Bog

De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner

Af (
2007
)

Anmeldelse

De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner af Beatrix Potter

06 jan.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

En utrolig smuk bog med de fineste illustrationer om fire meget forskellige kaninsøskende og alle mulige andre dyr. Alle historierne har gode, dannelsesmæssige pointer.

Fortællingen om Peter Kanin er Beatrix Potter gennembrudshistorie om de fire kaniner, Flopsy, Mopsy, Silkehale og Peter, der bor sammen deres mor under et stort fyrretræs rødder. De tre piger er meget artige og gør, som deres mor siger, men Peter derimod er meget uartig og gør, hvad han lyst til.

De små kaniner har ingen far længere, da han endte i Fru Suhrs tærte, og Peter må derfor ikke under nogen omstændigheder gå ind i Hr. Suhrs have, men det gør han alligevel. Det går selvfølgelig ikke godt, og Hr. Suhr opdager ham. Stakkels Peter bliver jagtet rundt i haven, han mister alt sit tøj og står til sidst forkommen, våd og uden anelse om, hvordan han kommer hjem. Heldigvis ender historien lykkeligt, og Peter finder alligevel en vej ud af haven og kommer hjem til familien igen.

De følgende historier handler alle om Peter Kanins venner, og han optræder ikke selv i ret mange af dem. Man hører både om Tom Missekat, Fru Sladremus, Timmy Tiptå og mange andre. Historierne varierer i længde, men fælles for dem alle er de mange søde figurer. Alle sammen dyr, der lever i både skoven og byen.

Beatrix Potter blev inspireret af naturen, dyrene og menneskene i sit liv, og hver fortælling starter med en præsentation af, hvordan netop denne historie er blevet til. Både tekst og illustrationer afspejler tidens syn på børn som nogen, der havde brug for kærlige historier med pointer, der understregede, at det var godt at høre efter de voksne, akkurat som moralerne i H.C. Andersens eventyr. Som voksen er det ret interessant at læse baggrunden for historierne. Beatrix Potter var desuden en utrolig talentfuld illustrator, og bogens samlede udtryk er meget smukt, fyldt med søde og charmerende dyr. Bogen rummer de samlede eventyr i original og uforkortet udgave, og til slut indeholder bogen også fire ikke-udgivede historier.

Bogen vil være virkelig fin som godnatlæsning, hvor man læser et eventyr ad gangen. De fleste børn elsker dyr, og det er en stor fornøjelse for alle, at kigge på de smukke, romantiske illustrationer, måske især lige inden man skal sove. De søde eventyr kan danne grundlag for gode drømme.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Faustnummer
29010250
ISBN
87-11-11184-4

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser