteligt ned og flere gange måtte stoppe op for at genlæse teksten.

    Læs mere
  • Blog

    Litteratursiden undersøger

    Nogle bøger bliver aldrig læst. Nogle bøger har vi ret fasttømrede meninger omgang. Meninger som vi sjældent bliver udfordret på. Men kan de nu altid holde for en nærmere gennemgang. Skulle man ikke give den smalle lyrik en ekstra chance, og hvorfor er det nu, at man aldrig har fået læst Bill og Ben bøgerne. Er det litteraturen som er dårlig eller er den bare offer for fordomme.

    Læs mere
  • Artikel

    Rigtige svar på Bogmesse-quizzen

    På årets bogmesse var der mange muligheder for at få rigtig gode bogoplevelser. I år var der bl.a. mulighed for en anderledes og sjov bogsnak på Litteratursidens stand.

    Vi havde nemlig fundet 13 lidt fjollede og sjove spørgsmål, og samlet dem i en quiz. Vi håbede at quizzen kunne blive udgangspunkt for en anderledes og uformel snak om bøger.

    Læs mere
  • Blog

    De litterære onanister

    Hvad er en forfatter? De fleste vil nok mene at det er en som har skrevet og udgivet en bog. Men er det nu så simpelt endda? 

    Jeg kan ikke lade være med at tænke på billedkunstverden, hvor der også er mange som maler billeder. Men det er jo ikke alle kunstnere, der af den grund kan kalde sig etableret kunstner. Det er heller ikke alle sangere i X-faktor, som er rigtige sangere. 

    Læs mere
  • Blog

    Kære alle....

    For et stykke tid siden hørte jeg af omveje fra en bruger af litteratursiden, at det til tider var for familiært i flere af læseklubberne. Det var faldet hende for brystet, at der var for meget med kære den og den, og at man var på fornavn med hinanden. Hun følte ikke at indlæget kom hende ved, når der stod kære. 

    Læs mere
  • Blog

    Top 10

    De 10 bedste bøger du nogensinde har læst? - tja, det skal de fleste nok lige tænke lidt over.

    Men stærkt inspireret af Nina’s Top 10: http://www.litteratursiden.dk/node/79028 har jeg også givet mit bud på de 10 bøger som har gjort størst indtryk på mig, da jeg læste dem. I kan se dem nedenfor, som de ser ud i dag. Måske listen er anderledes om et år, men indtil videre er de her i vilkårlig rækkefølge.

    Har andre lyst til at lave en Top 10 liste er I velkomne til at gøre det på jeres blog her på Litteratursiden.

    Læs mere
  • Blog

    Med hovedet i maskinerne

    Kender I udtrykket "Han sidder altid med hovedet i bøgerne". Det bruges ofte om en verdensfjern person som foretrækker at leve i bøgernes univers frem for i det virkelige liv.
    Udtrykket har jeg også hørt hæftet på visse bibliotekarer gennem tiderne. I alle tilfælde er det et udtryk som de fleste nok nødigt vil have hæftet på sig, specielt ikke et moderne menneske, der har som ambition at leve i netværk og social samhørighed med sine omgivelser.

    Læs mere
  • Blog

    Bibliotek - båt og gud hvor går det godt

    Hvem vil ikke gerne stille sig til rådighed i den gode sags tjeneste. Ja, det vil en bibliotekar i hvert fald. Som der står i den danske bibliotekslov:

    § 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder internet og multimedier.

    Og det er vel godt nok, eller hvad? Nej, det er det faktisk ikke, hvis man spørger mig.

    Læs mere
  • Blog

    Hvor ender vi henne?

    Det er så svært at spå, - specielt om fremtiden. Derfor skal jeg heller ikke begive mig ud i noget gætteri. Faktisk skal jeg meget ydmygt og stille gøre opmærksom på min store uvidenhed over, hvilken vej litteraturen vil gå de kommende år. For med den øgede udgivelse af e-bøger bliver jeg helt forvirret over, de mange konsekvenser det medfører. Og det er vel at mærke ikke fantasykonsekvenser, men konsekvenser som er realistiske. Så nedenstående er et forsøg på at male med den brede fremtidspensel. Om den er positiv eller negativ, kan I så selv bedømme.

    Læs mere
  • Blog

    En litterær fest

    Ok, nu har jeg i flere år gået og mumlet noget om, at der er ved at gå inflation i de litterære festivals rundt om i Danmark.

    Var det virkelig nødvendigt med alle de litterære markeringer, hvor tordenskjolds soldater optræder på skift. Snart er der jo ikke en by, som ikke har litterære dage, ordfestival eller hvad det nu hedder.

    Men jeg vil gerne tage mine ord i mig igen. For efter at have været med til Ordkraft i Aalborg i den forgangne weekend, kan jeg kun skrive min glæde ud over endnu en meget vellykket festival, som rakte bredt ud til byens borgere.

    Læs mere
  • Blog

    En sur midaldrende mand - leger jeg for et øjeblik....

    For hvad er det for en trend med, at forfattere skal stille op til den ene og det andet. Burde deres bøger ikke stå for sig selv, have deres eget liv. Skal de ikke bare give slip på værkerne som forældre gør med børnene. Så må det briste eller bære med bøgernes fortsatte liv.

    Mener det er i bogen "Aldrig så jeg så dejligt et bjerg" af Robert Zola, at hovedpersonen har en drøm om at skrive en bog, hvor alle spørgsmål i handlingen står lysende klart for læseren, således at alle ender er lukkede, og svareren er alle givet.

    Læs mere
  • Blog

    Det virkelige liv og de virkelige bøger

    Jeg elsker at læse, for så glemmer jeg tid og sted. Når jeg læser, er det ligesom om, at jeg er i en helt anden verden.

    Sådanne sætninger hører man ofte fra passionerede læsere. Det er næsten som om, at jo længere en bog kan bringe en væk fra virkeligheden, jo bedre er den.

    Der er ligefrem skrevet bøger som handler om litteraturen som en flugt væk fra virkeligheden og ind i en verden som er meget bedre end den, man går rundt i til daglig. Tænk bare på "Den uendelige historie" af Michael Ende, Narnia-bøgerne og hele fantasygenren. 

    Læs mere
  • Blog

    Bøger og forfattere jeg af mærkelige grunde aldrig har læst

    Tit plejer vi på litteratursiden at skrive om de bøger og forfattere som vi kan li' og har læst med stor glæde. Nu prøver jeg at vende bøtten om, og skrive om det modsatte. Nemlig om de bøger som jeg bare aldrig får læst.

    Det kan være af mere eller mindre indlysende grunde. Tiden kan spille ind, en manglende lyst kan også være en faktor. Og så er der en masse mærkelig ting som jeg ikke helt kan sætte ord på.

    Men her kommer så min negativ liste:

    Læs mere
  • Blog

    Et besøg hos boghandleren

    Sommetider er det faktisk rart at få noget i julegave som skal byttes.

    Det skete for mig i år, hvor jeg fik "Et eventyr" af Jonas T. Bengtsson. Den havde jeg allerede haft fornøjelsen af, at læse og skrive om på litteratursiden. Så det var med god samvittighed, at jeg kunne køre forbi boghandleren ude i Dalum i Odense for at købe nye bøger for de 300 kroner, jeg pludselig havde mulighed for at disponere over.

    Læs mere
  • Blog

    Gynger eller karruseller

    Måske det er et dårligt tidspunkt at skrive nedenstående, for i den kommende weekend vil folk jo flokkes omkring såvel kendte som ukendte forfattere på året BogForum. Men...

    Der går jo næsten ikke en dag uden at en forfatter henvender sig til min arbejdsplads (Odense Centralbibliotek) for at høre om de må komme og holde foredrag.

    For et stykke tid siden, så jeg også en notits i et ugeblad, hvor en læser havde skrevet ind, og spurgt om han kunne leve af at skrive bøger og efterfølgende tage rundt og holde foredrag.

    Læs mere
  • Blog

    Nu er de her....

    Læser du e-bøger?

    Hvor får man fat i de danske e-bøger, hvilken e-bogslæser er den bedste, og gider du læse en roman som e-bog?

    Indtil nu har der været mange spørgsmål på e-bogsfronten og ikke så mange svar. Det bliver der rettet op på nu.

    Læs mere
  • Blog

    Overrask mig

    Kender I det med, at når man begynder at læse en bog, så er det hele en historie som man har læst tidligere bare i en anden indpakning. Det kan være:

    Bøger som handler om en mand som ikke har det så godt, så han går og tænker tilbage til sin barndom. Måske han opsøger den direkte ved at tage til den mindre by i Jylland, hvor han er vokset op. Efterhånden glider fortid og nutid sammen og han finder en slags afklaring i sit liv.

    Læs mere
  • Blog

    Respekt for alles læseoplevelser

    På det seneste har der været lidt knubbede ord i visse læseklubber over de bøger som har været til debat. I den forbindelse føler jeg trang til at præcisere ideen bag klubberne på litteratursiden.

    De er oprettet for snart 4 år siden med den hensigt, at de skal være et sted, hvor man udveksler læseoplevelser med hinanden. Et sted, hvor man kommuniker med andre læsere om fælles læste bøger. Det vil sige, at man skal have lyst til at skrive sammen med andre og ikke kun fremlægge sin egen analyse.

    Læs mere
  • Blog

    Hvis der var nogen som hørte os,

    så ville de måske syntes, det var den værste gang vrøvl, vi sagde, og ingen af os havde forstået bøgerne rigtigt. Måske nogen ville bruge udtrykket at kaste perler for svin. Måske forfatterne ville blive rigtig kede af det eller vrede, fordi vi havde misforstået deres bøger.

    Læs mere
  • Blog

    At ytre sig frit...

    Lad mig skrive det med det samme. Jeg har intet imod forfattere som skriver om livet som det leves i det danske parcelhus et sted i provinsen. Ja, faktisk elsker jeg at læse den slags litteratur. Men...sommetider er der også mere på spil.

    I sidste uge deltog jeg i en ICORN-konference i Bruxelles. ICORN er den organisation som fordeler forfulgte forfattere i de såkaldte fribyer, der har sagt ja til at huse en forfatter som har brug for beskyttelse. Konferencen var spændende og bemærkelsesværdig i mere end en forstand.

    Læs mere
  • Blog

    På job med en bog.

    I mandags var TV2-Fyn på Odense Centralbibliotek for at optage til deres serie "på job". De tilbragte hele formiddagen med at filme vores forskellige arbejdsopgaver. Forud for dagen var der gået en del snakke omkring, hvad vi skulle vise frem. For hvad er det egentlig en moderne bibliotekar går og laver nu om dage, og hvad er det for en historie vi gerne ville have fjernsynet til at fortælle om os.

    Jeg brænder selvfølgelig for litteratursiden, og nåede heldigvis at vise siden frem og anbefale mulighederne for at skrive sammen med forfatterne om deres bøger i diverse læseklubber.

    Læs mere
  • Blog

    En dejlig overraskelse

    fik jeg den anden dag, da jeg læste Bjarne Riis's selvbiografi "Riis". Og hold da op, hvor det var en god læseoplevelse. En medvirkende årsag var selvfølgelig min medfødte skepsis over for kendte som skriver biografier, så mine forventninger var helt i bund. På den anden side er jeg jo typen som elsker at se cykelløb i fjernsynet (altså lige bortset fra de perioder, hvor jeg ikke gider, fordi jeg bilder mig ind, at de alle er dopede). Så bogen skulle selvfølgelig lige ses på.

    Læs mere
  • Blog

    Læs og rejs

    At rejse og læse er at leve.

    Er der noget bedre end at rejse, - skriver jeg fra H.C. Andersens fødeby Odense. Og så er jeg så dristig, at tilføje "at læse er også at leve", og faktisk går de to ting fint i spænd sammen.

    Mit forslag er, at næste gang du skal ud at rejse, skal "Turen går til" suppleres med en skønlitterær bog som foregår det samme sted.

    Læs mere
  • Blog

    At komme i biografialderen

    Da jeg blev ansat som bibliotekar i Odense for 15 år siden, havde jeg en chef som brugte udtrykket "At komme i biografialderen". Det dækkede over en teori som beskrev, at vi alle på et eller andet tidspunkt fik det behov, at læse om andres liv. Og ganske rigtigt er det også, at der bliver slæbt mange biografier med hjem fra de danske folkebiblioteker. Der er simpelthen et ønske om at læse om andres liv. Men...det var egentlig ikke mit ærinde, at slå et slag for biografierne, snarere at være en smule skeptisk (for at sige det mildt) over alle de biografier som der bliver udgivet.

    Læs mere
  • Blog

    Godnat og læs godt

    Kender I det med at læse i sengen?

    Helt uproblematisk er det ikke altid.

    Altså for det første, så er der det med vægten af bogen. Den kan være så voldsom, at efter et stykke tid, så begynder min ene arm at sove. F.eks. kan jeg huske, at have læst noget af "Bogtyven" i sengen, hvilket var en tung oplevelse. Måske løsningen på sigt er at investere i en E-bog. De er lette!

    Læs mere
  • Blog

    Hurra for supermarkedet

    Det hele bliver så kommercielt - er et udtryk, ja vel nærmest ukvemsord, som jeg ofte har hørt fra folk, når de skal beskrive udviklingen inden for bogbranchen. Det dækker som regel over, at boghandlerne ikke kun har bøger på deres hylder, at Bilka sælger bøger, at biblioteket har populære krimier udstillet, og at det kan være svært for smalle forfattere, at få deres stemme hørt i nutidens litterære strømme.

    Læs mere
  • Blog

    Jeg har hørt.....

    Som bibliotekar er man sommetider i den heldige situation at få et indblik i folks læsevaner. F.eks. har jeg hørt om:

    Læsere som altid læser slutningen af en bog først

    Læsere som aldrig opgiver en bog

    Læsere som føler skyld over at læse en krimi

    Læsere som først er begyndt at læse i en moden alder

    Læsere som har fået ændret deres liv ved at læse

    Kvinder som kun læser når manden ser fodbold

    Læsere som kun vil læse om noget som er sket i virkeligheden

    Læsere som kun gider læse sørøverromaner

    Læs mere
  • Blog

    Danmarks største klub

    På Litteratursiden samarbejder vi med mange forskellige. En af de mest interessante samarbejdspartnere vi har er Danmarks Radio.

    I et samarbejde med Litteratursiden har DR nemlig åbnet op for 4 spændende læseklubber, hvor alle er velkomne til at melde sig ind, modtage nyhedsbrev, bidrage til diskussioner og deltage i arrangementer. Man får også adgang til lydbogspodcasts, nem adgang til DRs bog-indslag og fri adgang til DR Scenen.

    Læs mere
  • Blog

    Fra døde bogsamlinger til levende kulturhuse

    Hvad skal vi bibliotekarer lave når ebøgerne kommer, og alle med en ebogslæser kan downloade tekster?

    Hvad gør lånerne, når de kan låne en elektronisk bog med det samme, og ikke skal stå i kø 3 måneder til den nye bestseller nede på biblioteket.

    Ja, nogle frygter det værste, bibliotekerne kommer til at stå tomme, og bibliotekarerne bliver arbejdsløse.

    Læs mere
  • Blog

    En kongelig læser

    Sommetider falder man over en bog som bare brænder sig fast. Det skete for mig i sidste uge. Eller måske jeg skulle starte med at skrive, at et decideret fald var der ikke tale om, da bogen kun er på 123 sider. Ikke noget højt sidetal, men sådan er konceptet jo i læseklubben Ad Libitum, hvor bogen senere på året kommer til debat.

    Hovedpersonen er den engelske dronning som en dag får sig forvildet ind i bogbussen der holder bag ved køkkenregionerne på Windsor Castle. Dermed starter en lang og vedvarende passion for læsning og bøger for regenten.

    Læs mere
  • Blog

    Bogen som forgyldte hundelorte

    Kender du det, at nogen vil tage patent på bøger. At nogen vil bestemme over dig, hvad du skal læse og måske også mene hvad DU skal mene om de læste bøger.

    Det er Isabella Miehe Renard som har brugt begrebet "forgyldte hundelorte" for nogle år siden. Jeg tillader mig at citere hende:

    Læs mere
  • Blog

    Litteraturkuren

    Til litteraturfestivallen "Vild med ord" i Århus var der i sidste måned stiftende generalforsamling i "Læseforeningen" - eller "litteraturkuren" som også er et ord, som har været brugt.

    Det er et initiativ, som jeg syntes fortjener rigtig megen opbakning og støtte. Ideen er groft sagt at læseklubber kan have en helbredende effekt på folk. Gennem mødet med andre mennesker omkring aktiviteten læsning er målet at man kan overvinde social isolation og forbedre folks livskvalitet.

    Læs mere
  • Blog

    Når bogen springer ud

    Jeg bliver så glad - når jeg ser bøger i metroen, og folk åbenlyst skilte med deres glæde for litteratur, - jeg bliver så glad når jeg hører folk snakke om gode bøger, og alt det gode de gør ved dem, - jeg bliver så glad når jeg dufter en bog, og åbner op for noget godt, - jeg bliver så glad når jeg register at flere og flere læser, og interesserer sig for bøgernes verden, - jeg bliver så glad når jeg mærker på den nye e-bog og fantaser om alle dens muligheder, - jeg bliver så glad når jeg læser debatten i læseklubben og bøgernes evne til at bringe mennesker i dialog.

    Læs mere
  • Blog

    Hvis er størst...

    Hos pressen som følger livet på bogtellet nøje, har der på det seneste kørt en historie om hvilken bog som har det største oplagstal. Måske en lidt primitiv måde at anskue en bogs kvaliteter på, men ikke desto mindre er det det som ofte sker i en realitykonkurrence. Man ønsker nogle få genkendelige parametre som man kan forholde sig til.

    Det råder vi bod på igen i dag, hvor vi ser nærmere på en af deltagerne.

    Læs mere
  • Blog

    Top eller pop

    Der er ved at gå inflation i litterære konkurrencer og priser. Lad mig blot nævne i flæng, - DR's store romanpris, Læsernes bogpris, De gyldne lauerbær, Den Danske Banks pris, årets debutantpris, osv....og nu også Paradise Bogtel på Litteratursiden, - men det vender jeg tilbage til om lidt.

    Læs mere
  • Blog

    I mandens indre

    Hvad rører sig i hovedet på en helt almindelig han? Et spørgsmål som mange kvinder sikkert har stillet sig med passende eller upassende mellemrum.

    Læs mere
  • Blog

    En ny uge truer....

    Knapt havde hanen galet før de første bøger på Paradise Bogtel var ude af fjererne og i gang med en ny uge på det litterære bogtel (season 1).

    Der er nu kun en uge til den første bog forlader bogtellet, og en ny bog er måske klar til at booke et værelse. Så husk at stem på den bog du gerne vil have stemt ud!

    Men som lovet i sidste uge, er det nu tid til at kigge lidt nærmere på nogle af bøgerne herinde. At dykke ned under overfladen for at se, hvad de egentlig indeholder. Og lad os starte med "Retrograd".

    Læs mere
  • Blog

    Paradise Bogtel

    Så er dørerne slået op til det litterære hotel "Paradise Bogtel". 8 bøger er specielt udvalgt og castet til at skulle kæmpe mod hinanden om titlen Årets Paradise Bog. Hver dag vil man på bloggen kunne læse om alle intrigerne og stridighederne bøgerne imellem. Man kan også være med til at bestemme, hvem som skal forlade hotellet og hvem den endelige vinder skal være.

    Læs mere
  • Blog

    Du er inviteret med....

    Tænk hvis vi samlede alle Danmarks læsere i en klub! Så havde vi Danmarks største klub. Det er faktisk den vision som ligger bag samarbejdet mellem Danmarks Radio og Litteratursiden. Igennem det seneste års tid har vi optrappet vores samarbejde. Specielt i læseklubberne kan man se de 4 DR-Læseklubber. Krimiklubben, Klassikerklubben, Testlæseklubben og Romanklubben.

    Læs mere
  • Blog

    Læs en bog og bliv rask!

    Så har man hørt den med. Få det bedre ved at læse en bog, og snakke om den med andre. Ja, det er faktisk, hvad som sker i England dagligt. Her har engelske læger nemlig gennem flere år, henvist patienter til at gå i læsekreds, for at få forhøjet deres livskvalitet.

    Navnet de bruger er biblioterapi.

    Selv har jeg ikke oplevet en direkte healende effekt ved at deltage i læsekredse i det virkelige liv eller på Litteratursiden.

    Læs mere
  • Blog

    Skyldig

    Lad mig skrive det lige ud, og risikere litterær retsforfølgelse. Men lad mig også skrive det så bastant som muligt, og overdrive en lille smule. Jeg er nemlig skyldig i ikke at have læst Stieg Larssons bøger. Jeg er skyldig i ikke at have læst bøger af Sara Blædel. Ja, faktisk tilstår jeg gerne, at have læst meget få krimier i mit liv.

    Læs mere
  • Blog

    Hvorfor skal det være så surt?

    Som dreng læste jeg rigtig mange bøger. Kim bøgerne, Jan-bøgerne, Alfred Hitchcook og de tre detektiver - plus en masse andre. Men på et tidspunkt gik der lidt stilstand i læsningen, og det var først da en engageret bibliotekar gav mig to gode bøger i hånden, da jeg var i praktik på et folkebibliotek, at jeg genfandt lysten til at læse. Jeg genfandt barndommens læseglæde, som jeg mere eller mindre mistede i de store klasser i folkeskolen. Og måske det har noget at gøre med den tilgang til skønlitteraturen, som jeg mødte i skoleårerne.

    Læs mere
  • Blog

    Brug Litteratursiden

    Hele tiden kommer der nye brugere på litteratursiden. Det er rigtigt dejligt! Men det ville være endnu mere dejligt, hvis alle brugere på siden også benytter sig af facilliteterne på den nye litteraturside.

    F.eks. syntes jeg det kunne være rigtigt godt, hvis flere lagde deres billede op på siden. Det er ligesom om, at det giver lidt ekstra at kunne se folk, når man gerne vil snakke bøger med dem.

    Det kunne også være fedt, hvis flere blev læsevenner herinde.

    Læs mere
  • Blog

    Super spændende debat

    Kirsten Hammann deltager for øjeblikket i debatten om sin bog "En dråbe i havet" i DR-Romanklubben. Alle medlemmer af litteratursiden er velkommen til at skrive med. Indtil nu er det meget rosende ord, som bogen har fået med på vejen.

    Og hvem skulle have troet, om en bog som handler om sult i den tredje verden, at et ord som underholdende bliver puttet på.

    Læs mere
  • Blog

    Ny lyrik-læseklub

    Den nye lyrik-læseklub er kommet godt fra start. Allerede nu er der 7 medlemmer, og debatten er i fuld gang. Så hold jer ikke tilbage med at læse og debattere digte i klubben. Tak til Ole som har oprettet klubben, og som styrer slagets gang:-)

    Læs mere
  • Blog

    Forfatterbesøg

    For øjeblikket er der mulighed for at skrive sammen med forfatteren Carsten Boe i læseklubberne "Noget på spil" og "Noget på hjerte".

    Det drejer sig om han roste debutbog "Stillevejen", der skildrer en families opløsning set gennem et barns øjne. En historie om kærlighed, tavshed, ligegyldighed og ubehjælpsomhed, som hele tiden får slået nye søm i kisten, i form af en fælles usagt indrømmelse fra de tre hovedpersoner.

    Så læs bogen, og skriv din mening her på siden!

    Læs mere
  • Blog

    Et godt tilbud

    Krimien "Drengen i kufferten" af Lene Kaaberbøl kan nu podcastes og downloades gratis fra dr.dk/kulturguiden.

    Og det kan jo være nyttigt nok, da der er lang kø på den på flere biblioteker. Men selvfølgelig også fordi den senere på måneden bliver sat til debat i læseklubberne.

    Læs mere
  • Rumænien - rumænsk litteratur

    Nostalgi

    Af Mircea Cărtărescu

    Nostalgi

    Dyk ned i nostalgiens underjordiske og underbevidste verden - fem originale og foruroligende fortællinger fra Bukarest.
    Læs mere

    I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv

    I Ceausescus Rumæninen er en fabriksarbejderske på vej med sporvognen til forhør og gennemlever sit liv med angst, svigt, mistillid og vanvid i et diktatur.
    Læs mere

    Den hvide konge

    Af György Dragomán

    Den hvide konge

    Drengen Djata fortæller med en blanding af uskyld, uvidenhed og sort humor om sit liv sammen med sin mor i årene efter at det rumænske politi uden lov og dom fængslede hans…
    Læs mere

    Piazza Bucarest

    Af Jens Christian Grøndahl

    Piazza Bucarest

    En europæisk samtidsroman om menneskers søgen efter kærlighed, frihed, tryghed og retfærdighed.
    Læs mere

    Sigøjnerstammen

    Af Zaharia Stancu

    Sigøjnerstammen

    Lad mig skrive det med det samme: ’Sigøjnerstammen’ er en fantastisk bog. En bog, hvor vi får et fascinerende og rystende indblik i en sigøjnerstammes liv i starten af 1940erne i…
    Læs mere

    Mod sivenes land

    Af Aharon Appelfeld

    Mod sivenes land

    Fin, symbolspækket skildring af den evige jøde i fortællingen om en mors hjemrejse til sit barndomsland, hvor holocaust venter.
    Læs mere
  • Ti gode bøger til læsekredse

    Farskibet

    Af Glenn Bech (f. 1991)

    Farskibet

    Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget. 
    Læs mere

    Fladland

    Af Ditte Holm Bro

    Fladland

    Ditte Holm Bro debuterer med en fin og morsom skildring af et pigeliv mellem barndom og ungdom, hvor barnets naive tro på et guddommeligt øje spiller en ikke ubetydelig rolle.
    Læs mere

    Indkredsning

    Af Carl Frode Tiller

    Indkredsning

    Psykologisk roman undersøger forestillingerne om os selv og andre. Et genialt norsk mesterværk!
    Læs mere

    Morgenstjernen

    Af Karl Ove Knausgård

    Morgenstjernen

    Morgenstjernen kaster nyt lys over Karl Ove Knausgårds særegne stjernevrimmel af store værker.
    Læs mere

    Jorden under mig

    Af Helle Vincentz

    Jorden under mig

    Helle Vincentz har skrevet en stærk og ærlig erindringsroman om, hvad en forælders selvmord gør ved et barn.
    Læs mere

    Når vi rejser til Mars

    Af Maja Elverkilde

    Når vi rejser til Mars

    Skovbundsduftende samfundsdystopi med videnskaben i ryggen og et fint eksistentielt portræt af en tvivlsflakkende hovedperson bliver bedre efter en ujævn begyndelse.
    Læs mere

    Skabelon

    Af Malin C. M Rønning (f. 1985)

    Skabelon

    Norsk debutroman er en original og vidunderligt velskrevet blanding af socialrealisme og en mørk, næsten magisk skovstemning, der er som taget ud af et nordisk folkeeventyr.
    Læs mere

    Lalandia

    Af Jens Vilstrup

    Lalandia

    Ligger lykken på Lolland? Jens Vilstrup har skrevet en både barsk og smuk fortælling, der fortjener meget opmærksomhed.
    Læs mere

    At koge bjørn

    Af Mikael Niemi

    At koge bjørn

    Fremragende historisk krimi og dramatisk sædeskildring med Nordsveriges smukke landskab som bagtæppe. Mikael Niemi har begået en af årets helt store litterære oplevelser.
    Læs mere

    De andre

    Af Mikael P. Josephsen

    De andre

    Bo sover på et offentligt toilet, Konen i en container. Sammen med de andre hjemløse slås de for overlevelsen i rystende og menneskelig kollektivroman om livet som hjemløs.
    Læs mere
  • Odense i litteraturen

    Vaniljehuset

    Af Mich Vraa

    Vaniljehuset

    Helstøbt og velfortalt historisk roman om Dusinius, som kommer fra fattige kår i Odense. Hans drøm er at blive rig og berømt, og det bliver han, men lykkelig?  
    Læs mere

    Lyskabinettet

    Af Morten Ramsland

    Lyskabinettet

    Thomas fortæller sin livshistorie til doktor Overbeck, hvis lyskabinet kaster lys over hans gåder. Ramsland har beriget dansk litteratur med et imponerede værk med…
    Læs mere

    Der er altid nogen at befri

    Af Johanne Kirstine Fall

    Der er altid nogen at befri

    Debutromanen om 21-årige Katrina, der lider af anoreksi, er en af de bedste, mest ægte og vellykkede sygdoms-romaner, jeg længe har læst.
    Læs mere

    Retrograd

    Af Torben Munksgaard

    Retrograd

    Henrik er en stille sofakartoffel, der efter sin 50 års fødselsdag beslutter mentalt at blive yngre og bryder totalt med sin stille parcelhusidyl.
    Læs mere

    Havhesten

    Af Vibeke Marx

    Havhesten

    Odense fortæller sin historie om store og små begivenheder og om menneskene, der bor omkring åen. En smuk, melodisk og poetisk fortælling, der vrimler med billedsprog.
    Læs mere

    Sumobrødre

    Af Morten Ramsland

    Sumobrødre

    Sprælsk og melankolsk fortælling om løsgående drengebørn i et dansk 1980’er rækkehuskvarter i Odense.
    Læs mere

    Døderummet

    Af Susanne Staun

    Døderummet

    Mød obduktionslokalernes Lisbeth Salander, i ny krimi af Susanne Staun. En krimi så dyster og original, at man fristes til at kalde den de danske krimiers bud på en film noir.
    Læs mere

    Odins labyrint

    Af Mads Peder Nordbo

    Odins labyrint

    Odins Labyrint er et ambitiøst værk om tro, aner og viden, og krydret med mord, kærlighed og magt giver det en rigtig god cocktail.
    Læs mere

    Simmer

    Af Arne Herløv Petersen

    Simmer

    En historisk roman, der tager læseren med tilbage til 1100-tallets Danmark, hvor overgangen fra hedenskab til kristendom er i fuld gang. En sproglig læseoplevelse, der både er…
    Læs mere

    Syndfloden og storbyen

    Af Nikolaj Johansen

    Syndfloden og storbyen

    Spændende og velskrevet thriller der tager læseren med til et regnfyldt Odense og tættere på udødeligheden.
    Læs mere

    Storm

    Af Einar Kárason

    Storm

    Einar Kárason har skrevet en forfriskende samtidsroman om en islandsk bistandsklient fra Vollsmose, der er hamrende usympatisk, men en fantastisk historiefortæller.
    Læs mere
  • Noget der ligner Charles Bukowski

    Westend

    Af Jesper Bernt

    Westend

    Bondeknolden David, storspilleren Knüt og politibetjenten Konstantin spiller fodbold sammen, men færdes også i det samme Vesterbro-miljø blandt ludere, hasardspillere, ågerkarle,…
    Læs mere

    Aminas breve

    Af Jonas T. Bengtsson

    Aminas breve

    Efter fire års indlæggelse kommer den skizofrent paranoide Janus ud med det formål at finde ud af, hvorfor hans tyrkiske veninde Amina ikke længere skriver til ham.
    Læs mere

    Forbryderbilleder

    Af Edward Bunker

    Forbryderbilleder

    Edward Bunker (f. 1933) fortæller om et liv med hård kriminalitet , vold og stoffer samt realiseringen af sin drøm om at blive forfatter
    Læs mere

    Endnu en lortenat i en røvsyg by

    Temaet fædre og sønner er kendt i litteraturen. Her møder vi en far, der er dranker og kriminel fantast, og en søn, der kommer videre i sit liv ved at skrive en roman om deres liv.
    Læs mere

    101 Reykjavik

    Af Hallgrímur Helgason

    101 Reykjavik

    Hlynur Björn er 34 år, bor midt i Reykjavik og er fanget i sit eget hængedynd; Hlynur har svært ved at løsrive sig fra sin historie, sit triste liv med onani til pornofilm og sin…
    Læs mere

    Platform

    Af Michel Houellebecq

    Platform

    Da den 40-årige Michel, der henslæber livet i et kedeligt job, møder karrierekvinden Valerie, tager hans liv en helt anden retning, hvor sex er en hovedingrediens.
    Læs mere

    Udvidelse af kampzonen

    Af Michel Houellebecq

    Udvidelse af kampzonen

    Misantropisk kritik af det moderne samfund, hvor økonomien gennemsyrer alt - også de menneskelige relationer.
    Læs mere

    En helt almindelig han

    Hvad foregår der i hovedet på en ganske almindelig mand i tyverne, som skal vælge mellem to kvinder. En hel del tanker om sex og kvinders rolle, alt sammen fra en kynisk…
    Læs mere

    Pussyland

    Af Henrik List

    Pussyland

    Syrede skildringer af dagens USA, som en cirka 35-årig dansk mand oplever landet fra New York til Los Angeles i mødet med ludere og alfonser, moteller og casinoer, stripbarer og…
    Læs mere

    Fedt

    Af Martin K

    Fedt

    Christian på 23 år, der som barn og ung var smældfed og blev mobbet, vender efter to års rejse i Asien og Afrika tilbage til Danmark i en noget bedre form.
    Læs mere

    Frank Askes verden

    Sex, øl og et liv i lediggang er Franks ønske om et drømmeliv. Desværre tvinges han i arbejde på Vejle Sygehus, og det gør hans liv rigtig besværligt... Originaludgave: 1996
    Læs mere

    Skyggeliv

    Af Jakob May

    Skyggeliv

    Frank Aske fra Vejle lever på samfundets nederste trin. Til gengæld har han humor, og selv da han er uskadeliggjort af hæmorrider, har han sjove historier at…
    Læs mere

    Den gamle mand med trækvognen

    Af Mads Nygꜳrd (f. 1969-10-17)

    Den gamle mand med trækvognen

    Folmer, en lidt kikset type, møder Britt, en blondine der er gift med en voldelig rocker - De forelsker sig i hinanden, og tager sammen til Nordjylland for at mødes med Folmers…
    Læs mere

    Koalaens kærlighed

    Af Mads Nygꜳrd (f. 1969-10-17)

    Koalaens kærlighed

    Et ikke særligt flatterende portræt af en ensom og alkoholiseret københavnsk sportsjournalist med en ubearbejdet depression og jalousi over den kvinde, der har forladt ham.…
    Læs mere

    Skavanker

    Af Mads Nygꜳrd (f. 1969-10-17)

    Skavanker

    Tragi-komisk beretning om Benny, som håbløst ubehjælpsomt og naivt jagter en kærlig drømmekvinde, om hans beregnende ven pornoforfatteren Frederik og om Galina, der længes bort fra…
    Læs mere

    Kvalt

    Af Chuck Palahniuk

    Kvalt

    Victor Mancini lever et noget rodet liv, hvor sex, moderens sygdom og en forstyrret barndom er de styrende kræfter, men midt i al galskaben, som vennen Denny ikke gør mindre,…
    Læs mere

    Mandag morgen - søndag aften

    Generationsroman fra 1970-ernes New York om en ung mand, hoppet af uddannelsen for at blive dørsælger, og hans ensomme og rodløse tumlen rundt for at skabe indhold i sin…
    Læs mere

    Bunny Munros død

    Bunny Munro er handelsrejsende med skønhedsprodukter og besat af sex. Efter konens selvmord bliver han forfulgt af hallucinationer, der sammen med hans konstante druk fører i…
    Læs mere
  • Noget der ligner Hærværk af Tom Kristensen

    Lad regnen komme

    Af Paul Bowles

    Lad regnen komme

    En bankfunktionær bryder alle broer af og rejser til Tanger, hvor hans tilværelse bliver mere spændende, end han havde tænkt sig
    Læs mere

    Melodrama

    Af Søren Damm

    Melodrama

    I dialogform fortæller digterspiren Jonas om sit kuldsejlede forhold til kæresten og om problemerne med at score en ny, mens hverdagen driver forbi ham selv og vennerne i Århus.
    Læs mere

    Nordkraft

    Af Jakob Ejersbo

    Nordkraft

    Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden   Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005…
    Læs mere

    Dommer på fri fod

    Det mystiske, fantasifulde og næsten surrealistiske er drivkraften bag denne historie om en nybagt jurist i 1990'ernes København, som må gennem en række eksistentielle kriser for…
    Læs mere

    101 Reykjavik

    Af Hallgrímur Helgason

    101 Reykjavik

    Hlynur Björn er 34 år, bor midt i Reykjavik og er fanget i sit eget hængedynd; Hlynur har svært ved at løsrive sig fra sin historie, sit triste liv med onani til pornofilm og sin…
    Læs mere

    Steppeulven

    Af Hermann Hesse

    Steppeulven

    Herman Hesses kultbog fra 1927 er en af verdenslitteraturens fornemste klassikere. Læseren inviteres til magisk teater i bogen, som var med til at forme tressernes ungdomsoprør. Et…
    Læs mere

    Frederik Wenzels rejse

    Af Benn Q. Holm (f. 1962)

    Frederik Wenzels rejse

    Frederik er ung og populær, lærer på et københavnsk gymnasium. Det er sidste skoledag, og i morgen kommer Kajsa, den vigtigste pige i verden. Men det bliver en LANG dag med…
    Læs mere

    Fodboldenglen

    Af Hans-Jørgen Nielsen (f. 1941)

    Fodboldenglen

    Med Fodboldenglen skaffede Hans-Jørgen Nielsen sig en betydelig plads i den folkelige, danske litteratur. Bogen opnåede høje salgstal og flere betegnede den som 70’ernes…
    Læs mere

    Sodoma

    Af Bo Nygaard Larsen

    Sodoma

    En voldsom, barsk og provokerende roman om sexchattende 30-årige i København og omegn anno 2004/2005.
    Læs mere

    Hoffmans

    Af Morten Sabroe

    Hoffmans

    En roman om narcissisme, som den kan opleves, når dette at blive set og at blive kendt - helst på tv - bliver livets mening. Originaludgave: 2003
    Læs mere

    Løgn over løgn

    Af Henrik Stangerup

    Løgn over løgn

    Dobbeltroman, der dels handler om en filminstruktørs krise, som fører til mange drukture, dels skildrer forfatterens egen krise under arbejdet med bogen. Originaludgave 1971
    Læs mere

    PHASE

    Af Jens Smærup Sørensen

    PHASE

    Tv-mediets fokus på reality programmer kritiseres i romanen PHASE, der begynder godt og rummer mange fine idéer, men hvor læseren taber pusten undervejs. 
    Læs mere

    Blå mandage

    Af Arnon Grunberg

    Blå mandage

    Med underfundig humor skildres en ung jødisk mands jagt på identitet og mening med tilværelsen. Foregår i Amsterdam, hvor hovedpersonen flakker rundt og bl.a. opsøger kærligheden i…
    Læs mere

    Transit

    Af Anna Seghers

    Transit

    Mennesker på flugt fra nazismens Europa flokkes i Marseille i 1940-41, hvor de løber myndighederne på dørene for at skaffe sig de visa, billetter, stempler og penge, som skal til,…
    Læs mere

    Hirtshals Hirtshals

    Af Øystein Lønn

    Hirtshals Hirtshals

    En norsk fotograf dør i Hirtshals og efterlader sig en serie fotos og notater. Ud fra disse sammenstykkes den dødes livsforløb, der afslører ham som et fremmedgjort, mystisk og…
    Læs mere