Bog

Huset på havets bund

Af (
2018
)

Anmeldelse

Huset på havets bund

15 jul.18

Fortællinger om de store klimaforandringer har også nået billedbøgerne. Grænsen mellem fiktion og virkelighed er udflydende i denne, men budskabet er klart.

Vores hovedperson er en lille pige, som har influenza og skal passes af sin farfar, hjemme hos ham. Han er ved at rydde op i sin kælder og har fundet en form for gammel maskine, som han viser til sit barnebarn. Det kunne ligne en tablet? Da de tænder for den, viser skærmen et hus på havets bund, og de kan næsten høre havets lyde. Der står nogle personer ved huset. Det ligner dem selv?

I samme øjeblik kommer naboen styrtende ned i kælderen og råber, at haven står under vand, og at han ikke tror, de kan nå at afværge en oversvømmelse? Den lille pige står stadigt nede i kælderen og kan mærke, at hendes sokker bliver våde, men hun reagerer ikke. Billedet på skærmen forandrer sig, og de to mennesker nærmer sig, og med ét har maskinens billeder overtaget pigens virkelighed.

Martin Glaz Serup er dansk børnebogsforfatter og digter. Med denne surrealistiske fortælling har han skabt fornemmelsen af at være fanget i en situation, man ikke selv kan komme ud af. Pigen der står i kælderen og betragter skærmen og ikke går i panik eller forsøger at undslippe skaber en ubehagelig uro i læseren. Man kan ikke helt gennemskue, hvad det er, der foregår?

Man kan trække paralleller til den situation, verden står i. Alle er bevidste om klimaforandringerne, men uanset hvad man gør, efterlades man med følelsen af at stå i et mudderhul, man ikke kan trække sig op af.

Lars Vegas Nielsens illustrationer er holdt i dystre blå og grågrønne nuancer. Tegningerne skaber uhygge og understøtter følelsen af magtesløshed overfor druknedøden. Tekst og illustration bevæger sig langsomt, som det stigende vand, hvilket skaber fornemmelsen af en magisk ro, midt i apatien og bevidstheden om det farlige.

Bogen vil fungere rigtigt godt til højtlæsning fra cirka 5 år. En bog der er oplagt som udgangspunkt for samtaler om de skræmmende forandringer i verden. De fleste børn vil sandsynligvis finde Huset på havets bund’ rigtig spændende. Den vækker nysgerrigheden, og mindre børn føler sig ofte tiltrukket af katastrofer.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Graphic
Lars Vegas Nielsen
ISBN
9788702240139
Antal sider
32

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer