Bog

Dyr som ingen andre har set

Af (
2018
)

Anmeldelse

Dyr som ingen andre har set af Ulf Stark

07 jul.19
AfKatrine Colmorn

En meget flot og detaljerig bog, der viser, at forfatteren Ulf Starks – og måske også vores allesammens - verden er stor, og at der er plads til alle.

Den kendte og produktive forfatter Ulf Stark er her i sit poetiske hjørne, og stilen spiller fint sammen med illustrator Linda Bondestams moderne stil, der formår at være både grim og smuk. Umiddelbart ser billederne enkle ud, men den opmærksomme læser vil finde et hav af finurlige detaljer gennem hele bogen, hvilket gør den meget egnet til genlæsning.

'Dyr som ingen andre har set' er en børnebog fuld af finurlige og usædvanlige rim. Hvert rim handler om et nyt fiktivt dyr, og hvert dyr er helt sit eget med sine egne problemer, som rimet beskriver på poetisk vis. Nogle af dyrene er smukke, andre er grimme som for eksempel Bombomen, hvor der i det medfølgende rim bliver spurgt, om grimhed er så slemt. Alle indtager de deres egen plads i Ulf Starks frodige univers, hvor diversiteten i sig selv er smuk og spændende. Rimene beskriver selvfølgelig dyrenes udseende, men som i så mange billedbøger bliver dyrene også her tillagt menneskelige egenskaber, og læseren bliver gennem tekst og billeder præsenteret for deres livsvilkår, udfordringer og følelser på en inkluderende måde, der rummer en erkendelse af, at hver enkelt må kæmpe med sine egne udfordringer.

Dyrene er ikke blot simple arketyper, og her er både plads til de store og de små og de bløde og de hårde, og plads til et bredt spektrum af følelser som glæde, sorg, frygt, længsel, vrede, nysgerrighed. Rimene er filosofiske, og udfordringerne er til tider eksistentielle, så hvis man bare vil have en hurtig bog at læse uden alt for meget at forholde sig til, er det måske ikke lige denne her, man skal vælge. Jeg kan anbefale den til godnatlæsning, da den poetiske og let melankolske tone egner sig til en stille stund sammen med barnet, hvor man sammen kan gå på opdagelse i Ulf Starks alternative dyreverden. I en højtlæsningssituation kan man med fordel dele bogen op i mindre bidder over flere dage, da den ellers er en smule lang. Alle regnbuens farver fylder siderne helt ud, og der er meget at kigge på og forholde sig til på hver dobbeltside. De mange detaljer i både tegninger og tekst kan nemt drukne og gå tabt, hvis man læser bogen på en gang.

Bogen viser en ny side af Ulf Starks talent, og det er en fornøjelse at se, hvordan han som en tryllekunstner trækker nye fantasifulde dyr op af hatten. Det er filosofisk og flot, og både tekst og billeder er enormt rige på interessante detaljer, som man ikke nødvendigvis ser første gang, men som både barnet og den voksne kan gå på jagt efter. En sproglig og visuel perle.

Bogdetaljer

Oversætter
Lena Lamberth
Graphic
Linda Bondestam
ISBN
978-87-7161-474-9
Antal sider
50

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser