Bog

Kampklar

Af (
2021
)

Anmeldelse

Kampklar : godnathistorier der får børn til at drømme stort

10 mar.21

Ni aktuelle og vedkommende historier viser, at der er mange måder at være pige på, og at piger skal være lige præcis, som de er.

Bag de ni udvalgte historier står samme antal markante kvinder, der i fiktionens ramme giver deres bud på, hvordan piger kan være hvad som helst, de drømmer om. Både gedigne forfattere som Sanne Søndergaard og Marianne Iben Hansen, tv-værter som Silja Okking og Ane Cortzen og debattører som Ida Rud og Geeti Amiri har bidraget til de forskellige historier, der alle handler om kompetente, opfindsomme, modige, stærke, følsomme og sårbare piger.

I bogen møder man fx Nana, der er hurtigere end drengene fra klassen, og det kan de ikke tåle. Sammen med sin mors kæreste, Linda, går hun i gang med at bygge en rumraket, der kan sende drengene til Mars, men finder også styrke i at række ud til sin plageånd, da han har brug for hjælp. Vilde bliver drillet med, at hun har let til tårer, men opdager styrken i dem, da hun møder en gammel mand, der har brug for tårernes forløsende kraft. Eva er nervøs for at holde oplæg i klassen, men vælger alligevel ikke at springe over, selvom hun bliver tilbudt en udvej. I stedet lærer hun at bruge sit hjerte som en lommelygte. Elin kan tromme på alt, men hendes forældre hører kun larm. Heldigvis møder hun en voksen i SFO’en, der ser hende. Ariana er ikke tilfreds med sin hudfarve eller sit tøj, men ved hjælp af lidt månemagi opdager hun, at det netop er det, der gør hende særlig, og at hun godt kan være som de andre i klassen uden at ligne dem.

Fælles for pigerne i historierne er, at de er meget forskellige, men handlekraftige, stærke og sårbare på en gang. Bogens ærinde er, at ingen skal gøre sig mindre, holde sig tilbage eller være anderledes for at passe ind eller tilfredsstille andres forventninger og normer. Samtidig er der repræsentation på mange fronter, hvilket også afspejles i de farverige illustrationer, der rummer forskellige hudfarver og kropsstørrelser.

’Kampklar’ udkom den 8. marts på Kvindernes internationale kampdag og følger i kølevandet på andre samlinger, der hylder piger og kvinder. Fx den inspirerende serie Godnathistorier for rebelske piger eller den fine billedbogsserie Små mennesker, store drømme, der begge fejrer virkelighedens foregangskvinder - både de historiske og nulevende -, der ikke har ladet andre definere hvad, der har kunnet lade sig gøre.

En vigtig og vedkommende højtlæsningsbog, der kan fostre drømme, mod og selvaccept. Læs den for alle børn fra omkring 6 år.

Bogdetaljer

Secondary title
godnathistorier der får børn til at drømme stort
Forlag
Carlsen
Faustnummer
38755129
ISBN
9788711993361
Antal sider
91

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer