Dette tema er Litteratursidens samlede indgang til den digitale litteratur. Der er stof til underviseren og eleven, som skal i gang med et undervisningsforløb; biblioteksformidleren, som formidler digital litteratur i biblioteksrummet og til dig, som er nysgerrig og videbegærlig på genren.
Den digitale litteratur spejler fremtidens læsere, når det at læse både kan betyde at man ser, hører, interagerer og spiller fortællingen. Digital litteratur er født digital.
"Man kan ikke skære digital litteratur over én kam. Digital litteratur er mange forskellige ting." siger den danske forfatter Merete Pryds Helle. Hun lavede sit første litterære computerspil i 1998 og har siden eksperimenteret med litteratur som app og SMS. Det er tyve år siden, men digital litteratur er stadig ikke et udbredt begreb hos de danske læsere.
Med andre ord er digital litteratur ikke genkendelig på samme måde som papirbogen. Ebøger og lydbøger er da digitale, men... Hvor ebogen og lydbogen er en digitalisering af den fysiske analoge bog, så er den digitale litteratur født ind i et eller flere digitale medier. SMS-romanen er skrevet til din mobiltelefon, den interaktive roman er født som en app eller en hjemmeside og hyperteksten (en tekst der via hyperlinks linker til andre hjemmesider eller tekster) er nærmest indbegrebet af internettet. Bogstaverne danser og taler. Billeder og filmklip er lige så essentielle som ordene i Shakespeares sonetter.
Tit og ofte leger den digitale litteratur ta' fat med de gode gamle klassikere. Men deres hang til gamification, sociale medier og interaktionfra brugeren gør dem ikke mindre litterære. Digital litteratur er nyeste gren på litteraturhistoriens træ og kronen på værket i forhold til , at litteraturen i forvejen er mere formeksperimenterende end nogensinde før.
Dog er det vigtigt for Merete Pryds Helle af fastslå, at den digitale litteratur ikke kun er for sprognørderne. Tvært imod.
"Når jeg arbejder med digital litteratur er det heller ikke så meget en sproglig ting. Det jeg virkelig er interesseret i, er fortællingen. Det er den jeg leger og eksperimenterer med i fx Wuwu & co."
Af samme årsag bliver digitale værker ofte kaldt labyrintiske. I mange af værkerne, skal læseren selv bestemme, hvilken vej han eller hun vil bevæge sig gennem teksten.
Der er grundlæggende tale om nye læsestrategier, distributionsudfordringer og formidlingsproblematikker i den digitale litteratur. Hvordan det konkret går til, kan du læse om i Camilla Hübbes artikel NORD.
Og har du fået blod på tanden, så læse Søren Polds artikel Digital litteratur og computeren som litterær maskine.
I forhold til konkrete værker har digital litteratur den fordel, at mange værker ligger frit tilgængeligt på internettet. Nogle findes på itunes os skal downloades. I dette tema har vi udvalgt en række værker, som man kan begynde med. En del af dem har været med i udstillingen Turn on Literature.
Aarhus universitet har også arbejdet med digital litteratur eller litteratur mellem medier, som de kalder det, og det er der netop kommet bogen Litteratur mellem medier ud af. Sidst men ikke mindst stiller DR netop nu skarpt på den digitale transformation.
Temaet er lavet i samarbejde med biblioteksprojektet Advisory Board for digital litteratur.
Kommentarer