Når vi dykker ned i søromanernes og havlitteraturens dyb. Og hvad finder vi dér?
Et godt bud ville være os selv, eftersom at der er en større tiltrækning mellem mennesket og havet. Forsker i maritim litteratur, Søren Frank, indleder sin artikel Litteraturen og havet med at proklamere:
”Havet udøver en forunderlig tiltrækning på os. Dets fjerne horisont lokker med en ny verden af frihed og eventyr. Vi fornemmer intuitivt, at vi har vores oprindelse i havet. Og så tiltrækkes vi også af de destruktive kræfter, der altid lurer i havet.”
Franks synspunkt understøttes af den største af alle søromaner, Moby dick af Herman Melville. Her beslutter romanens ellers muntre hovedperson, Ismael, sig til at stikke til søs på grund af voldsomt tungsind og humørsyge, og mens hans reflekterer over sit forhold til havet bemærker han, at: "rundt om hele byen står tusind efter tusind hensunket i drømme om det store hav". Senere i Moby dick står der, at ”kun i det kystløse bor den højeste sandhed”, og det er dette mineral, sandhedens mineral, som mange af søromanerne i virkeligheden forsøger at binde i sine fortællingers mange spalter.
Sideløbende med denne melankoli og næsten religiøse seriøsitet findes de mest utrolige historier. Som Oehlenschläger skrev, da han første gang var til søs:
"Hexametret svulmed op,
Naar vi foer paa Bølgens Rygge"
Oehlenschläger krydsede blot vandene mellem Sjælland og Jylland, og rejsedigtet kaldte han for Langelands-Reise. Intet mere. Så forestil dig, hvordan han i sit stille romantiske sind ville reagere på en flere tusind kilometer land sørejse over Stillehavet i fx en jolle, på en tømmerflåde eller i selskab med en bangalsk tiger? Af samme grund kan temaets udvalg af faglitteratur læses på samme måde som skønlitteraturen med den gode fortælling som udbytte.
Påmønstring
På temaet Fortællinger fra havets mønstringsliste er et bredt udvalg af smuglerhistorier, hvalfangerfortællinger, sømændskrøniker, kapringer, stormberetninger og ikke mindst forlis. På skibsdækket finder du nyere værker i form af bl.a. John Boynes roman 'Mytteri' om Mytteriet på HMS Bounty. Mytteriet foregik d. 28. april 1789 og skyldtes hovedsageligt, at en del af besætningen ikke ville forlade den eksotiske kultur på Tahiti, hvor de fra første møde var blevet mødt af elskovsvillige kvinder.
Pi’s liv af Yann Martel skal og må også fremhæves. Det er den ufatteligt sandfærdige historie om en 16-årig dreng og en 200 kilo tung bengalsk tiger, der efter et skibsforlis havner i samme redningsbåd og driver rundt på Stillehavet i 227 dage.
Carsten Jensens Vi, de druknede følger sømandssamfundet i byen Marstal gennem flere generationer og kan godt kaldes en nyklassiker indenfor genren, mens en bog som Toine Heijmans På havet i stil med Oehlenschläger viser, at selv de danske farvande er værd at besejle og fortælle fra.
Rikke Villadsens Ind fra havet lægger sig op ad Hemingways Den gamle mand og havet, men den er både sin egen i fortællingen og i Villadsens let genkendelige og surrealistiske stil. Lastrummet har vi fyldt op med en håndfuld af de mest uomgængelige klassikere, tematikken rummer. Vi sætter fra land med Odysseen, Hornblower-romanerne, Den gamle mand og havet, Kipling, Jules Verne og vor egen danske Aksel Sandemose i lasten.
På styrmandsposten finder du en faglitteratur med blik for vindforholdene i det virkelige eventyr. Se bare på den første Danske jordomsejling med skibet Galathea i 1845 og Kløvedals ture med Nordkaperen. De er forunderlige og eventyrlystne jordomsejlinger; autentiske skildringer af en farverig og stor verden.
Det rablende vanvittige forsøg, Thor Heyerdal i 1947 gjorde med Kon-tiki ekspeditionen for at bevise forbindelsen mellem Påskeøen og Sydamerika, er dog uden sidestykke. 8000 km over Stillehavet på en tømmerflåde bygget efter tusind år gamle anvisninger, ville du gøre det?
Kommentarer