Bog

Kvinder med mænd

Af (
1998
)

Anmeldelse

Kvinder med mænd af Richard Ford

31 okt.03

Ikke en specielt amerikansk bog, men en almengyldig bog om stærke følelser, sårbarhed og håb.

"Kvinder med mænd” består af tre selvstændige historier. I bogens første historie ”Skørtejægerne” møder vi Martin fra Chicago, som er lykkeligt gift med Barbara. På en forretningsrejse i Paris møder han den ordinære Josephine. De indleder et slags forhold, der på trods af Josephines tilbageholdenhed, bliver en besættelse for ham. For hvad nu hvis... Uden at afsløre for meget bliver Martins tilværelse pludselig sat på spidsen, da Barbara vælger at forlade ham, og han finder ud af, at han må handle på egen hånd og stole på sine følelser.

I ”Jaloux” er Lawrence på 17 år på vej til at besøge sin mor sammen med sin fordrukne tante, da de bliver vidne til et voldsomt skyderi på en bar. Hændelsen bliver et vendepunkt for Lawrence. Han begydner at tænke på, hvem han selv er i forhold til sin fraskilte far og mor. Hvor vil han helst bo, og hvornår er han voksen og hvornår kan han selv træffe et valg?

I bogens tredje historie ”Vesterlændinge” møder vi igen en amerikaner i Paris. Charley og hans kæreste Helen er i byen for at mødes med sin franske forlægger. Af uforklarlige grunde aflyses aftalen, og i skyggen af Helens kræftsygdom indleder de to en bytur i byernes by, hvor romantikken burde blomstre.

Hvis jeg skal pege på et fælles tema i de tre historier, må det være noget med mændenes rastløshed og higen efter noget mere, end livet har givet dem indtil nu. De har alle et mere eller mindre undertrykt behov for forandring, de ikke helt kan sætte ord på. Den holdning bliver i alle 3 historier udfordret, og de bliver tvunget til at tage stilling til, hvordan deres liv skal forsætte.

Historierne er fortalt i en melankolsk sprogtone, som fint underbygger temaet omkring det uforløste. Og så er Richard Ford genial til at beskrive forholdet mellem mand og kvinde, så følelserne træder stærkt og troværdigt frem.


Ikke en specielt amerikansk bog, men en almengyldig bog om stærke følelser, sårbarhed og håb.

Fin forside der rammer tonen i bogen godt.

Oversat af Arne Herløv Petersen. Tiderne skifter, 1998. 280 sider

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
22251813
ISBN
9788774457749
Antal sider
280

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer