Bog

De døde og de levende

Af (
2016
)

Anmeldelse

De døde og de levende af Benn Q Holm

01 jul.16

Meget vellykket og velskrevet roman om besættelsestiden i Danmark og tiden efter. Om dét som for nogen starter som en spændende leg men ender i dødelig alvor.

”Alting havde indtil i går været som en leg; død og ulykker var noget man læste om i avisen. Nu stirrede han ned i en afgrund.” Benn Q. Holms roman om en gruppe personer med tilknytning til modstandsbevægelsen tegner et meget overbevisende billede af kampen, stilheden efter kampen og den svære fred.

Ebbe læser jura ved Københavns Universitet sammen med kæresten Karen.  De er begge blevet en del af modstandsbevægelsen i København, og en aften går det helt galt. To fra gruppen bliver dræbt, og Ebbe bliver nødt til at flygte til Sverige, uden at han får lejlighed til at fortælle Karen, hvad der er sket. I Sverige bliver han en del af den danske brigade i Sverige. Freden kommer, og det bliver et mærkeligt antiklimaks for mange, der er ingen glæde, kun skuffelse, vrede og snak om hævn. For Karen og Ebbe bliver spørgsmålet, om de kan finde sammen, for der er sket meget for dem begge, i den tid, de har været adskilt. Ebbe føler sig svigtet, og Karen kan ikke forstå Ebbes reaktioner. De forsøger sammen med de andre fra gruppen at leve som før, men da der er mange ting, der bliver undertrykt, og som Ebbe i hvert fald ikke vil tale om, bliver det ikke nemt.

Ud over Karen og Ebbe følger vi en række andre personer, nogle fra gruppen af modstandsfolk og andre, som Ebbe har lært at kende i Sverige. For nogle bliver tiden efter befrielsen svær, nogle bruger, lige som Ebbe, alkoholen til at dulme smerterne. Herbert, som var leder af gruppen og som har været i England, savner spændingen og faren i hverdagen. Selv om han får bygget et en stor forretning op og lever et liv i luksus med kvinder og fest,  har han svært ved at falde til ro. Han har altid sin pistol på sig.

Jeg har læst flere fremragende romaner om modstandsbevægelsen som for eksempel klassikeren ’De Røde enge’ af Ole Juul og ’Om så det gælder’ af Hanne Richardt Beck, men det som jeg især synes er interessant i Benn Q. Holms bog er beskrivelsen af tiden efter freden. Hvordan kommer man videre med sine erindringer og mareridt, samtidig med at man ikke rigtig ved, hvem der egentlig var ven eller fjende under besættelsen.

Det er nærliggende at sammenligne oplevelserne og traumerne hos romanens personer med de oplevelser, som en del af de udsendte danske soldater har haft og stadig har.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt & Ringhof
Faustnummer
52433363
ISBN
9788711557891
Antal sider
334

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer