Bog

Stormhvalen

Af (
2016
)

Anmeldelse

Stormhvalen af Benji Davies

30 jul.18
AfLine Hoffgaard
Skribent

Rørende poetisk fortælling om et venskab og uselvisk kærlighed mellem en dreng og en strandet hval.

’Stormhvalen’ er en hjertevarm og sørgmodig historie om ensomhed og venskab. Historien berører også en tematik omkring at give slip og at kunne sætte sig selv ud over egne behov af kærlighed til en anden. 'Stormhvalen' er en billedbog ud over det sædvanlige, og den rørende historie vil ikke kunne undgå at bevæge sine læsere, store som små.

Louie bor ved havet med sin far, som tilbringer mange timer på havet med at fiske hver dag. Derfor er Louie meget overladt til sig selv. Efter en storm går Louie ud for at se, hvad det er, som er skyllet op på stranden. Det er en lille hval og for at redde den, tager Louie den med hjem i sit badekar. Han er glad, for nu har han nogen at snakke med, og han gør alt for, at hvalen skal føle sig hjemme. Da Louies far vender hjem, er Louie bange for at fortælle ham om hvalen. Faren forstår, at Louise savner en ven, men han siger, at hvalen skal tilbage til havet, hvor den hører hjemme. De begiver sig til havs og slipper sammen hvalen fri.

Hvis man elsker nogen, må man sætte dem fri. Historien om Louie og Stormhvalen ender umiddelbart trist, idet Louie mister sin nye ven og må leve med savnet, men samtidig er der et spirende håb, idet historien slutter med, at Louie og hans far finder hinanden ved at mindes hvalen på forskellige måder.

’Stormhvalen’ fortælles med få sætninger, og det er i høj grad billedsiden, som fortæller historien. Billedsiden indfanger den sørgmodige stemning af ensomhed rigtig flot, og billederne er dragende på trods af deres enkelthed, de bare landskaber og Louies kropssprog, der taler sit eget tydelige sprog. Historien kan læses for hvad den er på overfladen: en rørende og sørgmunter historie for mindre børn fra ca. 4 år. For de lidt større børn vil historien kunne åbne op for en god snak om ensomhed, venskab, kærlighed og håb.

Benji Davies har begået en perlerække af fantastiske billedbøger i sit forfatterskab, og 'Stormhvalen' er måske den bedste (endnu). Det, der gør Benji Davies historier til noget ganske særligt, er, at han med få ord formår at fortælle en større historie, end man umiddelbart opfanger ved første øjekast. 'Stormhvalen' kan med dens almengyldige og tidløse historie godt gå hen og blive en klassiker engang. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Louise Bylov
Faustnummer
009200674
ISBN
9788702186963
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser