Bog

Grydeklar : godnathistorier der får børn til at smile i søvne

Af (
2019
)

Anmeldelse

Grydeklar : godnathistorier der får børn til at smile i søvne

18 okt.19
AfBritta Voergaard Poulsen
Skribent

Denne samling af gale og geniale godnathistorier vil uden tvivl begejstre de mindste skolebørn, men det er nok mest forældrene, der falder i søvn med et nervøst smil på læberne.

I denne bog møder man drengen med den største røv, den rigeste mand på kirkegården, den blegeste bangebuks og pigen, der var et dumt svin. Så er tonen slået an, og løjerne vil næsten ingen ende tage. Der er 11 historier, og den ene er mere politisk ukorrekt end den næste, hvilket efterhånden er en udbredt tendens i den danske børnelitteratur. 

At de voksne også kan forundres og more sig under læsningen er et klart plus. I denne samling behandles emner som det at være anderledes, mobning og depression. Og så en enkelt historie om at tale numsesprog. Alle de lidt svære og tunge emner er i historierne præsenteret med let sprog og skøre indfald, mens man i nogle tilfælde ikke helt kan se formålet med historien, hvilket jeg personligt er stor fan af, da historier ikke nødvendigvis behøves at have en klar pointe. Historierne her skaber billeder og associationer i hovedet og frembringer en rar og boblende følelse i maven hos børn og voksne og  en masse spørgsmål på tungen.

Som voksen morede jeg mig kosteligt over historien om den nærige Vagn, der, meget opfindsomt, planlægger sin egen død. Den er meget galgenhumoristisk og lidt hæsblæsende – og er nok én af de mere uforståelige for børn: ”Den 5. februar 2016 afgik den 83-årige Vagn Ellerbæk-Mortensen ved døden af noget, der hedder dehydrering.”

Jeg har afprøvet alle historierne på mine to drenge på 6 år. De var meget optagede og kunne næsten ikke vente med at komme i seng om aftenen – for hvilken historie ville jeg NU diske op med. De var også betagede af titlen ’Grydeklar’, som min ene dreng hele vejen igennem troede jeg bare fandt på – indtil han lige knækkede læsekoden og vi stavede os igennem ordet sammen. Hans umiddelbare reaktion var: ”Kommer der ikke snart en Grydeklar 2”.

Der dukker en del ord op, som mange forældre måske vil have lidt svært ved at udtale højt for deres børn – og måske ender det med at være forældrene der smiler (nervøst) i søvne, over alle de ord de får lært deres uskyldsrene poder. Men jeg kan berolige med at det ikke er farligt, de kender dem allerede!

Da samlingen har status af godnatlæsning, så er det alfa og omega at historierne har en passende længde, og det har de. De er i omegnen af 8-10 sider lange og tager omkring 10 minutter at læse, så der også er tid til samtaler og forundringer.

Til sidst vil jeg lige nævne et udsnit af forfatterne, der tæller navne som Hella Joof, Kim Fupz Aakeson, Lars Daneskov, Maren Uthaug og Thomas Brunstrøm. Sidstnævnte er ham med Sally-bøgerne. Og i samme åndedrag vil jeg fremhæve de skønne illustrationer af Thorbjørn Christoffersen, der også er tegneren bag Sally og hendes pinlige far.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Faustnummer
47140986
ISBN
9788711912454
Antal sider
114

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser