4.000 Euro venter på at blive uddelt til det bedste digitale værk med litterære kvaliteter som en del af bibliotekernes nye indsats for mere lys på digital litteratur.
Den nye pris er en international konkurrence med frist for indsendelse af værker 8. februar 2019.
Den flotte pris på 4000 euro, rundt regnet 30.000 danske kroner, bliver tildelt forfatteren eller forfatterne og danske folkebiblioteker vil få mulighed for at vise værkerne frem for folket.
Du kan indsende dit værk til prisen her: https://goo.gl/xwZ7zi
Der skal være det litterære aspekt med
Vinderen vil blive inviteret til at holde en offentlig præsentation i Danmark i løbet af foråret 2019. Talen vil blive honoreret med et ekstra gebyr på 2500 euro til dækning af udgifter. Cirka18.750 kroner oveni.
Værker på engelsk, dansk, norsk og svensk bliver accepteret.
De værker, der kan deltage skal leve op til følgende: "værker med vigtige litterære aspekter, der udnytter de nye mediers digitale muligheder. Som udgangspunkt er disse værker ikke e-bøger som kan udskrives og læses i en bog, men i stedet litterære multimedie genstande, som det kun er muligt fuldt ud at opleve gennem digitale medier”.
Krystalkuglen har vist, at digitale litterære værker, vil tage over fra den gode gamle oplevelse af at sidde med den trykte og indbundne roman i sofaen. Sådan er det langt fra gået Men der er en bevægelse i gang. I Danmark har en række danske forfattere siden 1990’erne lavet spændende bud på digitale værker. Bland tandet Ursula Andkjær Olsen, der har fodret den biblioteksberømte Poesimaskine og Merete Pryds Helle.
Få de bedste værker frem i lyset
”De fleste sværger stadig til at sidde med en fysisk bog i hænderne og bladre sig gennem plots og, persontegninger. E-bøger er blevet allemandseje, men litterære værker, der udnytter de rige digitale muligheder for interaktivitet med læseren, lever delvist i mørke. Det vil folkebibliotekerne ændre på. Blandt andet med konkurrencen, der er et forsøg på at kaste lys på de bedste digitale litteratære værker fra nær og fjern”, siger Martin Campostrini, Der er digital konsulent på Roskilde Bibliotekerne.
Projektet Litteratur i Digital Transformation er finansieret af Kultur- og Slotsstyrelsen og består af Litteratursiden.dk, Aarhus Kommunes Biblioteker, Helsingør Biblioteker, Herning Biblioteker, Roskilde Biblioteker.
Den flok vil ud over den ambitiøst anlagte konkurrence fra efteråret 2019 til foråret 2021 arbejde med digital læsning i gymnasier og folkeskoler og bredt præsentere digitale værker på folkebibliotekerne.
Syv værker bliver shortlisted og stillet til rådighed for udstillinger på biblioteker. Der i blandt vinderen af den prestigefyldte pris Public Libraries Prize for Electronic Literature. De andre seks værker modtager 250 euro. Desuden bliver der valgt et skandinavisk udvalg bestående af tre værker fra de indsendte værker.
”Litteraturen har til alle tider været der, hvor det nye og uhåndterlige er blevet adresseret. Læserne gennem årtusinder har brugt litteraturen til at forstå samfundets bevægelser og deres egen rolle i den. Med dette projekt og prisen stiller vi også spørgsmålet: Er den digitale litteraturs eksperimentelle arena der, hvor vi alle skal kigge hen for bedre at forstå og leve med den efterhånden allestedsnærværende digital transformation?”, siger Peter Høybye, der er formand for litteratursiden.dk og vicebiblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune.
Baggrund om digitale værker
I Danmark er forfatter Merete Pryds Helle nok den mest kendte inden for digital litteratur. Hun har for eksempel skrevet dem roste og prisbelønnede litteratur app for børn, Wuwu & co.
Hun er også en af pionererne for SMS- og iPad-romanen f.eks. Begravelsen, hvor aktivering af personer på gravstene sætter gang i flere historier, der bindes sammen med hovedfortællingen.
Den tyste og stemningsfulde fortælling Limbo om en navnløs dreng, der går rundt i en stor, tom skov og leder efter sin søster, er nået langt ud i verden og modtaget en række priser.
Digital litteratur er netop ikke e-bøger, men værker, som er født digitale og gør særlig og bevidst brug af et digitalt medie. De kan typisk ændre sig og kræver brugerens interaktion for, at de giver mening.
Juryen
Scott Rettberg – Professor of Digital Culture, University of Bergen, and author of Electronic Literature (Polity, 2018)
Søren Pold, PhD and Associate Professor of digital aesthetics, Aarhus University
Thomas Vang Glud, “The Literature Page” (Litteratursiden.dk)
Rasmus Halling Nielsen, Author of electronic and printed literature
Martin Campostrini, Curator of electronic literature and digital development, Roskilde Libraries
Mette-Marie Zacher Sørensen, PhD in Electronic Literature, Assistant Professor, Aarhus University
Maria Engberg. PhD and Senior Lecturer, Dept of Computer Science and Media Technology, Malmö University (SWE), co-editor of The ELMCIP Anthology
Kontakt: Digital konsulent på Roskilde bibliotek, Martin Campostrini, martincam@roskilde.dk
Kommentarer