Bog

Om lidt sover du

Af (
2017
)

Anmeldelse

Om lidt sover du af Haddy Nije og Lisa Aisato

15 jul.18

Sanselig godnathistorie med udgangspunkt i naturen og årstiderne er et lille mesterværk, skrevet som en sang, med smukke og unikke illustrationer.

Alle sover, både mennesker, dyrene og årstiderne. Bogen følger årets cyklus med poetiske vers, der beskriver de forskellige kendetegn for hver årstid.

Når foråret, som er en stor glad mand, der løber let afsted, vågner, sover sommer, efterår og vinter . ’Når det er forår, sover sommer i sit fløjlshi. Og puden er et spindelvæv med sommerskatte i’. Sommer er en sprudlende pige, med en farverig blomsterkrans i håret. Under hver årstid ligger en ny årstid og sover i spændt forventning.

Efteråret er personificeret som en smuk rødhåret kvinde, med røde kinder. Hun har sovet hele sommeren inde i et vinteræble. ’Efteråret vågner. Se, hun svæver over byen. Bladene de hvirvler, mens hun svinger paraplyen!’ ’ Om efteråret sover Vinter under svampenes tag . ’Hun smiler, ved hun snart skal dække alt med hvide lag.’. Vinter er tænkt som en mild gammel kvinde, der hele tiden smiler et underfundigt smil.

Mellem årstidernes skiften gentages en form for omkvæd, der fortæller, hvilken årstid der skal sove, og hvilken årstid der vågner nu. Det er simpelthen genialt at koble barnets søvn sammen med årstiderne og gentage ’Om lidt sover du’. Og når barnet sover efter at have indtaget bogens skønhed, kan det drømme smukke farvestrålende drømme om forår, sommer, efterår og vinter.

Fire illustrationer i bogen viser et sovende barn, der ligger under en dyne af forårets og påskens blomster, sommerens blomsterenge, vinteræblets beskyttende skal og vinterens tunge sne. Kontrasten mellem de sårbare børn og naturen skaber stærke billeder og husker os på livets cyklus som et grundvilkår. Farveintensiteten og detaljerne i bogen er så mange, at man bliver helt svimmel.

Forfatteren er norske Haddy Nije, som til hverdag er sanger, og illustratoren er hendes søster, som ligeledes er norsk, Lisa Aisato, der både er forfatter og illustrator. Lisa Aisato har udgivet flere billedbøger og har været nomineret til et hav af forskellige priser for hendes fantastisk fine bøger.

At bladre gennem bogen, er fuldstændigt som at gå tilbage i tiden og genopleve de bedste og smukkeste minder fra barndommen. Det er svært af finde superlativer, som ikke allerede er brugt, for denne bog er et mesterværk.

 

Bogdetaljer

Secondary title
- en godnathistorie om årets gang
Forlag
Turbine
Oversætter
Mette Stepnicka
Graphic
Lisa Aisato
ISBN
9788740614534
Antal sider
36

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer