Bog

Exteria : pandemifiktion

Af (
2022
)

Anmeldelse

Exteria : pandemifiktion

25 jul.22

Vellykket og vedkommende pandemi-antologi fra Science Fiction Cirklen er uhyggelig aktuel.

I starten af 2020 besluttede Science Fiction Cirklen sig for at lave en science fiction-antologi med pandemier og virus som emne. Man ville dog vente til COVID-19 var kommet under kontrol. Resultatet af indkaldelsen er ’Exteria’, der består af 23 noveller, skrevet af danske forfattere i perioden marts-juli 2021.

Jeg har altid høje forventninger til novelle-antologierne fra Science Fiction Cirklen, og jeg bliver sjældent skuffet. Der kan godt være enkelte noveller i samlingerne, som jeg ikke er så begejstrede for, men det overordnede indtryk plejer altid at være godt. Det er det så absolut også her i ’Exteria’.

Samfundssind blev kåret som Årets Ord i 2020. Ikke overraskende fylder det også en del i flere af novellerne. Her bliver begrebet samfundssind i flere tilfælde strakt til det ekstreme, bl.a. i form af invasive indgreb, der skal sikre, at samfundssindet sættes over individet.

Andre noveller ser nærmere på, hvordan isolationen i forbindelse med epidemier påvirker mennesket, og hvordan det kan ændre den mellemmenneskelige interaktion. Nogle kommer med bud på scenarier, hvor pandemien løber ud af kontrol, og atter andre ser på, hvorfor virus i første omgang bryder ud. Og så er der novellerne der sætter fokus på vores forhold til teknologien, som nogle gange næsten føles som en virus. Og det er blot et lille udvalg af de mange vinkler, der gives i antologien.

Som altid er de medvirkende forfattere en blanding af debutanter, kendte navne og alt der i mellem. Bl.a. er der historier af Freddy E. Silva, Niels Kjærgaard, Mariane Mide, Helene Toksværd, Jesper Goll og Jane Mondrup. Antologien rummer både eftertænksomme noveller, actionfyldte noveller, morsomme noveller og mere lyriske noveller. Bagerst er indsat en kort introduktion til alle de medvirkende forfattere.

Jeg blev hurtigt grebet af læsningen, og mange af novellerne satte solide aftryk i mig. COVID-19 lurer stadig i horisonten, hvilket gør samlingen ekstra vedkommende, idet den omhandler så mange almenmenneskelige problemstillinger.

Jeg kan derfor kun varmt anbefale ’Exteria’ – også hvis du normalt ikke læser science fiction.

Bogdetaljer

Forlag
Science Fiction Cirklen
Faustnummer
62469005
ISBN
9788794145800
Antal sider
421

Tema

Tema

Litteraturen i coronakrisen

Epidemiernes litteratur giver en vigtig viden om mennesker og epidemier, fornægtelse og blindhed. Coronalitteraturen er ingen undtagelse, men den kommer også med nyt.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer