24 nov.14

Blog

Mere debat i læseklubberne!

Kommentarer

5 kommentarer
AfMichael Linde Larsen
tir, 02/12/2014 - 09:38

Tak for gode tanker omkring læseklubberne på litteratursiden.

God ide med flere "ad-hoc diskussioner". Hvem siger vi f.eks. ikke skal diskutere Lars Lykke bogen på litteratursiden og måske generelt politiske biografier.

Angående snakken i klubberne, kan det jo være rigtigt svært at styre, hvad som bliver skrevet. Og det er vel også ok. da mange holdinger og meninger er velkomne, så længe man holder sig til emnet og ikke fører private dagsordner frem.

Det er rigtigt at dialogen i flere af klubberne sommetider kan gå tovejs mellem to personer som kan kalde hinanden ved navn. Ved godt at nogen kan synes det virker indspist. Selv har jeg det modsat, da jeg synes det er dejligt når der anslåes en personlig tone på siden, og man lidt føler vi kender hinanden. Men det er jo smag og behag.

Så har du ret i, Ulla, at det er ikke en naturlov, at fysiske læseklubber trives med en digital platform. Ikke desto mindre er det en vej som Københavns kommunes biblioteker lige nu forsøger at gå. Når de starter en fysisisk læseklub op vil de som udgangspunkt give dem en platform på litteratursiden. 
Det synes jeg er en spændende ide, og også en retning vi på Odense Centralbibliotek vil gå i det nye år. For vi får nok ikke altid ældre læsekredsdeltagere til at hoppe på en  digital læseklub. Men der kunne godt være andre, og specielt hvis vi formå at skabe nogle gode eksempler.

Og så vil jeg da lige tilføjge, at når alle de tekniske diskussioner er overstået om hvordan siden er bygget op mm. Så er det jo i bund og grund os brugere som selv bestemmer, hvilken grad af aktivitet, der skal være på siden. Aktivitet generer aktivitet, og jo mere vi skriver, jo flere vil hoppe på vognen.

Afgrete jørgensen
lør, 29/11/2014 - 10:51

Når der debatteres i en fysisk læsegruppe, sidder man med bogen og kan slå op på det aktuelle sted, som diskuteres. Man kan besvare hinandens spørgsmål direkte og være enig eller uenig. Det kan give gode samtaler og nye vinkler på bogen.

Der skal mere til en god bogsnak end at man siger, at man ikke bryder sig om bogen eller det modsatte. Og her kan en ordstyrer gøre meget for at debatten udvikler sig på den gode måde.

På Litteratursiden er det mere spredt fægtning og spørgsmål eller tanker tages ikke altid op. Måske fordi andre ikke mere har bogen eller fordi man for længst har tabt tråden.
Af og til bliver det en diskussion mellem to, men det kan også være interessant. Og alle har jo mulighed for at deltage i diskussionen -endda uden at blive afbrudt, som det jo kan ske i den fysiske gruppe.
Om Litteratursiden kan gøre det bedre, ved jeg ikke. Det kunne være rart at høre andres holdninger.

AfInge Marie Moritzen
man, 24/11/2014 - 21:55

Jeg er pt. blot med i Romanlæseklubben. Og læser med - og skriver lidt i andre.
Men jeg savnede flere med deres meningers mod. Og især blev jeg træt af de mange "personangreb". Ikke dirkete på de eneklte personer, men på ordvalg i indlæggene. Og så er/var der nogen, der skriver om alt andet end den aktuelle debatbog. Eller gå helt ned i enkelte sætningskonstruktioner med citater og modcitater.
Nå, men jeg kunne også godt tænke mig nogle bøger i fri debat, jeg har opgivet de snævre klubber, der bliver det ofte en intern debat mellem de enkelte gruppedeltagere. Også et vist kendetegn i romanklubben. Der udveksles rækker af synspnkter direkte henvendt til Kære Y fra kære X.

AfUlla Kardel
man, 24/11/2014 - 13:05

Jeg synes da helt klart, der skal være mulighed for debat på Litteratursiden!! også i klubform.
Omvendt så synes  jeg  også , at klubber skal nedlægges, når der ikke rigtig debateres mere , underforstået
mange muligheder er afprøvet. Klubber skal i så fald nedlægges i stedet for at  fortsætte "halvtomme" i månedsvis. Klubber kan jo også være aktuelle i en bestemt periode, men behøver jo så ikke bare fortsætte.
Og så må også jeg konstatere at  fordi en klub fungerer  godt fysisk, er det jo langt fra sikkert, den direkte
kan fungere som digital klub.Et eksempel er Tænkepauseklubben. Ikke mange skriver i den  her på Litteratursiden, men lokalt bl.a på mit bibliotek er der en velfungerende debatklub  omkring månedens
Tænkepause. 

 

AfLars Ulrik Thomsen
man, 24/11/2014 - 11:23

Jeg synes det er en glimende idé at overveje, om den form litteratursiden har nu er den rigtige. Kan man gøre den mere levende og spændende for læserne? 

Ja, det mener jeg godt man kan ved at skabe den rigtige dynamik mellem læsekluberne og Litteratursiden. Det må være af interesse for en bredere kreds, at drage nytte af de erfaringer og ideer som opstår i læseklubberne.

Samtidig mener jeg at redaktionen skal vise større åbenhed, i forhold til de forskellige synspunkter der findes i vores samfund. Det gavner ikke dialogen at man på forhånd udelukker holdninger der ikke lige er inde i varmen i dag.

Vi har i Danmark en demokratisk tradition som betyder at man lytter til hinanden og ikke bygger på fordomme eller fjendebilleder. Den synes jeg vi skal værne om.

Hvordan skal det nye også kunne opstå, hvis man på forhånd udelukker en demokratiske debat om litteraturen?

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer