Bog

Dr. Jekyll og Mr. Hyde (Ved Peter Crowther)

Af (
2022
)

Anmeldelse

Dr. Jekyll og Mr. Hyde

09 jun.22
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Fortællingen om det gode og det onde, der kæmper om magten i det samme menneske i victoriatidens London, er hjerteskærende og uhyggeligt fortalt for børn.

Historien fortælles af Mr. Utterson, der er advokat og dr. Henry Jekylls gode ven. Hans ven, Richard Enfield, fortæller, at har set en episode, hvor han stoppede en sær ondskabsfuld mand, der stod og sparkede til en ung pige, hvis eneste forbrydelse var, at hun ved et uheld var gået ind i ham. Sagen endte med, at manden skulle betale pigens forældre en erstatning, hvis han ville undgå at blive meldt til politiet.

Efterfølgende har Mr. Utterson fået travlt med at efterforske de mærkelige omstændigheder omkring sin gode ven dr. Jekylls død. Desuden sker der flere og flere uhyggelige overfald i byen, og dr. Utterson kan ikke gennemskue, hvilken rolle den uhyggelige mand, Edward Hyde, som alle føler afsky for, spillede for hans gode ven dr. Jekyll.

Mr. Hyde stod til at arve dr. Jekyll, og både mr. Utterson og dr. Lanyon undersøger sammenhængen. Da de opdager, at mr. Hyde i virkeligheden er et alter-ego for dr. Jekyll, som han har hengivet sig til i hemmelighed, forfærdes de alle. Men hvordan er det sket, og hvorfor er dr. Jekyll blevet dræbt?

Det er et virkeligt interessant studie, som den gode dr. Jekyll har arbejdet med. For hvad sker der, hvis man giver efter for mørket indeni? Undersøgelsen af menneskets dobbelte natur er evigaktuelle og fængslende. Romanen viser, hvad der sker, hvis man forsøger at holde de naturlige, "dyriske" instinkter nede under strenge regler.

Romanen er skrevet i 1886 af Robert Louis Stevenson, der også skrev Skatteøen få år forinden. Begge er mesterværker og klassikere, der er genudgivet flere gange både som bøger, film eller teater, og det er stærke fortællinger, der udforsker det menneskelige sind.

Bogdetaljer

Forlag
Straarup & Co
Oversætter
Mai Odgaard Petersen
Faustnummer
62004932
ISBN
9788775493159
Antal sider
54

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser