Bog

Album

Af (
2002
)

Anmeldelse

Album af Benn Q. Holm

20 jan.03

'Album' er Benn Q Holms melankolske tilbageblik på de sidste tre årtier i det sidste årtusind. Vi følger tre mænd fra de tidlige drengeår i 70'erne og frem, til skægstubbene er vokset frem og har fået mere grå nuancer i 90'ernes Danmark.

Lars, søn af den småborgerlige handelsmand, med hang til sprit og hor. Akademikersønnen Jon og forstadsknægten Martin. Tre forskellige skæbner, den ene - taber Lars - på bistand efter en flirt som smågangster og stofmisbruger, men alligevel med positive sider, den kedelige, korrekte Jon, som bliver læge, og til sidst Martin, den smarte forfatter.

Vi følger deres længsler, de tabte drømme, kærligheden, skilsmisserne, jobbene, og det hele krydres med interessante bipersoner som Lars' søstre Katja og Tess samt yuppien Ulrik. Romanen springer frem og tilbage i tidsbillederne, og denne bladren i "familiealbummet" tegner en Danmarkshistorie over tre årtiers liv for den generation, som nu er i starten af 40'erne.

'Album' bliver på den måde Benn Q's melankolske tilbageblik på den tid, der dannede rammen om hans egen ungdom og begyndende voksenliv. Modsat flere af forfatterens tidligere romaner er det ikke storbyens puls og de smarte caféer, der er omdrejningspunktet i 'Album'.

Tempoet er mere roligt og henslæbende end tidligere set, sågar en bondegård optræder i værket, men til trods for halmen er det alligevel en roman om storbyen og de skift, tiden maler i dens billede.

Ingen Benn Q.-roman er dog fuldkommen uden varemærket: drukbeskrivelserne. Og her har forfatteren virkelig en evne og indlevelse, som er imponerende. Det er altid flot og fornøjelig læsning.

Benn Q's forfatterskab er altid et bekendtskab værd, og af tidligere romaner kan især 'Hafnia Punk' og 'Sommer' anbefales. 'Album' er en mere seriøs og eftertænksom roman end Benn Q's tidligere værker og foregår som nævnt i et mere roligt tempo.

Som generationsroman er det nærliggende at sammenligne den med Ejersbos 'Nordkraft', og der er paralleler, selvom de dog også er meget forskellige. Begge har dog det tilfælles, at de er to af de bedste danske udgivelser i mange år. 'Album' er et must, en fremragende fortælling, som fortjener en plads på dit natbord.

Analyse

Holm, Benn Q - Album

Benn Q. Holm har med 'Album' skrevet en generationsroman, hvor man kan trække linjer til Knud Sønderbys 'Midt i en jazztid' og Dan Turélls 'Vangede billeder'. Hvis man var ung i 80’erne, vil man uden tvivl kunne genkende sig selv i romanens personer og musikken, de lytter til.

Romanen 'Album' er en skildring af vidt forskellige familiers historie i tiden 1971-2002 og er som sådan en slægtsroman. Vi følger tre tråde i fortællingen: familien Rolsted, familien Olufsen samt familien Lund Jensen. Familien Rolsted er den patriarkalske familie, styret af entreprenøren Vilhelm Rolsted; familien Olufsen er den venstreorienterede, politisk korrekte familie, mens familien Lund Jensen er repræsentant for den almindelige, jævne forstadsfamilie.

De tre familier, som ikke umiddelbart har noget til fælles, knyttes sammen på en ganske subtil måde. Olufsens har solgt en landbrugsejendom med dertil hørende jord til en entreprenør, Rolsted, som har forvandlet landskabet til et sommerhusområde. Et af sommerhusene bliver solgt til familien Lund Jensen, og dermed er grundstrukturen i fortællingen fastlagt. Familierne eller deres repræsentanter møder ikke hinanden på kryds og tværs, men der opstår sporadiske kontakter.

Fortælleren præsenterer i romanens prolog læseren for tre repræsentanter for familierne, som der lægges hovedvægt på: Lars Rolsted, Jon Olufsen og Martin Lund Jensen. Lars er den ustyrlige og dårligt opdragede, Jon den evigt fornuftige, mens Martin gør op med forstadssovsen, idet han tiltrækkes af det pulserende kunstner- og storbyliv og noget større i livet, end hans forældre har opnået, endsige tænkt på.

Der er mange tematikker på færde, men overordnet kan følgende nævnes: I og med vi følger de tre hovedpersoner i såvel barndommen som voksenlivet, tematiseres den sociale arv i både positiv og negativ forstand og også evnen, eller manglen på samme, til at bryde den. Selvoptagetheden hos personerne i bogen er lige så stor, som evnen til at engagere sig i andre menneskers liv er lille, og narcissisme og ensomhed er dermed andre vigtige temaer, man kunne nævne.

Fortællestilen er konstant varierende. Der veksles mellem den klassisk-berettende roman, brevromanen, interviews og reportager og Holm eksperimenterer desuden med en slags drejebogsstil, idet en fjernsynsudsendelse fortælles på denne vis.

Bogens titel peger ikke bare på slægtstemaet, men også på musikkens rolle i romanen: musikalbummet. Som en understrøm i romanen kører der en lydside, der spiller tidens musik. Således lyder der toner fra så forskellige kunstnere som f.eks. Thin Lizzy og David Bowie. Musikken viser både, hvilket miljø personerne tilhører, og er et spejlbillede af tiden generelt.

Kilder, links og centrale værker

21 maj.07

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Faustnummer
24288927
ISBN
9788791293009
Antal sider
571

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer