Bog

Black Beauty - den sorte hingst

Af (
2019
)

Anmeldelse

Black Beauty af Anne Sewell

30 jun.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Den rørende og tragiske klassiker om hesten Black Beauty fra 1877 er genfortalt rigtigt mange gange, her i en smukt illustreret og forkortet udgave.

De fleste kender historien om hesten Black Beauty. En fortælling, hvor et dyr er givet en stemme, der fortæller os om menneskelig ondskab, medfølelse og kærlighed. 

Black Beauty kommer til verden på en stor gård med en masse andre heste, og han har den bedste tid på den gård. Han bliver behandlet med respekt og kan lege med alle de andre heste. Hans mor, hans herre Gordon og den gamle hestepasser Daniel sørger for, at han lærer at opføre sig ordentligt gennem tålmodighed og kærlighed.

Black Beauty bliver solgt og møder den kastanjebrune hoppe Ginger, der har været udsat for en masse forfærdelige ting. Da Black Beauty igen bliver solgt, bliver det starten på et omskifteligt liv. Både som kørehest i London med skiftende ejere og kuske, som ikke alle behandler ham godt. Han møder Ginger igen, som nu kun er en skygge af sig selv, og som kun venter på at få fred. Heldigvis kommer Black Beauty ved et tilfælde hjem til sit gamle herskab til sidst.

Denne illustrerede udgave er meget smuk med skønne illustrationer, der har et gammeldags udtryk, som fuldender klassiker-udtrykket.

Anna Sewell var engelsk forfatter og kvinden bag bogen om ’Black Beauty’, som er en af de bedst sælgende bøger nogensinde. Oprindeligt er den skrevet som en bog til mennesker, der arbejdede med heste, da den beskæftiger sig med dyrevelfærd og respekt for andre levende væsner. Den blev ikke skrevet til et børnepublikum, men regnes i dag som en klassiker indenfor børne- og ungdomslitteratur.

Som når man læser ’Lassie’, kan en lykkelig slutning ikke altid få en til at glemme det hjerteskærende, man har læst. I ’Black Beauty’ tilhører fortællerstemmen den tålmodige og meget forstående smukke hest. Selvom det er urimelige mennesker, der mishandler ham, møder han dem altid med venlighed.

Man læser også om arbejdsforhold og samfundsstrukturer i 1800-tallets England. Det er en bog som alle SKAL læse. Heri er hesten givet en stemme, der fortæller om menneskers egoisme og deres behandling af andre levende væsner. Selvom man ikke har hjerte for dyr, kan man blot lade Black Beautys stemme tilhøre et menneske. Det smukke i historien er netop, at den præsenterer sin læser for begreber som næstekærlighed, medfølelse og respekt. Og så er det underordnet, hvor mange ben vi har.

Til både højt- og selvlæsning fra cirka 7 år.

Bogdetaljer

Forlag
Legind
Oversætter
Lars Thomas
Faustnummer
46523873
ISBN
9788771556513
Antal sider
55

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser