Anmeldelse
Frankenstein genfortalt
- Log ind for at skrive kommentarer
Selvom historien er genfortalt til børn fra 12 år, er den hverken mindre hjerteskærende eller uhyggelig end den originale udgave, skrevet af Mary Shelley i 1818.
Bogen er tro mod originalen, og tematikkerne er stadig aktuelle. Historien indledes med, at læseren møder Robert Walton, der er kaptajn på et skib ved Nordpolen. Han ser noget stort og utydeligt langt ude på isen, og kort efter redder besætningen en mand, der ligger bevidstløs på en isflage. Manden er Victor Frankenstein, som fortæller kaptajnen sin frygtelige livshistorie.
Victor Frankenstein blev født ved Geneve, og han mistede sin mor, da han var ganske ung. Uretfærdigheden fik ham til at overveje, om ikke det kunne være muligt at bringe mennesker tilbage til livet? Han rejste til Ingolstadt for at studere, og ved at arbejde dag og nat fik han efterhånden opklaret, hvordan et hjerte igen kan slå i en anden krop. Han endte med at skabe et menneskelignende væsen, som overvældede ham med en sådan afsky, at han flygtede. Skabningen flygtede også og levede efterfølgende alene og bange, men prøvede flere gange at komme i kontakt med mennesker. Men Skabningens udseende skræmte alle, og den blev jaget bort på bestialsk vis. Snart efter modtog Victor et brev fra sin far, hvor der stod, at Victors lillebror var blevet myrdet. Da Victor indvilligede i at mødes med Skabningen, forlangte den, at han skabte endnu et væsen, som den kunne leve sammen med. Ellers vil den slå hele Victors familie ihjel.
Historien er fortalt af både Victor Frankenstein, Skabningen og kaptajnen. Som læser kan man mærke Skabningens ensomhed række langt ud over siderne og ind i hjertet. ’Frankenstein’ er, udover at være en skelsættende roman, også den første moderne science fiction-roman. Selvom historien i tidernes morgen udkom som en horrorroman, er den mest af alt en fortælling om, hvad det er, der gør os til mennesker. Efter at have læst Kenneth Bøgh Andersens genfortælling af den skræmmende og triste historie, går det pludselig op for mig, hvad der karakteriserer en klassiker. Som ovenikøbet oprindeligt er skrevet af en 18-årig kvinde! Rasmus Jensens uhyggelige illustrationer bidrager til det mørke, som man føler indeni under og efter læsningen.
Bogdetaljer
Anmeldelse
Frankenstein
Dybt rørende fortælling om identitet og søgen samt en påmindelse om, hvor lidt vi ved om vores medskabninger.
Brugernes anmeldelser