Bog

Liv life leben vie love

Af (
2020
)

Anmeldelse

Liv life leben vie love af Mette Vedsø

28 aug.20
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Med et skarpt blik for sine personer viser Mette Vedsø verden gennem teenageøjne i indtagende og smuk historie om venskab, identitet, troskab og heste.

I 'Liv life leben vie love' møder vi atter hovedpersonen Naja fra Hest Horse Pferd Cheval Love. Denne gang ikke i alliance med veninden Taxa, men sammen med sin nye veninde, Silke, som er smuk, klog og på mystisk vis altid ser ren ud. Taxa derimod har lidt sorte negle, følger ikke med i skolen og følger ukritisk sine mange impulser.

Silke har overtaget pasningen af hesten Gisly på rideskolen, hvilket tidligere var Taxas job. Naja passer stadig sin elskede Brandy, men Taxa har fået andre interesser, og Naja bliver veninde med Silke. Hende kan Najas mor også enormt godt lide, og pigernes forældre ses også.

Silke arbejder i klimakampen og for kvinders rettigheder, og hun har et imponerende ordforråd. Naja kan bare ikke lade være at sammenligne hende med Taxa. Sammen med Taxa var Naja den kloge og stræbsomme, sammen med Silke føler hun sig ofte som en, der intet ved om noget. En eftermiddag hvor hun har været til klimademonstration med Silke, møder hun Taxa, og de to piger følges derfra og har en dejlig aften. Da Naja møder Silke igen, er Silke oprigtig ked af, at Naja bare smuttede. Naja skal nu finde ud af, om ikke hun kan være venner med dem begge.

Fortællingen kunne sagtens have været en typisk fortælling om teenagere og venskaber, men i hænderne på Mette Vedsø løfter både sprog og personskildringer sig helt umærkeligt utallige niveauer. Hun beskriver en smule nøgternt, hvordan Najas tanker og hverdag former sig, men man er alligevel aldrig i tvivl om de store følelser, Naja rummer.
Og så er der sproget: ”Der er noget med luften om efteråret, tænker Naja. Og himlen. Som om vejret er hældt ned i et kaffefilter og renset. Mere blåt. Ingen støv. Ingen grums”.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Faustnummer
48652549
ISBN
9788771516630
Antal sider
130

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser