25 apr.12

Blog

Hvor ender vi henne?

Kommentarer

7 kommentarer
Afgrete jørgensen
lør, 28/04/2012 - 10:44

Hej Michael. Spændende tanker og spørgsmål. At vi står i et vadested og ikke ved hvilken vej der er den bedste, er der nok ingen tvivl om.

Kan vi undvære den trykte bog? Man kan næsten kun svare ud fra egne behov. Jeg selv bilder mig ind, at jeg ikke kan undvære den, slet ikke. Jeg har det sådan, at hvis jeg har lånt en bog på bibliotekt og bliver optaget af den, så køber jeg den. Der er en særlig glæde ved at det er min helt egen bog. Og jeg kan bedre koncentrere mig om den, når det er min egen. Bogens fysiske kvalitet betyder en hel del. Den skal være god at have i hånden.

Så for mig er både biblioteker og boghandlere uundværlige - sådan som det ser ud lige nu (må jeg hellere tilføje). Bibliotekerne skal rumme muligheder for boglån, både af ny og meget gammel litteratur. Biblioteker må også gerne være et kulturhus, men bøgerne skal være omdrejningspunktet. Det er en stor balancegang.

Boghandlere har det sikkert svært, som Kaj skriver. Det er nemt at bestille en bog på nettet. Men de gør det nu heller ikke nemt for sig selv, boghandlerne. De burde jo, om nogen, kende til forfattere og nye udgivelser og følge med i prisuddelinger mv. Jeg bliver skeptisk, når jeg oplever at en ansat i en stor boghandel ikke ved at "Rystet spejl" er en digtsamling og af Søren Ulrik Thomsen og lige udkommet den dag, jeg ville købe den. Den stod så gemt oppe på en hylde uden blikfang af nogen art. Eller det år Naja Marie Aidt havde fået Nordisk Råds Litteraturpris, ikke kunne vejlede en kunde, som ikke kunne huske hendes navn. Det vidste den ansatte ikke noget om. Sådanne oplevelser er ikke gode for en boghandel. Så er det som at handle i et supermarked. Indtil videre tror jeg da at boghandlere kunne sælge flere bøger, hvis de var bevidste om reklame for andet end krimier og kogebøger og havde en viden om aktuelle, måske ikke så kendte bøger. Eller tager jeg helt fejl? Det kan godt være.  

Det er svært at kloge sig om disse spørgsmål. Måske sidder jeg om et par år uden fysiske bøger, men med mange e-bøger og hvad der ellers er opfundet.

AfMichael Linde Larsen
tor, 26/04/2012 - 12:46

Har fået et svar på bloggen på min facebookprofil. Og efter aftale med Jesper som bor i USA, kan I her se hans gode betragtninger:

Jeg har heller ikke klare svar paa de sporegsmaal, eller en krystalkugle der kan give et trovaerdigt billede af bogens status anno aar 2025 eller 2050.

Jeg ved godt at du forsoeger at vaere neutral i dit indlaeg, men jeg synes... dog at den made dine spoergsmaal er formuleret paa, fokuserer mere paa konsekvenser end muligheder og har derfor en lidt pessimistisk klang, hvilket jeg tror vil have indflydelse paa de svar du modtager.

Det kunne vaere interessant at se om du vil modtage en helt anden type svar hvis du naeste gang spoerger i en lidt mere positiv retning om hvilket nye muligheder den digitale bog medbringer og hvordan biblioteket, boghandlere og forlag kan udnytte de muligheder og derved forblive relevante i et univers hvor den fysiske bog forsvinder?

Haaber du faar gang i en spaendende debat...

AfKaj Hansen
fre, 27/04/2012 - 21:09

Som svar til af Michael Linde Larsen

Kære Michael.

Din blog: ”Hvor ender vi henne?” er ganske tankevækkende. Det vil være sørgeligt, hvis den trykte bog forsvinder, men det er bestemt muligt. Jeg selv sværger til den. Jeg har det som mange andre, at jeg elsker at have reolen fyldt med bøger, at se på dem, at tage dem ud og for den sags skyld også at læse dem. For nylig fattede jeg interesse for en gammel sjælden bog, som jeg så over nettet bestilte ude hos dig på biblioteket. Derpå opdagede jeg, at jeg også kunne læse den på nettet, og det gjorde jeg så, så undskyld ulejligheden, men nu da den er kommen, er jeg altså glad for at have den i hånden. For at det ikke skal være løgn, så har jeg også opdaget, at Saxo kan levere en faksimileudgave af bogen, så der har jeg så bestilt den, så den kan komme ind på min bogreol. 

Med hensyn til bibliotekerne, så mener jeg, at de skal være fyldt med rigtige bøger, som I så skal formidle, og det gør I udmærket ved f. eks. at gøre opmærksom på særlige værker ved at fremhæve dem.

Det er også fremragende, at I har lavet og holder gang i ”Litteratursiden” på nettet. Her mener jeg virkelig, at I gør noget for den trykte bog.

Derimod mener jeg ikke, at I skal finde på alt muligt andet for at holde gang i butikken. Biblioteker skal være bøger og bibliotekarer, og folk, der ikke vil bøger, skal finde et andet sted at muntre sig. Det er gået galt for de fleste institutioner, der har svigtet kerneydelsen for at poppe. Tænk bare på folkeskolen.

Boghandlerne med butik er et klemt folkefærd, når selv jeg køber de fleste bøger over nettet, men det er der nok ikke noget at gøre ved. Jeg synes dog stadig, at det er hyggeligt at komme i en boghandel, især et antikvariat, men som sagt, så er det jo smart at sidde hjemme og købe bogen, hvorved den også som regel er billigere.

AfMichael Linde Larsen
man, 30/04/2012 - 10:51

Som svar til af Kaj Hansen

Kære Kaj og Moldt - tak for jeres gode tanker og betragtninger. Også tak fordi I sætter så stor pris på biblioteket og vores ydelser.

Men som I selv er inde på, så er det ikke sikkert, at vores kompetancer og ydelser også rækker til en plads i den digitale fremtid. I hvert tror jeg det bliver svært at overtale politikerne til at betale husleje og penge til et personale som administrarer et sted, hvor der står trykte bøger. Altså bøger som man kvit og frit kan hente eller læse på nettet. Du har jo også haft fornøjelsen ved den øvelse, Kaj.

Jeg plejer at sige, at vi som biblioteket formidler historier og kultur. Om det så er i en bog historien findes eller på nettet, er for mig underordnet.  Hovedformålet med vores virke er at oplyse og formidle kulturel aktivitet. Det må også gerne ske gennem de nye medier.

Selv har jeg heller ikke en af "de der nymodens læsemaskiner", som alle taler så varmt om. Ja, sågar træf jeg i sidste uge et ældre ægtepar som talte varmt for sagen. De skulle en uge på ferie, og ville gerne sættes ind i sagen. For som de sagde, så kunne de have et helt bibliotek med på ferie, de kunne selv bestemme skriftstørrelsen + deres ebogslæser var noget lettere end de tykke bøger de ellers "døjer" med, når de læser.

Så på et tidspunkt hat jeg da også en ambition om at få en ebogslæser. Men hvis jeg skal være helt ærlig så interesser det mig faktisk ikke så meget. Jeg er mere interesseret i de gode historier. Hvordan de er pakket ind er underordnet.

Og så klamrer jeg mig ellers til, hvad de har sagt i fagbevægelsen gennem flere år. "Bare det holder min tid ud", - altså de danske folkebiblioteker.

AfMichael Linde Larsen
tor, 26/04/2012 - 12:49

Som svar til af Michael Linde Larsen

Her er mit svar:

Hej Jesper - tak for dine input. Jeg synes faktisk, du har helt ret i din argumentation. Det er jo den gamle kliche om man ser muligheder eller trusler. Og indrømmet, - lige nu synes jeg der er mange trusler.

I hvert fald skal vi nok være gode til at se muligheder i fremtiden med alle de ændrede forudsætninger i det litteære kredsløb.

AfKathrine Sørensen Bech
ons, 25/04/2012 - 14:13

En spændende diskussion. Mellemledene - forlag og boghandlere - har det svært i tiden. I den forstand er biblioteket bare endnu et mellemled. Og ja hvorfor bruge penge på at opretholde fysiske steder når samlingerne digitaliseres. Så oprustning, oprustning, oprustning i det fysiske rum... Er der andre muligheder?

AfMichael Linde Larsen
tor, 26/04/2012 - 12:55

Som svar til af Kathrine Søren…

Ja, er der andre muligheder, Katrine. Det er jo det store spørgsmål. Hvis vi bliver i vores egen biblioteksverden, så har jeg ofte hørt den her sang med, at vi ikke har haft tid til de spændende ting som arrangementer, læsekredse, undervisning, brugerinvolvering osv...fordi vi skulle også passe samlingen.

Men det "lille" problem kan måske være løst i fremtiden. Så hvis du spørger mig om bibliotekernes fremtid, så ser jeg meget digitaliseringen som en mulighed for os at bevæge os over til mere at blive et bredt kulturhus, hvori der sker en masse aktiviteter. Hvor vi førhen passede på litteraturen (stillede den til rådighed) håber jeg vi i fremtiden kan bruge litteraturen til at bringe mennesker sammen, skabe debat, lave læseklubber, lave arrangementer og undervise.

For mig at ser er der masser af muligheder. Vi skal bare gribe dem og komme i gang med at omdifinere os selv.

Faktisk noget som jeg synes mange biblioteker er godt i gang med. Men der er stadigvæk et stort skridt henimod, at folk på gaden får en anden opfattelse af biblioteket, end at det er en bogsamling.

Log ind for at skrive kommentarer