Bog

Et navn for mig selv - og andre historier

Af (
2003
)

Anmeldelse

Et navn for mig selv af Erik Thygesen

25 nov.03

Først min favoritnovelle... En mand vender hjem til sin barndomsegn for at deltage i sin vens begravelse. Mens præsten styrer gudtjenesten, forsøger manden at få styr på sit liv ved at lade tankerne falde tilbage på den barn- og ungdom, han forlod for mange år siden.

Et billede tegnes af en mand i forandring, men også et land og en befolkning, der ændrer udseende og normer. Der ligger en vis afklarethed, resignation og melankoli over "Begravelsen" som over flere af de andre noveller.

"Gaderne i Ringsted" greb mig også. Vi hører om morfaren, som er bekymret (og med rette) for barnebarnets nye kæreste. Men når man nu ikke selv kan tillade sig at give direkte udtryk for sit mishag, så må man jo handle. Og det gør han så....

Og så er der også den om kvinden, der får mistanke om, at ekskæresten Uwe er massemorder, som huserer i Tyskland...

Flere af novellerne har et skær af "set i bakspejlet" over sig. Som et forsøg på at indkredse noget, der er gået tabt eller er oplevet. Der er noget socialrealistisk over flere af historierne. I andre er der ikke de store handlingsskred, men mere sansninger og registreringer og en dyne af et lurende oprør. Temaerne bliver slået an med antydningens kunst og en suveræn beherskelse af sproget.

Novellerne er af varierende længde og tema. Den korteste er på 3 sider, den længste på 20. Bogen er en god pose blandede bolsjer. Nogle skal der suttes længe på, andre kan knases umiddelbart for at nyde det gode indhold.

Forfatteren har en lang række bøger bag sig, såvel romaner som biografier, debatbøger og antologier. "Et navn for mig selv - og andre historier" blev udgivet efter Erik Thygesens død i 1999. Bogen er blevet til på baggrund af 52 efterladte noveller. I et samarbejde med forlaget Tiderne Skifter har hans datter og to af hans nære bekendte udvalgt disse 18 noveller. Litteraturrådet har støttet udgivelsen.

Tiderne Skifter, 2003. 167 sider. Kr. 238,-

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
24663825
ISBN
9788774459743
Antal sider
167

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer