Bog

Smukke biler efter krigen

Af (
2004
)

Anmeldelse

Smukke biler efter krigen af Lars Frost

24 aug.04

Tag med til det naturskønne Island i en roman, hvor hovedpersonen først er ved at drukne i en elv, senere falder ud af et hotelvindue og indimellem gør sig mange overvejelser om verdens indretning.

Lasse tager til Island, fordi han er inviteret til en vens bryllup. Det kommer der en overraskende historie ud af, eller som forfatteren Lars Frost selv kalder den i et interview i Politiken: ”…det er en knaldroman. Det er simpelthen den mest passende betegnelse.” ”Jeg synes selv, jeg overdriver virkemidlerne, sådan som genren kræver: Jeg har hældt dobbelt på af adjektiver, beskrivelser, bagsidetekst, det hele.”

Skal man tage ham på ordet, er en knaldroman en helt speciel sag: en fortælling med en handling, hvor der er indlagt dramatiske episoder, men fortalt meget nedtonet med mange lange indskud med overvejelser vedr. dagens Danmark, politik, moral, litteratur, sprog…

Nogen hæsblæsende handling er der altså ikke tale om, og Lars Frost bryder også fortællingen op, så den første og længste del af romanen foregår efter den afsluttende del. Da Lasse således i slutningen af bogen bliver kørt til Kastrup Lufthavn for at nå flyet til Island, kan handlingen starte forfra på side 1.

Lasse er en ung mand, der flyder gennem livet, finder beskæftigelse, snart på et hotel, snart på et rejsebureau, og rejser meget rundt i verden. I tilbageblik hører vi om hans rejser med kæresten Sigrid rundt i USA og på Island. Lasse er endnu ikke kommet over bruddet med Sigrid, så hun er ofte i hans tanker på den nye islandsrejse, hvor han genser mange af de steder, de besøgte sammen.

Han er et på én gang irriterende og sympatisk bekendtskab, som filosoferer og fabulerer meget over, hvordan verden hænger sammen, og mennesker opfører sig.

Jeg synes, Lasse minder en del om andre unge mænd, man kan møde i nutidens unge forfatterskaber, men stilen i Frosts bog er noget særligt. Han skriver virkelig godt, og i sine afstikkere fra handlingen tager han mange spændende emner op. Og så giver bogen ikke at forglemme en flot beskrivelse af den islandske natur.

Analyse

Frost, Lars - Smukke biler efter krigen

Smukke biler efter krigen er Lars Frosts anden roman. Den modtog roser fra kritikerne hele vejen rundt. Bogens omslag rubricerer romanen som en knaldroman.

Romanen er delt op i to dele – ”2 Island” og ”1 Før Island”. Første del begynder selvsagt på Island, hvor hovedpersonen Lasse, en helt almindelig mavesur, dameglad ung mand, er rejst til for at fejre en vens bryllup. Da han er på Island, hvor han har været før med eks-kæresten Sigrid, beslutter Lasse sig for at rejse lidt rundt og henvender sig derfor ligesom fire andre unge mennesker til canadieren Bart, der er ved at stable en tur på benene. De lejer en bil og drager ud i den islandske natur. Turen ender desværre på dramatisk vis brat, da bilen sætter sig fast i en flod. Heldigvis kommer ingen af dem noget til, men bilen bliver smadret, og de må tage tilbage til Reykjavik. Her foregår der et spil om erstatningen for bilen, som ikke var forsikret. Midt i dette møder Lasse den afstumpede Tobias på en druktur, som ender med tilfældig vold og et drab. Herefter vender Lasse hjem til Danmark. Lasses tilbagevenden til Danmark er ikke bare slutningen på romanens første del, men slutningen på hele bogen, for det viser sig, at anden del foregår forud for første del.
I romanens anden del driver Lasse rundt, smådeprimeret over bruddet med kæresten Sigrid. Han hænger ud sammen med de lokale på den lokale og er ikke helt tilfreds med situationen. Her får man endelig historien om Lasses forhold til Sigrid, som ikke synes at være afklaret. Lasse er presset økonomisk og beslutter sig til at hjælpe Sigrids bror, Thor, med en lyssky sko-import fra Italien. Jobbet lykkes imidlertid, og Lasse får derved penge til Islandsturen. Romanen slutter således med at kaste os tilbage til starten. Dette er hovedsporet i knaldromanen, men ikke det, der optager de fleste sider i romanen. Handlingen afbrydes nemlig konstant af Lasses evindelige kommentarer om alt mellem himmel og jord. Hovedsporet forlades til fordel for anekdoter, erindringer, brok og meningstilkendegivelser, der synes at komme som skud fra hoften. Lasse giver således sine idiosynkrasier frit spil i en plaprende strøm, der frit associerer fra en halvt erotisk scene til badminton, og fra Færøerne set fra fly til bugnende baller. Det associative gør, at teksten får et godt drive og en lethed, den brudte handling til trods, og samtidig har associationerne som antydet ofte en komisk effekt. Lasses udbrud er for det meste af negativ art, og han fremstår derfor ofte som en vred ung mand, der tillægger alt og alle skjulte motiver. Lasse bliver således et bekendtskab, der uvægerlig irriterer grænseløst med sin kværulerende talestrøm. Men irritationen opblødes, idet udfaldene dels for det meste er ret komiske, dels fordi han rent faktisk har noget at sige. Trods sine udfald mod Gud og hver mand, så handler han sympatisk over for dem, han møder.

I Smukke biler efter krigen får man som læser alt godt fra havet smidt i hovedet. Romanen beskæftiger sig gennem meningsmaskinen Lasse med store og små problemer i det omgivende samfund, men oftest med udgangspunkt i en forundring over sproget. Sprogets flertydigheder sættes i spil med Lasse, som provokeret må konstatere ”Det er ikke ligegyldigt, hvad man siger, eller hvem der siger det”.
Der er altså tale om en facetteret og legende tekst, som selvfølgelig er en slags knaldroman, men også en rejseskildring – en roadstory, en erindring, et brokkatalog, en selvbiografi. Den bindes sammen af et finurligt og dynamisk sprog, som skaber en helhed ud af den labyrintiske rundtur. Sproget er både nøgternt konstaterende, poetisk, brovtent og beskidt i denne bog, som eksplosivt knalder sig ind i dansk litteratur.

Stud. mag. Martin W. Rasmussen, december 2006

 

Litteratur om bogen

Afsnit i bøger

Antologi
Steffen Mailand & Susan Mose: Psykologi i dansk: psykologiske indfaldsvinkler til litteratur og litteraturanalyse  - systime, 2007
(heri s. 139-146 Af smukke biler efter krigen)
(især s. 145-146: "Pas selv på" - Om smukke biler efter krigen af Erik Svendsen


81.66
Lars Bukdahl: Generationsmaskinen: dansk litteratur som yngst 1990-2004. - Borgen, 2004.
(heri s. 239-312 Fabel & charme: senhalvfemser- og 00-generation).
Især s. 276-277 om Smukke biler efter krigen.

Artikler i tidsskrifter

Banana split
(heri 2007, nr. 26: Maja Bissenbakker Frederiksen: Moderiske maskuliniteter - transseksuelle trusler)

Banana split
(heri 2007, nr. 26: Katrine Buchhave Andersen og Kristina Nya Glaffey: Det vilde vestern i Reykjavik)
Interview med Lars Frost med udgangspunkt i Maja Bissenbakkens queerlæsning af Smukke biler efter krigen

02.05
Bogens verden
(heri 2007, nr. 1: Kim Toft Hansen: Fiktionen, der var ude af sig selv - Lars Frosts romanessayistik og Theodor W. Adornos æstetik) 

80.5
Den blå port : tidsskrift for litteratur.
(heri 2005, nr. 67, s. 31-42: Torben Jelsbak: Mikro Moralia: 00'ernes nye politske litteratur).
Især s. 36-41 om Smukker biler efter krigen.


Artikler i aviser

Information
(heri 14/12 2004: Erik Skyum-Nielsen: Holde på bolden og løbe frem).
Tale holdt i forbindelse med overrækkelsen af Bisballe-prisen.

Information
(heri 25/7 2007: Karen Syberg: Man kan godt skrive om terror uden at nævne ordet)
Interview

Information
(heri 13/7 2011: Anne Vindum: Reykjavik efter bogen)
Smukke biler efter krigen som rejseguide

Jyllands-posten
(heri  6/8 2004: Michael Halskov: Ingen slipper samfundet).
Inteview. Efter udgivelsen af Smukke biler efter krigen.

Politiken
(heri 22/5 2004: Marie Tetzlaff: Kvalitetsknald i romanform).
Interview. Efter udgivelsen af Smukke biler efter krigen.

Anmeldelser i tidsskrifter

80.5
Standart : anmeldelser af ny litteratur.
(heri 2004, nr. 3, s.14-15: Bent Nylander Rasmussen: Frost på udsatte steder).

81.5
Reception: tidsskrift for nordisk litteratur. - Institut for Nordisk Filologi, Københavns Univesitet.
(heri 2004, nr. 55, s. 54-58: Kenneth Schmidt: Smukke biler efter krigen).

81.17
Graf: Blad om bøger
(heri: 2004, nr. 4, s. 6-7: Morten E. Nørskov: Smukke biler efter krigen) 

Anmeldelser i aviser

22/5 2004 Mai Misfeldt i Berlingske Tidende
18/5 2004 Erik Skyum-Nielsen i Information
4/6 2004 Jon Helt Harder i Jyllands-posten
18/5 2004 Ove Christensen i Kristeligt dagblad
22/5 2004 Bo Tao Michaëlis i Politiken
19/5 2004 Lard Bukdahl i Weekendavisen


Links

Sentura : magasin for litteratur og levende billeder
Rene Egeskov Gjerka: Masser af mening, sex, sprog og biler.
Interview.

Vor tids danske roman
Morgenavisen Jyllands-Posten indbød alle Danmarks bogelskere til at deltage i kåringen af den bedste danske roman i de seneste 25 år. Smukke biler efter krigen blev nummer 57 i afstemningen.

Generelt om forfatteren

Afsnit i bøger

81.08
Dan Ringgaard: Stedsans - Politikens Forlag, 2006
(heri s. 153-169: Palimpset og s. 238-250: Korttegnere)

81.66
Carsten Andersen: Forfattere i forhør - Politikens Forlag, 2006
(heri s. 49-57: Lars Frost: "Når jeg griner, så stopper jeg")

 

Artikler i tidsskrifter

80.5
Den blå port : tidsskrift for litteratur.
(heri 2003, nr. 59-60, s. 68-77)
Interview med Lars Frost fra før udgivelsen af Smukke biler efter krigen.

Artikler i aviser

Information
(heri 19/10 2006: Karen Syberg: Man kan godt skrive om terror uden at nævne ordet) Interview.

Information
(heri 19/11 2008: Anne Myrup Munk: Skønhedssulten københavnerkunstner)
Artikel i forbindelse med Lars Frost's nominering til Montanas Litteraturpris i 2008

Jyllands-Posten
(heri 6/5 2005: Kasper Schütt-Jensen: I bøgernes verden: De litterære rockstjerner).
Interview/portræt.

Politiken
(heri 27/5 2006: Carsten Andersen: Forfatteren Lars Frost tilstår: "Jeg går efter statsministerposten").
Interview.

Poltiken
(heri 26/3 2011: Carsten Andersen: Kommende krimi-millionær har altid været deprimeret)
Interview

Links

Forfatterweb
Dansk BiblioteksCenters forfatterportrætter. Kræver abonnement, men kan benyttes gratis på de fleste biblioteker.


Bibliotekar Michael Skjærris, Vejle Bibliotek

01 dec.06

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25221915
ISBN
9788702024326
Antal sider
325

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer