Profil
AfThomas Vang Glud

Medlem i

15 years 3 months
Jeg er ansat på Horsens bibliotek, hvor jeg arbejder med litteraturformidling i alle kunstens afskygninger.

Jeg har især interesse for ny dansk poesi og eksperimenterende litteratur.

Mine helte er i et udpluk af flere: John Steinbeck, Matsuo Basho, Osip Mandelstam, Herman Hesse og Jack Kerouac.

Anmeldelser af Thomas Vang Glud

Zombierådhus

Absurd og vedkommende. Zombierådhus er danmarkshistorie fortalt fra det atomkrigsramte år 2097 og portrætterer med underspillet humor en velfærdsstat i ruiner.

Mus og mænd

Mus og mænd er skrevet på drømmen om frihed hos den amerikanske daglejer. John Steinbeck tilsætter tragedien en bittersød men nødvendig realisme.

The gathering cloud

Truende skyer samler sig i Carpenters værk, der peger på de miljømæssige konsekvenser ved Skyen – altså den digitale sky, hvor vi lagrer alle vores data. Man klikker sig igennem…

Avatar

Den unge digter skriver sig selv ind i en række portrætter, der søger lys i mørket med selvmordet som adgangsbillet. Gravalvorlig poesi skrevet på indignation. 

Lugten af sne

I andet bind af Pia Tafdrups kvintet om sanserne er næsen og lugtesansen et instrument, der måler, indtager og bearbejder verden. En seismograf og en murske.

Nike

Der er stadig masser af narcissisme hos Eric, men der er mere udsyn og flere perspektiver i digterens andet værk.

Søvn

Sjældne fardigte. Ærlige og ret præcise beskriver de frustrationen og den afmagt, man udsættes for af et spædbarn. Formeksperimentet er vellykket, men samlingen er uden de helt…

X

Digte. Ni lyriske forløb der i skiftende intensitet og stemning raser over tingenes tilstand og sig selv

Guld

GULD er bevidstheden om kapitalismens omkostninger for verden. Hypermoderne digte sammensat af popkultur, klimakrise og samvittighed. En debutant slår både vigtigt og poetisk.

7/11

At læse 7/11 er som at læne sig tilbage og se et generationsbillede folde sig ud som et skyggespil på en væg.

Indhold af Thomas Vang Glud

  • Artikel

    LYT - en podcast om lyrik

    LYT - en podcast om lyrik taler i mødet med en stribe danske digtere lyrikken ned i øjenhøjde. Mød Søren Ulrik Thomsen, Pia Tafdrup og Klaus Høeck, der fortæller om deres lyrik og folder digtningen ud på nye måder.
    Læs mere
  • Tema

    Fortællinger fra havet

    Havet er et mysterium. Dets uendelige dybder indeholder de mest sælsomme væsner og vækker følelser, der får en til at spørge sig selv om, hvad verden er, og hvorfor man er til.
    Læs mere
  • Tema

    Litteraturen i coronakrisen

    Epidemiernes litteratur giver en vigtig viden om mennesker og epidemier, fornægtelse og blindhed. Coronalitteraturen er ingen undtagelse, men den kommer også med nyt.
    Læs mere
  • Tema

    Genforeningen 1920

    Genforeningen 2020 fejres i hele landet. Vi supplerer med et kig ind i litteraturens skildring af det, som både var en splittelse og en genforening. 
    Læs mere
  • Artikel

    Coronapoetologerne

    En stribe danske digtere nuancerer, perspektiverer og reflekterer i disse dage over coronakrisen. At beskrive en krise, mens den udspiller sig, er et af poesiens væsentligste bidrag til samfundet. Derfor skal vi også lytte!

    Læs mere
  • Tema

    Manifest

    KBH Læser er en af de mest interessante litteraturfestivaler i DK. Selv på afstand fornemmer man den litteraturlige summen gennem avisens tætbelagte sider. 
    Læs mere
  • Artikel

    Guidet tour i manifest program

    Er tvivlen over dig til KBHlæser, så dyk med i de mest manifeste arrangementer. Guiden er personlig og manifestique.

    Symbolisten Johannes Jørgensen skrev tilbage i 1883 i tidsskriftet Taarnet "Verden er dyb, og kun de flade aander fatter det ikke". Der mulighed for dybde i den litterære virkelighed de kommende ti dages KBHlæser-festival.

    Afsted!

     

    Fredag d. 23. februar

    Læs mere
  • Tema

    Ytringsfrihed og terror

    Sammen med dansk PEN vil forfatterne José Eduardo Agualusa fra Angola og Rodrigo Hasbún fra Bolivia debattere det frie ords vilkår og litteraturens potentiale i kampen for ytringsfrihed.
    Læs mere
  • Artikel

    Kom godt i gang, lærer!

    Hvordan kommer du i gang med at undervise i digital litteratur? Vedhæftet finder du lærerens drejebog, der består af en tidsplan, øvelser og vejledningsspørgsmål knyttet til øvelserne, som du undervejs kan bruge til i fælleskab at støtte elevernes læring.

    Læs mere
  • Tema

    Børnelitteratur 2015

    Børnelitteraturen er både leg og alvor. Den er sympatisk og naivt fantasifuld, men ikke uden bid, når den leger med tilværelsens store spørgsmål i nye nutidige afskygninger.
    Læs mere
  • Artikel

    Snylterbrev fra Harald Voetmann

    Harald Voetmanns snylterbrev har en herlig sarkasme. Nyt nyhedbrev #6 er på gaden.

    Nyhedsbrev nummer seks lander i din indbakke som en kuvert placeret oven på en gruppe billeder af fire rækkehuse under opføring. "Nærheden" står der på et stort skilt. Når du klikker åbnes brevet og et brev på to sider ruller sig ud for dine øjne. 

    Det handler om en drøm og en dom over senmodernitetens håbløshed. Og så skinner solen. 

    Mere siger jeg ikke...  

     

    Læs mere
  • Artikel

    Public Library Prize for Electronic Literature - Call for Works

    Literature has been the place to go for views on the new and discomforting. Readers have looked to literature to understand the movements of society and their own role in it. Is the experimental arena of electronic literature where we should now look? Can electronic literature help readers find ways to connect or disconnect with the ubiquitous digital transformation?

    Læs mere
  • Artikel

    Folkebibliotekerne stifter ny pris for digital litteratur

    4.000 Euro venter på at blive uddelt til det bedste digitale værk med litterære kvaliteter som en del af bibliotekernes nye indsats for mere lys på digital litteratur.

    Den nye pris er en international konkurrence med frist for indsendelse af værker 8. februar 2019.
    Den flotte pris på 4000 euro, rundt regnet 30.000 danske kroner, bliver tildelt forfatteren eller forfatterne og danske folkebiblioteker vil få mulighed for at vise værkerne frem for folket.

    Læs mere
  • Tema

    Danske debutanter 2014-2015

    Hvorfor læse debutanter? Fordi debutanten er som et barn. Somme tider siger han eller hun noget genialt, noget man ikke har hørt sagt på netop denne måde før eller stiller et spørgsmål, som får én til at tænke over livet.
    Læs mere
  • Tema

    Young adult

    Genren Young adult har naglet sig fast i de unge læsere og gennemgår en guldalder i disse år. Det er en litteratur om livets strabadser og det at finde sig selv. Dunkelmørk og gnistrende lys.
    Læs mere
  • Tema

    Nordiske Rødder

    Nordisk litteratur er forbundet gennem sine karakterer, en fælles historie og et råt og overvældende naturlandskab. Når man læser, får man oplevelsen af at være alene under stjernerne.
    Læs mere
  • Tema

    Krimibølgen anno 2016

    Krimien er en elsket genre. En undersøgelse af den menneskelige moral og en søgen efter sandheden om verden. På én og samme tid formår den at være ukompliceret og kompleks.
    Læs mere
  • Blog

    Litteratur med og uden ord

    Ord er litteraturens byggesten, bøgernes fugemasse og fortællingens konkrete klodser. Men hvad sker så, når vi lader handling, lyd og billede komme til, og kan tegninger egentlig rime?

    Dramatikeren Nikolaj Cederholm skrev til mig i forbindelse med vores dramatema: "Det ser godt ud, sagde han, og det er bemærkelsesværdigt, når litterater tager dramatikken op, men... I litterater lægger kun mærke til ordene. Men jeg og mange andre skriver også dramatik helt uden ord… Dramatik er ikke det talte ord. Dramatik er handling."

    Læs mere
  • Artikel

    Mandekrisen i og udenfor litteraturen

    Litteratursiden har talt med festivalleder for kbh læser, Niels Offenberg. Status på manden i litteraturen: Mandekrisen går laaangt tilbage, men i nye værker stikker han offerrollen skråt op.

    KBH læser "slipper litteraturen og læselysten løs i byen... målet er at få byen til at koge over." Det er jo en fantastisk gerning i litteraturens og læserens ånd, men hvorfor har I lige valgt temaet mænd? 

    Læs mere
  • Blog

    KBH LÆSER MÆND

    Mand, mænd, mandigt! Fra d. 26. februar og ti dage frem folder KBH LÆSER 2016 den moderne mand ud og laver læsninger af mandesindet i dansk litteratur. 

    ”Rigtige mænd. Forkerte mænd. Stereotype mænd. Atypiske mænd. Vindermænd og vigtige mænd. Tabermænd og tissemænd. Mænd fra Mars, Venus og månen. Manderoller, hovedroller, skurkeroller, faderroller og flødeboller.”

    Læs mere
  • Blog

    Priser i litteraturens ocean

    Efteråret er bogsæsonens travleste tid. Der udkommer flere bøger, end du kan nå at læse på et helt år. Midt i malstrømmen uddeles der også en stribe vigtige litteraturpriser.

    Priserne er litteraturens olympiske lege. De gør det ikke bare sjovere. De er også udstillingsvinduer og anerkendelsesmekanismer. Det interessante er, at der somme tider dukker en forfatter op, som meget få har læst.

    Læs mere
  • Blog

    En intim aften i feminismens navn

    Det var magien, publikum var kommet for at opleve. Fay Weldon leverede en imponerende tur ned ad memory lane til en blanding af unge, midaldrende og ældre kvinder samt enkelte mænd. Den gamle dame synger stadig.

    Læs mere
  • Blog

    De nye og de gamle biblioteker

    Er kendetegnet for de nye biblioteker virkelig fraværet af bøger?

    Bibliotekssamarbejdet, som er landsdækkende, sikrer, at en given bog altid vil kunne findes mindst ét sted. Dette samarbejde samt den måde, det digitale bibliotek udvikler sig ved pt. at transformere fag- og skønlitteratur til lys (ebøger) og lyd (lydbog) er for mig at se en berigelse af bibliotekstilbuddet. Er det ikke snarere fortidens mere dogmatiske holdning til dannelse og de middelalderlige labyrinter (biblioteksbygninger), som skaber en afgrund mellem det nye og det gamle bibliotek? 

    Læs mere
  • Blog

    Bajer eller billedkunst

    Sommerferien er fuld af uforudsete farer. Hvordan finder man frem til målet, den planlagte feriedrøm, splittet mellem oplevelser og afslapning? Litteraturen har humoristisk og skarpt øje for netop dette.

    Læs mere
  • Blog

    Ny redaktør på tema... her er jeg

    Af og til sker der udskiftninger på Litteratursiden. Jeg er sådan én. I det kommende år barselsvikarierer jeg for Anne Birgitte Hundahl, og skal derfor varetage posten som temaredaktør. Det er en spændende udfordring, og jeg ser frem til at komme rigtig i gang med arbejdet i og med litteraturen. Derudover glæder jeg mig til at få kontakt til Litteratursidens dedikerede brugere. 

    Læs mere
  • Epidemier i litteraturen

    Pestnætter

    Af Orhan Pamuk

    Pestnætter

    Kriminalroman, pandemiroman, historisk roman, samfundsroman. Pamuk samler det hele i sin fortælling om den pestramte ø, Mingheria. 
    Læs mere

    Som pesten

    Af Hanne-Vibeke Holst

    Som pesten

    Hanne-Vibeke Holst har leveret en højdramatisk, men også langtrukken, roman om ét af verdens mest frygtede sygdomsscenarier.
    Læs mere

    Pestens år

    Af Daniel Defoe

    Pestens år

    Gennem fortællerens betragtninger om myndighedernes tiltag og folks opførsel gives et levende billede af situationen i 1600-tallets pestramte London. Originaludgave: 1722
    Læs mere

    Forsøg på at aflytte et sted i Paris

    Af Morten Søndergaard (f. 1964)

    Forsøg på at aflytte et sted i Paris

    Det legende og undersøgende går hånd i hånd i Morten Søndergaards forsøg på at aflytte og notere alt det almindelige og trivielle, der som en del af verdens baggrundsstøj…
    Læs mere

    I dag skal vi ikke dø

    Af Louise Juhl Dalsgaard

    I dag skal vi ikke dø

    På rekordtid har Louise Juhl Dalsgaard skrevet og udgivet en digtsamling om coronakrisen. Digtene er i nuet, hvor tiden står stille og ensomheden er en negl, der vokser.
    Læs mere

    En lykkelig slutning

    Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.
    Læs mere

    Rynkekneppesygen

    Af Peter Adolphsen

    Rynkekneppesygen

    Peter Adolphsens veloplagte og humoristiske science fiction-roman om en grotesk sygdomsepidemi i kølvandet på en ruminvasion driver af aktualitet og absurditet.
    Læs mere

    Pesten

    Af Albert Camus

    Pesten

    En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by i et af Camus' absolutte mesterværker, der er oversat på fornem vis af Camus-eksperten…
    Læs mere

    Døden i Venedig

    Af Thomas Mann

    Døden i Venedig

    ’Døden i Venedig’ er et fantastisk mesterværk, der åbner et helt univers - både sprogligt og i fortællingens ånd - og Thomas Mann er ikke bange for at sætte sin læser på…
    Læs mere

    Løgnhalsen fra Umbrien

    Giuseppe Pagamino fra Umbrien er en løgnhals og historiefortæller. Det redder ham fra inkvisitionens klør, da han 1349 rejser til Lucca for at finde det evige liv.
    Læs mere

    Syndflodens år

    Af Margaret Atwood

    Syndflodens år

    Apokalyptisk, storslået og i høj grad tankevækkende fortælling om artens undergang. 
    Læs mere

    Coronamonologerne

    En bog, vi kan vende tilbage til for at huske, hvordan det var, når det hele på et eller andet tidspunkt bliver normalt igen.
    Læs mere
  • Barcelona

    Sjælemaleren

    Af Ildefonso Falcones

    Sjælemaleren

    Medrivende og dramatisk roman fra Barcelona i starten af 1900-tallet. Om kærlighed, kunst, svig, misundelse og hævn, fortalt så overbevisende, at det er som at være der selv.
    Læs mere

    Åndernes labyrint

    Af Carlos Ruiz Zafón

    Åndernes labyrint

    En fortælling fra Barcelona i slutningen af 1950’erne med mørke toner, melodrama og skæbne. Det er en stor opgave at læse historien, men den er alle anstrengelserne værd.
    Læs mere

    G - Det brænder på Ramblaen i Barcelona

    Selveste Antoni Gaudi er en af hovedpersonerne i denne farverige og underholdende historiske roman, som tager os med til Barcelonas underverden i 1870’erne.
    Læs mere

    Fejltagelsernes bog

    Kalejdoskopisk roman om beboerne i en etageejendom i Barcelona. Den fine og underholdende fortælling handler om at leve livet, men også om fodbold, skak og fejltagelser. 
    Læs mere

    Den forbandede jord

    Af Juan Francisco Ferrándiz

    Den forbandede jord

    Endnu en farverig og underholdende historisk roman med Barcelona som centrum. Fortællingen foregår i 800-tallet og har alle ingredienser til at blive en klassiker.
    Læs mere

    Min broders vogter

    Af Leif Davidsen

    Min broders vogter

    Klassisk Davidsen-drengerøvsroman om broderopgør, den store kærlighed, en dødbringende guldskat og gustne interne magtkampe under Den spanske borgerkrig og i Stalins Sovjet.
    Læs mere

    Havets katedral

    Af Ildefonso Falcones

    Havets katedral

    Stærkt underholdende, læseværdig og farverig romandebut om livet i Barcelona i 1300-tallet, om kærlighed og svigt, om gode og onde mænd og kvinder.
    Læs mere

    Jordens arvinger

    Af Ildefonso Falcones

    Jordens arvinger

    Dette hjertegribende historiske drama fra 1300-tallets Barcelona viser, hvor hårdt og ofte skæbnen kan slå ned på samme mand.
    Læs mere

    Catalaneren

    Af Noah Gordon

    Catalaneren

    Feel good-roman der i roligt tempo og uden de store armbevægelser beskriver livet i Catalonien i slutningen af det 19. århundrede.
    Læs mere

    Jeg vil give dig verden

    Farverig og underholdende historisk roman i stil med ’Jordens søjler’ og ’Havets katedral’.
    Læs mere

    Sydens dronning

    Af Arturo Pérez-Reverte

    Sydens dronning

    Handlingen tager sit udgangspunkt i Mexico, hvor den 23-årige Teresas kæreste, en narkosmugler, netop er blevet myrdet af sine egne, fordi han var lidt for kreativ med hensyn til…
    Læs mere

    Vindens skygge

    Af Carlos Ruiz Zafón

    Vindens skygge

    'Vindens skygge' er en bog om en bog, der på magisk vis griber ind i den unge Daniels liv, en stor roman fra den spanske forfatter Carlos Ruiz Zafón, som du ikke må snyde…
    Læs mere

    Englens spil

    Af Carlos Ruiz Zafón

    Englens spil

    Kan Carlos Ruiz Zafon gentage kunststykket og skrive en roman, der fænger lige så meget som 'Vindens Skygge'?
    Læs mere

    Den utålmodige alkymist

    Hovedfigurerne i denne historie er Rubén Bevilacqua, og hans assistent Virginia Chamorro, ansat ved Guardia Civil i Madrid. Det handler om korruption og kvindehandel.
    Læs mere

    Det tatoverede lig

    Af Manuel Vázquez Montalbán

    Det tatoverede lig

    Bogbrænding, god mad og dejlige kvinder - Pepe Calvalhos første sag endelig på dansk med 35 års forsinkelse.
    Læs mere

    Min lille horror

    Af Mette Zingenberg

    Min lille horror

    Mette Zingenbergs debut-noveller Min lille horror er en parring mellemTove Ditlevsen, Edgar Poe og sydens fugt og varme. 
    Læs mere
  • Rummets historier

    Project Hail Mary

    Andy Weir står bag 2022s vildeste blockbuster. Sjældent har fysik/kemi-timen været så underholdende.
    Læs mere

    The Martian

    Af Andy Weir

    The Martian

    Denne amerikanske bestseller om en strandet astronaut på den røde planet placerer sig smukt i forlængelse af de klassiske fortællinger om Mars. Filmatiseret i 2015 som "The…
    Læs mere

    Solaris

    Af Stanislaw Lem

    Solaris

    Dr. Kevin ankommer til rumstationen, der svæver om planeten Solaris. Solaris består af et stort hav, der tilsyneladende har en bevidsthed. 
    Læs mere

    Chronic city

    Af Jonathan Lethem

    Chronic city

    I en nær fremtid efter 11. september hudflettes på morsom vis den moderne overfladiske amerikanske storby. En sprogligt udfordrende roman med Manhattan som udgangspunkt. 
    Læs mere

    Farven fra rummet

    Af H. P. Lovecraft

    Farven fra rummet

    8 noveller hvor horror, fantasy og science fiction er repræsenteret, og hvor de overnaturlige kræfter fra det ydre rum spiller en afgørende rolle.
    Læs mere

    Sulebulen

    Af Mikael Niemi

    Sulebulen

    Muntre og gakkede skrøner fra verdensrummet, som dog indledes og afsluttes med jordnær hyldest til den nordiske kartoffel
    Læs mere

    Farvel, min astronaut

    Af Science fiction cirklen

    Farvel, min astronaut

    15 science fiction-noveller og ét digt skrevet af danske forfattere; Emnerne er fx tidsrejser, teleportation, rum-tids paradokser, aliens og spekulativ fiktion, og samlet set…
    Læs mere

    Kopien

    Af Johan Springborg

    Kopien

    Science fiction. År 3319 vender rumskibet Orion hjem til jorden efter en adskillige hundrede år lang rejse. Det får store konsekvenser for de få millioner mennesker der er tilbage.
    Læs mere