At læse en bog er som udgangspunkt en aktivitet, man har for sig selv. Men hvad sker der med bogen og læseoplevelsen, når man deler med andre? Og kan samtalen om bøger forstærke glæden ved litteratur?
I mit første job som bibliotekar oprettede jeg en læsekreds. Umiddelbart havde jeg på det tidspunkt ikke de store erfaringer med at snakke om litteratur, men jeg var selv glad for at læse. Jeg havde læst rigtig mange bøger som barn, knapt så mange som ung, og lidt flere som voksen. Før mit arbejde med læsekredse havde læsningen været en aktivitet, som jeg havde foretaget mig på egen hånd og ikke delt med andre.
Nu sad jeg sammen med ca. 15 læselystne damer, en kop kaffe og en god bog, og så gik snakken ellers i gang. Her opdagede jeg den helt særlige kvalitet, at vi alle læser litteratur helt forskelligt, og det var berigende at høre andres meget forskellige læsninger. Kunne bogen nu også forstås på den måde? Var der en slags facit på bogen, vi skulle nå frem til? Og skulle vi komme til en fælles forståelse af fortællingen, eller var det ok ”bare” at have sin egen? Det var en øjenåbner at læseoplevelsen blev åbnet og udvidet med mange nye vinkler i et fællesskab. Siden da har det at læse sammen med andre optaget mig meget.
Den gode læsekredsbog
Er der egentlig bøger, som er bedre at snakke om end andre? Min egen erfaring er, at det kan være godt med en bog som giver lidt modstand. En bog hvor alt ikke står krystalklart fra første til sidste side, men hvor der er flere lag og muligheder for fortolkninger. Hvis det meste er givet og alle nuancer i teksten står synlige, kan der være mindre at tale om og diskutere. Hvis en bog indeholder flere budskaber og åbne spørgsmål, vil der ofte være stof til gode diskussioner. Ganske som sproget altid vil være noget, som optager læseren. En god læsekredsbog er velskrevet og generelt god at være i selskab med, mens den har noget på hjertet.
På denne liste er mine ti bud på gode læsekredsbøger
En læsekreds kan også være et sted, hvor man går på opdagelse i ny og anderledes litteratur. Hvor man betragter læsningen af en bog som en, måske udfordrende, opdagelsesrejse ind i et nyt og spændende litterært landskab. Landets centralbiblioteker er i gang med at opbygge læsekredssæt af de såkaldte smalle udgivelser. Disse kan lånes af alle i hele landet, så klik ind på det særlige udvalg i Vejle, Odense og Roskilde og blive inspireret til en anderledes læseoplevelse.
Den digitale læsekreds
Under corona har jeg deltaget i nogle overraskende gode digitale læsekredse. Læsekredse hvor vi af nød er mødtes gennem computeren. I starten var det spændende, hvordan det ville gå og om læserne havde lyst til at være med. Men det skulle vise sig at være både nemt og berigende at sidde med håndfuld dedikerede læsere, selv når vi sad foran hver vores skærm. Glæden ved at være sammen om læseoplevelsen og lysten til at dele var fortsat til stede - f.eks. da vi læste Frydenholm af Hans Scherfig.
For mig at se, skal bøger læses og deles med andre. Det vil sige, at vi alle som læsere har et ansvar for at tale højt om de bøger, vi læser, og skabe fællesskaber omkring litteraturen i mange forskellige sammenhænge.
Kommentarer