Bog

Indkredsning

Af (
2021
)

Anmeldelse

Indkredsning

01 jan.22

Psykologisk roman undersøger forestillingerne om os selv og andre. Et genialt norsk mesterværk!

David har mistet sin hukommelse og er indlagt på en lukket afdeling i 2006. I en avisannonce opfordres mennesker, der har stået David nær til at skrive breve til ham for at hjælpe hukommelsen på gled. Ungdomsvennen Jon, ekskæresten Silje og stedfaren Arvid responderer på annoncen og gennem deres breve afdækkes fragmenter af Davids liv. 'Indkredsning' er en stærk roman om identitet og relationer, som velfortjent har høstet flere store litteraturpriser og været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

I brevene fremskriver Jon, Silje og Arvid hver især deres fragmenterede billede af David. Sideløbende med brevene til David følger man de tre fortælleres hverdag i 2006, der er præget af ensomhed, kuldsejlede drømme og anspændte familierelationer.

Med et depressivt sind og en barndom med en kronisk syg mor og en far i fængsel, møder læseren den indebrændte og mislykkede musiker Jon i 2006. Jon har livet igennem været god til at gøre det svært for andre at komme ind på livet af sig og altid følt sig pinligt til mode over sit ophav, men da han møder David i 1.g. åbner han sig og der opstår et venskab, som senere udvikler sig til et hemmeligt seksuelt forhold.

David og Jon bliver også venner med den spændende Silje i gymnasietiden. Hun kommer fra en mere frigjort og bohemeagtig tilværelse med en enlig kunstnertype af en mor. David, Jon og Silje danner en alliance mod resten af verden, eksperimenterer og udvikler sig både sammen og i forskellige retninger. Efterhånden og umærkeligt kiler noget sig ind mellem trekløveret og Silje og David begynder at lægge afstand til Jon. I 2006, da Silje skriver til David, er hun i en eksistentiel krise.

Den døende stedfar Arvid, som tidligere har været præst men senere vendte troen ryggen, skriver også til David. Han fortæller om barndommen sammen med Davids mor, som aldrig ville afsløre Davids fars identitet. Arvid forsøgte at være en god faderfigur for David, men i ungdomsårene afviste David stedfaren og moren samtidig med at de opdagede noget foruroligende om David.

Romanens kardinalpunkt er ganske enkelt genialt. En roman om en hovedperson, som aldrig viser sig eller tager ordet! Intet menneske er en ø og romanen er et spændende kognitivt eksperiment om identitet og fortællingen om os selv og andre. Den vedholdne læser belønnes med Carl Frode Tillers exceptionelle blik for stærke personskildringer og scener med stærke realistiske dialoger, som udspiller sig nærmest i realtid. Hen over en afgrund af gode intentioner, misforståelser og skuffelser forsøger de alle det ene øjeblik at nærme sig hinanden, men i næste øjeblik flyder bægeret over, og konflikterne eskallerer.

Man har ikke for alvor nærmet sig David ved romanens slutning og samtidig svæver flere ubesvarede spørgsmål over fortællingen: Hvad er der sket, siden David har fået hukommelsestab? Hvorfor har David ikke mere kontakt med sine nærmeste?

'Indkredsning' udkom oprindeligt på dansk i 2010 og er i 2021 kommet i et nyt oplag sammen med anden del. Tredje del udkommer i 2022.

Bogdetaljer

Forlag
Gutkind
Oversætter
Karsten Sand Iversen
Faustnummer
61775536
ISBN
9788743400660
Antal sider
346

Tema

Tema

Norsk litteratur

Norsk litteratur er lige så klar og let at blive afhængig af som det vand, der springer af kilderne i de norske fjelde.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer